fbpx

BUGARSKA ZIMOVANJE

Bansko skijaški centar smešten je na planini Pirin na 925 metara n.v. sa ski stazama na 1100-2560 metara i najvišim vrhom Vihren (2914 m). Od Sofije je udaljen 170 km. Nekadašnje pravo bugarsko planinsko selo proteklih godina je izraslo u veliki ski centar sa preko 300 novoizgrađenih hotela, ali je uspelo da u svojim mehanama zadrži duh minulih vremena. Uslovi za zimovanje na Pirinu su odlični, a visina snežnog pokrivača je konstantno oko 2 metra. Bansko ima veliki broj topova za veštački sneg, tako da je skijanje zagarantovano. Staze ukupne dužine oko 70 km i odlično su pripremljene, a ima svih vrsta, od plavih preko crvenih, do crnih. Na  ovoj planini će uživati i ljubitelji krosa i snowborda..

Borovec  je najveći i najpopularniji skijaški centar u Bugarskoj 1350 – 2600 m n.v. Smešten je na severnoj padini planine Rila, a najviši vrh mu je Musala (2925 m). Od Sofije je udaljen je 70 i najbliži grad mu je Samokov na oko 10 km. Sa oko 40 km staza i mogućnošću skijanja od sredine decembra do aprila, predstavlja pravi raj za skijaše i zimovanje uopšte. Većina staza je crvena, ali ima i par plavih i crnih. Staze su široke i dosta dobro pripremljene, a prolaze kroz raskošnu šumu sa i do desetak metara visokim stablima bora. Proteklih godina se razvio u moderan ski centar sa luksuznim hotelima visoke kategorije. Opremljeni sa restoranima, diskotekama, prodavnicama i velikim brojem staza i ski liftova, koji veoma dobro funkcionišu. Prosečna temperatura u januaru, koji je ujedno i najhladniji mesec, je -4,6 ◦C.

BUGARSKA –  privlači turiste modernim ski stazama po pristupačnim cenama,te je veoma popularna kako za skijanje tako i za zimovanje uopšte. Uz to ima i  povoljne klimatski uslovi za zimovanje,  dugu sezonu koja u nekim mestima traje sve do maja, kao i ubrzani razvoj skijaških centara.

Skijaški centri

Poznati ski centri Bansko i Borovec nude pregršt raznovrsnih sadržaja i aktivnosti na snegu. Osim staza namenjenih ljubiteljima klasičnog skijanja, Bugarska ima i staze za nordijsko skijanje, kao i snoubording. Postoje i staze za noćno skijanje, mogućnosti za biatlon i ski skokove, a tu su i vožnja motornim sankama, jahanje konja na snegu, i večernja šetnja pod bakljama. Bugarska, takođe, nudi i izuzetno živahan apres ski.

Nezaboravan zimski odmor .

Bugarska zimovanje