fbpx

Crna Gora – biser Mediterana, po mnogo čemu posebna, smeštena je na jugu Jadranskog mora. Kao retko gde, na tako malom prostoru, može se pronaći toliko prirodnog bogatstva, lepote, pitomih plaža, bistrih jezera, brzih reka i predivnih planina. More, jezera, kanjoni, planine omogućavaju da svako pronadje najbolji način da se kvalitetno odmori. U jednom danu, radoznali putnik može sebi priuštiti jutarnju kafu na jednoj od mnogobrojnih plaža Budvanske rivijere, ručak uz pesmu ptica na Skadarskom jezeru, i večeru uz ognjište na obroncima velelepne planine Durmitor. Sve to odlikuje Crnu Goru kao turisticku destinaciju koja ima dosta toga da pruži.

Turska je zemlja bogate istorije koja se udobno smestila izmedju Evrope i Azije i upila sve specifičnosti oba kontinenta. Njen zapadni deo gde su Istanbul, Izmir i Antalija su bogatiji, gusto naseljeni i okrenuti prema Evropi i Mediteranu. Drugi deo, koji se proteže od Ankare prema istoku, sa svojim surovim, beskrajnim anadolijskim stepama, više podseća na Aziju. Većina turista bira zapad sastavljen od legendarnog i magijom prektivenog Istanbula do najdužih i najčistijih obala Sredozemnog mora koje se protežu duboko u azijsko kopno. Dobrodošli u Tursku, zemlju nezamislivih lepota i jednako lepih tradicija. Odmor će biti nezaboravan zbog izvanredne kombinacije orijentalnih boja i zapadnog servisa. Mediteranska obala Turske je jedna od najpopularnijih u svetu. Tajna leži u velikom broju hotela širokog spektra cena, klimi koja omogućava odmor gotovo cele godine i srdačnosti i gostoljubivosti njenih žitelja koja će privući svakoga jednom i zauvek. U Turskoj su Marko Antonije i Kleopatra provodili duge večeri, tu je Alkeksandar Makedonski prema legendi presekao „Gordijev čvor“ i u njoj se Sulejman Veličanstveni zaljubio u Rokselanu. Ovog leta njihovim stopama možete krenuti i vi!

Država Evropske unije smeštena na krajnjem jugu Balkana. Božanska priroda i čudesna klima, kao i neprocenjivo arheološko, istorijsko i spomeničko blago, čine je jednom od najatraktivnijih turističkih destinacija sveta… U njoj su i brojni tragovi najstarijih civilizacija. Svetu je podarila demokratiju, razvila i podstakla filozofiju… Njeni junaci i heroji ovekovečili su imena u politici, medicini, filozofiji, matematici, fizici…Većina svetskih jezika bazira se na grčkim rečima i frazama. Grčka je i najstarija država Starog Kontinenta, horizont evropske kulture i civilizacije. Zemlja burne prošlosti i bogate istorije danas ima skoro 11 miliona stanovnika. Svaki drugi Grk živi u glavnom gradu Atini, jednoj od najlepših i najatraktivnijih prestonica sveta. Zemlja srdačnog, vedrog i gostoljubivog naroda.

Tunis je zemlja kontrasta, sjajnih utisaka, mirisa mediteranskog zelenila i peska Sahare na jugu. Tamo su afričke tradicije i evropska kultura divno prepletene a prestonica se naziva „Pariz severne Afrike“. Moderna letovališta, impresivne prirodne i ljudskom rukom stvorene atrakcije Tunisa, osvojiće svakog ljubitelja egzotike i prijatnog odmora. Zemlja je već stekla zasluženu popularnost. Spada u jeftine pravce, relativno bezbedna sa obalom dužom od 1300 km i sa raznolikim pejzažima, od mediteranske vegetacije na severu do peščanih dina na jugu. Novi moderni hoteli su se uklopili u gradove bogate istorije a Tunižani su umeli da nadju balans izmedju tradicije i savremenosti. Biseri raznih kultura, svedoci svih epoha, moćne odbrambene tvrdjave, ogromne džamije, evropski hramovi i neobični muzeji i bužni arapski kvartovi i sukovi ukrašavaju svaku stopu ove neobične zemlje.

Egipat je zemlja kontrasta, smeštena na severu Afrike i delom na Sinajskom poluostrvu. Kao i u drevnim vremenima, nije mogla da postoji bez svoje „žile kucavice“, Nila. Najduža reka sveta nosi bogate vode iz srca Afrike i navodnjava usku cvetnu dolinu koja prolazi kroz ogromnu pustinju. Zemlju zapljuskuju dva mora: Sredozemnno na severu i Crveno na istoku. Retke su države koje mogu da se uporede sa Egiptom po broju istorijskih spomenika. Slavne piramide u Gizi, pogrebni hramovi doline kraljeva, hram u Luksoru, kolosi u Abu Simbelu su samo mali deo egipatskog istorijskog blaga koji mogu ostaviti neizbrisive utiske na posetioce. Odmor u Egiptu je boravak na čuvenim plažama Crvenog mora, u prelepoj Hurgadi, popularnom Šarm el Šeiku, El Guni koju još nazivaju „egipatskom Venecijom“, u klimatskim letovalištima Safagi, Dahabi ili Tabi. Odlična klima, široke peščane plaže, kvalitetni hoteli i različiti izleti čine odmor u Egiptu nezaboravnim.

Hrvatska (službeni naziv: Republika Hrvatska) evropska je država, geografski smeštena na prelazu iz Srednje u Jugoistočnu Evropu. Hrvatska se graniči na severu sa Slovenijom i Mađarskom, na istoku sa Srbijom, na jugu i istoku s Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom. S Italijom ima morsku granicu. Tokom hrvatske istorije najznačajniji kulturni uticaji dolazili su iz srednjoevropskog i sredozemnog kulturnog kruga.