fbpx

Ostrvo Kapri je locirano u Napuljskom zalivu i važi za jednu od najelitnijih svetskih turističkih destinacija. Ovo mondensko letovalište privlači turiste iz čitavog sveta zbog svog istorijskog značaja, neobičnog reljefa, raskošne prirode i izuzetno prijatne klime. Kapri je satkan od snova, sjaja, luksuza i glamura. Rimski imperatori su ga još birali za svoje utočište, a Tiberije je odavde vladao imperijom poslednjih godina svog života. Ovo čudesno ostrvo inspiracija je mnogih umetnika, slikara, glumaca i pesnika, a u vili Krup još uvek se nalazi pisaći sto za kojim je Maksim Gorki pisao svoj roman Mati. Ovde ga je posećivao i Lenjin.

Neobičnim vulkanskim pejzažima, prorodnim termalnim izvorima i prelepim plažama, Iskija predstavlja pravi biser u Tirenskom moru. Ovo zavodljivo italijansko ostrvo u Napuljskom zalivu poznato je još od davnina po čudotvornim efektima vulkanskog blata i minerala. Iskija ima dugu tradiciju, bogato istorijsko nasleđe,specifične štimunge i autentičnu lepotu. Prošarana je mnogobrojnim uvalama, zalivima i prelepim peščanim plažama na kojima se u letnjem periodu mogu videti turisti iz svih delova sveta.

Kako sve Siciliju nisu nazivali? Trinakria i ostrvo sunca Heliosa ili Sikania dok su tamo živela antička plemena sikana, takodje i Velika Grčka, u periodu drevno grčke vladavine. Svako ko je dolazio smišljao je novo ime. A takvih „gostiju“ je bilo mnogo jer su svi želeli da vladaju zemljom u „centru sveta“ izmedju Evrope i Afrike a na obalama tri mora Jonskog, Tirenskog i Sredozemnog. Sikuli, Feničani, Grci, Rimljani, Arapi, Vandali, Vikinzi, Franci – sve je Sicilija dočekivala hlebom i solju, nikoga nije ugrožavala i nastavljala je da živi svoj život, čuvajući sva blaga koja su u njihovu kulturu donosili drugi narodi. Na stenama Agridjenta ostali su veliki hramovi Helena, u Palermu veličanstveni dvorci i crkve Normana, u Taormini šumarci crvenih arapskih kajsija a u Sirakuzi zakoni i slava velikog Arhimeda. A danas mnogi dolaze na Siciliju da bi videli još uvek živi krater Etne, najvećeg vulkana Evrope.

Kalabrija po mnogim mišljenjima spada u najinspirativnije delove Italije – ljubiteljima Mediterana oduzima dah i tirkizno plavo more.
Kalabrija se nalazi na samom špicu „italijanske cizme“, a osim raskošne obale nudi mogućnosti za pravi avanturistički odmor. Najatraktivnije turističko mesto je Tropea – mali primorski grad.

Verovatno ste imali prilike da naiđete na fotografije velike stene uronjene u more na čijem vrhu se nalazi crkva Santa Maria dell Isola. Fotografija ovog srednjevekovnog svetilišta je najupečatljiviji kadar obale Kalabrije, kao i tirkizno more koje je okružuje.