fbpx

ALBANIJA

Drač – najvažnija luka i najstariji grad sa istorijom dugom preko 3000 godina. Danas je Drač modern grad sa oko 120 hiljada stanovnika i turistički centar sa novoizgrađenim zgradama, hotelima, ugostiteljskim objektima. U južnom delu grada, u kome se nalazi najveći deo plaža, poslednjih godina izgrađen je veliki broj modernih hotela. Kao jedan od najblizih Albanskih gradova Srbiji, Drač je među građanima Srbije jedno od popularnijih letovališta u Albaniji. Amfiteatar cara Hadrijana, Cezarovo Utvrdjenje, bulevar Epidamn, vila Hill, neke su od atrakcija. Same plaze su idealne za porodicne odmore, ali I za mlade ljude zeljne provoda. Najpoznatije van onih u samom gradu su plaze kod Rta Rodon i u Lazli zalivu.

Saranda je jedno od najpopularnijih letovališta smeštena nedaleko od aerodroma na Krfu. Grad je okruzen planinama i morem i odlicna je destinacija za sve kategorije turista. Vise od 300 sunčanih dana godišnje, kupališna sezona od sredine aprila do okrobra, ostaci nekadašnje Sinagoge iz V veka, brojni kafići i klubovi uz šetaliste i mnogobrojne plaže privlače turiste iz celog sveta. Neke od najpoznatijih su African Beach, Mango I Flamingo, a najlepse su Manastirska, Krorez i Pasqyra plaza. 

Ksamil je smešten na samom jugu, na obali Jonskog mora, nedaleko od granice sa Grčkom. Tek nedavno je postao turisticki privlacan, pa je pogodan za one koli vole uzivanje u manjim mestima u kristalno cistoj voidi I tirkiznoj boji mora. Posebno je interesantno da sezona kupanja pocinje krajem aprila I traje do kraja septembra, s tm da je najtopliji period od juna do sredine septembra sa prosecnom dnevnom temperaturom od 28 do 30 stepeni celzijusa. Kako nije veliko mesto, nema velikih hotelskih kompleksa I plaze su uglavnom manje I najpopularnije su u centru.

Vlora ili Valona je gradic smesten izmedju Jadranskog i Jonskog mora. Okruzen je planinama pa je klima umerena sa vrlo malo padavina i vetrova zbog cega je kupanje moguce vec od kraja aprila. U samom centru je interesantan gradski trg i Spomenik nezavisnosti, kao i Etnografski i Istorijski muzej. U siroj okolini grada se moze posetiti tvrdjava Kanina i stari teatar u Orikumu koji datira iz prvog veka pre nove ere. Plaze se nalaze gotovo svuda, u gradu, na obodu grada i kod luke i odlicne su za porodice i za mlade zeljne provoda.

U blizini albanskog grada Himarë nalazi se selo Jala, poznato po šljunkovitoj plaži dugoj 1 km nazvanoj Jale.Nalazi se u regiji Vlorë i vrlo je popularna među kamperima.Put koja vodi do obale je u vrlo dobrom stanju. Plaža je duga 1km i široka do 50 m. Glavna površina plaže je sitan šljunak sa delovima plaže gde je sitan pesak. Ulazak u vodu je postepen i odmah se može početi plivati. Na plaži su gostima na raspolaganju restorani, barovi na plaži, picerije i slični catering. U blizini su na raspolaganju posetiocima mnogi mali supermarketi.