fbpx

MALTA – LETO 2023.

Malta se nalazi u Sredozemnom moru 96 km juzno od Sicilije i 290 km severno od Afrike. U sastavu Malte ulaze i ostrva Gozo i Comino, kao i nenaseljena ostrva Cominotto i Fifla. Na Malti su se godinama smenjivale razne civilizacije, počev od Feničana, Grka, Kartaginjana, zatim vitezovi Sv.Jovana, Englezi, Nemci….itd. Dolaskom na aerodrom, put Vas vodi ka prestonici La Valeti koja je dobila ime po vitezu reda Sv. Jovana, ceo grad je pod zaštitom Unesca. Pravi mediteranski grad koji odiše pravim morskim duhom, u kome se ne možete izgubiti, sve ulice vode ka tvrđavi Sr Elmo i moru.

Saint Julian’s je popularno mesto za odmor na obali Malte. Gradić uspešno spaja šarm ribarskog sela sa svojim turističkim centrom. Latinska arhitektura, kao što je palata Spinola, izgrađena 1688, i Stara župna crkva su popularna istorijska mesta. Ronioci će uživati u istraživanju olupina broda preko Divevise centra. Renovirani kvart Pejsvil, nekadašnje vojno utočište 1930-ih, sada je središte noćnog života Saint Julian’s sa nizom restorana, barova i klubova.

Sliema je primorski grad na severu Malte. Stvarno se razvio kao grad za vreme britanske vladavine (u drugoj polovini 19. veka). To je popularna turistička destinacija i jedno od najprometnijih komercijalnih i urbanih centara na ostrvu Malta. Iako i dalje pokazuje obeležja tradicionalnog malteškog grada u svojim unutrašnjim ulicama, obala je oivičena visokim stambenim blokovima i hotelima, što ga danas čini urbanijim gradom.

Mesto Qawra se nalazi u severnom delu Malte, duž njene obale i deo je grupe mesta koja uključuje Bugibu i zaliv St. Pauls Bay. Takođe je popularna turistička destinacija, iako možda malo mirnija, ima više smeštaja na moru i nekoliko otvorenih prostora.

Mellieha zauzima ceo severni deo ostrva. Na samo 30-40 minuta od Valete i Slieme i 30-minutnog prelaza trajektom od opuštenog Goza, Mellieha je most između mesta gde se sve dešava i mesta gde vreme staje; i deli uticaje oba. Najistaknutija karakteristika mesta Mellieha je cela arhitektura koja okružuje parohiju; pogledajte ga noću kada je sve osvetljeno kao palata… Nekoliko restorana, barova, kafića i svih vrsta radnji nižu se duž glavne ulice, uskom nagibom koja vodi do crkve i svetilišta Gospe od Melije, sa stepenicama koje vode do gornjeg i starijeg dela mesta.