fbpx

HIOS - GRČKA LETOVANJE

LETOVANJE RANI BOOKING 2023.

GRČKA OSTRVA

Grčka ostrva su omiljena destinacija za letovanje velikog broja turista. Ono što turiste najviše privlači su fenomenalne plaže, toplo more, ljubazni domaćini, bogata istorija i nezaboravan provod.

HIOS

Ostrvo Hios ( Chios) se nalazi u Egejskom moru, pripada arhipelagu Kikladi, i zauzima peto mesto po veličini ostrva u Grčkoj. Udaljen samo 7 km od Turske obale i gleda na Češme i Izmir. Najbliža okolna ostrva su Lesbos i Samos.

Glavni grad ostrva se zove Hios ili „Hora“ . Nalazi se na istočnom delu ostrva, u blizini aerodoroma ( 3 km). U njemu živi više od polovine ukupnog broja stanovnika ostrva. Plaže na Hiosu se nalaze na vrhu najlepših plaža na Mediteranu. Sitan pesak, čisto more sa smaragdno zelenom bojom i netaknuta priroda opisuju ovo ostrvo. Pored prelepe prirode, ostvro Hios nudi mogućnost nezaboravnog i savremenog noćnog života. Na ostrvu možete pronaći mnogobrojna šetališta, restorane, ouzerije, barove i taverne. Hios je poznat po zelenoj biljci Mastika. Mastika je mirisna smola koja se upotrebljava u izradi lakova, španskog voska, kao aroma kod izrade pića, kao dodatak zubnim pastama, i ne na poslednjem mestu – žvakaćim gumama. Mastika je ono po čemu je Hios poznat i zbog specifične mediteranske klime i položaja ostrva, jedino mestu na mediteranu gde ona uspeva.