fbpx

SLOVENIJA ZIMOVANJE

Kranjska Gora se nalazi u severozapadnom delu Slovenije u blizini austrijske i italijanske granice, dok se na jugu naslanja na Nacionalni park Triglav. Od Ljubljane je udaljena 80 km. Ski staze su na 810-1623 metara nadmorske visine sa 30 km skijaških staza i 40 km staza za nordijsko skijanje. Veličanstveni vrhovi Julijskih Alpa i šume koje se prostiru planinskim obroncima privlače skijaše, alpiniste i bicikliste iz cele Evrope. Staze su prilagođene kako neiskusnim, tako i visoko iskusnim skijašima.

Mariborsko Pohorje se nalazi na 325 – 1327 metara nadmorske visine. Od Ljubljane je udaljeno 130 km i nekoliko kilometara od Maribora. Poznato je po najdužoj zimskoj sezoni, koja traje čak 90 dana. Pohorje je popularna turističko -rekreativna tačka za sve generacije. Snežne ski staze , ski kros – kantri i planinarske staze , divna priroda … pravi su magnet za skijaše , snoubordere , planinare, planinske bicikliste, padobrance, ljubitelje konja , adrenalina , avanturiste. Ski centar Pohorje nudi više od 41,5 kilometara skijaških staza svih nivoa težine na visinama i 27 km staza za nordijsko skijanje. Skijališta povezuje pet sedežnica, 16 ski-liftova i jednu gondola.

BLED sa svojim prirodnim lepotama spada u jedno od najlepših alpskih mesta. Od Ljubljane je udaljen 59 km. Svež i prijatan vazduh, termalne, jezerske vode, sunce i pogled na predivno jezero čine da mu se turisti iz celog sveta iznova vraćaju.

Golte je visoka kraška visoravan na istočnom obodu Savinjskih Alpi. Najpoznatija tačka je Medvjedak (1,573 mnv) zbog atraktivnog pogleda i dobro pripremljenih skijaških staza Rekreativni-turistički centar Golte se nalazi iznad Mozirja sa predivnim pogledom na Savinjsku dolinu, Savinjske Alpe i istične Karavanke. Centar je dostupan kolima od lokalnog puta do stanice gondole u zaseoku Žekovec. Gondola koja može da primi 56 ljudi u jednoj vožnji stiže u Medvedjak za 8 minuta, gde se nalaze hotel Golte i gde počinju ski staze. Ukupna dužina ski staza je 12 km ( 3km-lake, 7km-srednje, 2km teške). Centar raspolaže sa gondolom, vučnicama, dvosedešnicama, trosedešnicama i pokretnom trakom.

Olimpijski centar i klimatsko lečilište Rogla nalazi se na 1517 m.n. i jedan je od najbolje opremljenih srednjeplaninskih turističkih centara. Ima prekrasan položaj usred smrekovih šuma i idealan je za aktivne pripreme sportista i rekreativaca. Udaljen je sedamnaest kilometara od termi Zreče , do kojih se može stići redovnim autobuskim prevozom.

Sitonija je „park Halkidikija“. Idealno mesto za one koji na odmoru priželjkuju vrhunski smeštaj u okruženju nedirnute prirode. Peščane plaže, mali zalivi. Sitonija je „park Halkidikija“. Idealno mesto za one koji na odmoru priželjkuju vrhunski smeštaj u okruženju nedirnute prirode. Peščane plaže, mali zalivi.

Cerkno, gradić sa oko 2000 stanovnika, nalazi se u samom srcu Slovenije, tamo gde se završava Gorenjska i počinje Primorska regija. Ovo mesto je poznato po idealnim uslovima za odmor, kako leti, tako i tokom zime. Iznad mesta se prostire istoimeno skijalište. Skijalište Cerkno je u više navrata proglašeno za “Naj skijalište Slovenije”. Nalazi se na padinama Črnog vrha u centralnom delu zapadne Slovenije, a prostire se na 70 ha uređenih ski terenana visinama od 935 m do 1.291 m.

Zimovanje na obroncima Alpa

Slovenija poseduje raskošni prirodno prostranstvo koji se sa istočnih obronaka Alpa spušta ka Panonskoj niziji i obalama severnog Jadrana. Na tom prostoru, povezani odličnim putevima, smešteni su renomirani, besprekorno uređeni primorski, banjski i planinski centri.

Iskusite skijanje  u najpoznatijim ski centrima Slovenije.

Kranjska gora, Mariborsko pohorje, Bled, Golte, Rogla , Bohinj, Cerkno

Zimovanje Slovenija