fbpx

Argostoli je najveći naseljeni punkt ostrva i glavna luka, koji čine deo istoimenog zaliva. Upečatljivo je šetalište uz obalu obraslo palmama, restorani u koje svako jutro stiže sveža, tek upecana riba, kuće podignute posle katastrofalnog zemljotresa 1953. godine, brojni noćni klubovi, diskoteke i pabovi i mnogobrojne prodavnice. Ovaj grad je pre svega trgovački centar i centar noćnog provoda ostrva a ljubitelji pravog odmora u tišini i uz obalu mora će morati da se opredele za neko obližnje letovalište. Najbliža plaža, 1 km od centra grada, je u Makri Jalosu a sve bolje plaže u gradiću Lasi, 5 km od centra i do njih se može stići i linijom gradskog prevoza.

Na zapadu Kefalonije, na nevelikom poluostrvu Paliki, smešten je drugi po veličini grad ostrva, Liksuri. U 19. veku je ovo mesto bilo veoma popularno za letnji odmor, pa se medju gostima našao Rihard Šrtaus. Na žalost, dobar deo istorijskog nasledja je izgubljen u zemljotresu 1953. godine. Ono što u njemu postoji sada je izgradjeno ponovo. U okolini su čarobne plaže i peščane uvale, konforni hoteli svih kategorija i toplo more. Na glavnom trgu mesta su restorani, taverne i kafeterije aod trga, paralelno sa morem, vode dve trgovačke ulice.

Fiskardo je očaravajuće ribarsko selo koje je sačuvalo svoj karakterističan izgled, jer je srećom, bilo daleko od epicentra zemljotresa. Najživopisnija je luka sa uticajem venecijanskog stila, u kojoj se zajedno ljuljuškaju na talasima stari drveni čamci i najsavremenije jahte. I ne slučajno, Fiskardo spada u pet najfrekventnijih pravaca Grčke, zajedno sa Atinom, Mikonosom ili Santorinijem. U njemu se gotovo uvek mogu sresti zvezde Holivuda, članovi kraljevskih kuća i ličnosti sa estrade. Iz Fiskarda se lako može stići do obližnjeg ostrva Skorpios, privatnog poseda naslednika porodice Onazis. Nedaleko od grada su čiste šljunkovite plaže a iz odličnih gradskih restorana može se videti i susedno ostrvo Itaka.

Lasi je turistički deo ostrva najbliži Argostoliju, udaljen od njegovog centra svega 3 km. Obala je pretežno prekrivena malim uvalama sa peščanim plažama. U Lasiju je veliki izbor restorana i taverni, barova i pabova. Osim Lasija tu su još dve plaže Makri Jalos i Plati Jalos. Sa svih ovih plaža vodi direktna autobuska linija do centra Argostolija.

Faraklata je selo u brdovitom delu odtrva, sa druge strane istog zaliva u kom je i Argostoli. Od centra grada do sela se može stići krivudavim planinskim putem. Od mora je selo udaljeno oko 5 km.

Karavomilos je seoce udaljeno od luke Sami svega kilometar i smešteno je na istočnom delu ostrva.Vrlo je simpatično i živo, sa velikim brojem turista, brojnim hotelima i pansionima, prodavnicama, lokalnom zabavom, restoranima i tavernama. Voda u moru u tom delu ostrva je najhladnija jer se u nju uliva u blizini hladna voda podzemne pećine Melisani.

Poros je selo sa svega nekoliko kuća, restorana i kafeterija. Razvilo se onog trenutka kada je u blizini otvoreno pristanište za feribote sa Zakintosa. More je vrlo blizu apartmana ali do lepe plaže gde je moguće kupanje je potrebno desetak minuta vožnje.

Agia Efimija je malo i prijatno ribarsko selo, udaljeno 6 kilometara od čuvene plaže Mirtos. Postalo je poznato za vreme snimanja pojedinih scena filma „Mandolina kapetana Korelija“. Uz obalu su rasporedjeni restorani, taverne i barovi. Idealno je locirana za one koji ne žele da budu stacionitani na jednom mestu. U mestu je uska šljunkovita plaža.