fbpx

LETOVANJE 2023 – CRNA GORA – GRČKA – TURSKA – EGIPAT – TUNIS – HRVATSKA – KIPAR – SLOVENIJA – BUGARSKA – ALBANIJA – ITALIJA – ŠPANIJA – PORTUGAL – MALTA – SEVERNA MAKEDONIJA – SRBIJA

Grčka leto 2021

Koristite prednost ranih rezervacija jer time obezbedjujete značajne uštede (5%-50% popusta). Pogledajte specijalne i top ponude, akcije kao i mogućnosti gde u porodičnom odmoru vaša…

GRČKA LETOVANJE 2023

Turska je zemlja bogate istorije koja se udobno smestila izmedju Evrope i Azije i upila sve specifičnosti oba kontinenta. Njen zapadni deo gde su Istanbul, Izmir i Antalija su bogatiji, gusto naseljeni i okrenuti prema Evropi i Mediteranu. Drugi deo, koji se proteže od Ankare prema istoku, sa svojim surovim, beskrajnim anadolijskim stepama, više podseća na Aziju. Većina turista bira zapad sastavljen od legendarnog i magijom prektivenog Istanbula do najdužih i najčistijih obala Sredozemnog mora koje se protežu duboko u azijsko kopno. Dobrodošli u Tursku, zemlju nezamislivih lepota i jednako lepih tradicija. Odmor će biti nezaboravan zbog izvanredne kombinacije orijentalnih boja i zapadnog servisa. Mediteranska obala Turske je jedna od najpopularnijih u svetu. Tajna leži u velikom broju hotela širokog spektra cena, klimi koja omogućava odmor gotovo cele godine i srdačnosti i gostoljubivosti njenih žitelja koja će privući svakoga jednom i zauvek. U Turskoj su Marko Antonije i Kleopatra provodili duge večeri, gde je Aleksandar Makedonski prema legendi presekao „Gordijev čvor“i u kojoj se Sulejman Veličanstveni zaljubio u Rokselanu. Ovog leta njihovim stopama možete krenuti i vi!

Egipat je zemlja kontrasta, smeštena na severu Afrike i delom na Sinajskom poluostrvu. Kao i u drevnim vremenima, nije mogla da postoji bez svoje „žile kucavice“, Nila. Najduža reka sveta nosi bogate vode iz srca Afrike i navodnjava usku cvetnu dolinu koja prolazi kroz ogromnu pustinju. Zemlju zapljuskuju dva mora: Sredozemnno na severu i Crveno na istoku. Retke su države koje mogu da se uporede sa Egiptom po broju istorijskih spomenika. Slavne piramide u Gizi, pogrebni hramovi doline kraljeva, hram u Luksoru, kolosi u Abu Simbelu su samo mali deo egipatskog istorijskog blaga koji mogu ostaviti neizbrisive utiske na posetioce. Odmor u Egiptu je boravak na čuvenim plažama Crvenog mora, u prelepoj Hurgadi, popularnom Šarm el Šeiku, El Guni koju još nazivaju „egipatskom Venecijom“, u klimatskim letovalištima Safagi, Dahabi ili Tabi. Odlična klima, široke peščane plaže, kvalitetni hoteli i različiti izleti čine odmor u Egiptu nezaboravnim.

Tunis je zemlja kontrasta, sjajnih utisaka, mirisa mediteranskog zelenila i peska Sahare na jugu. Tamo su afričke tradicije i evropska kultura divno prepletene a prestonica se naziva „Pariz severne Afrike“. Moderna letovališta, impresivne prirodne i ljudskom rukom stvorene atrakcije Tunisa, osvojiće svakog ljubitelja egzotike i prijatnog odmora. Zemlja je već stekla zasluženu popularnost. Spada u jeftine pravce, relativno bezbedna sa obalom dužom od 1300 km i sa raznolikim pejzažima, od mediteranske vegetacije na severu do peščanih dina na jugu. Novi moderni hoteli su se uklopili u gradove bogate istorije a Tunižani su umeli da nadju balans izmedju tradicije i savremenosti. Biseri raznih kultura, svedoci svih epoha, moćne odbrambene tvrdjave, ogromne džamije, evropski hramovi i neobični muzeji i bužni arapski kvartovi i sukovi ukrašavaju svaku stopu ove neobične zemlje.

Crna Gora – biser Mediterana, po mnogo čemu posebna, smeštena je na jugu Jadranskog mora. Kao retko gde, na tako malom prostoru, može se pronaći toliko prirodnog bogatstva, lepote, pitomih plaža, bistrih jezera, brzih reka i predivnih planina. More, jezera, kanjoni, planine omogućavaju da svako pronadje najbolji način da se kvalitetno odmori. U jednom danu, radoznali putnik može sebi priuštiti jutarnju kafu na jednoj od mnogobrojnih plaža Budvanske rivijere, ručak uz pesmu ptica na Skadarskom jezeru, i večeru uz ognjište na obroncima velelepne planine Durmitor. Sve to odlikuje Crnu Goru kao turisticku destinaciju koja ima dosta toga da pruži.

Hrvatska (službeni naziv: Republika Hrvatska) evropska je država, geografski smeštena na prelazu iz Srednje u Jugoistočnu Evropu. Hrvatska se graniči na severu sa Slovenijom i Mađarskom, na istoku sa Srbijom, na jugu i istoku s Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom. S Italijom ima morsku granicu. Tokom hrvatske istorije najznačajniji kulturni uticaji dolazili su iz srednjoevropskog i sredozemnog kulturnog kruga.

Zašto ovo malo, sredozemno ostrvo privlači toliku pažnju medju turistima iz celog sveta? Pre svega zbog sunca kog ima 340 dana u godini i zbog toplog i čistog mora ili prelepih plaža, rasporedjenih po obodu celog ostrva. Plaža ima različitih: zabačenih, javnih, šljunkovitih ili peščanih… Na Kipru svako može da nadje nešto za sebe: plažu na koju je, po mitu, izronila iz morske pene Afrodita, tvrdjavu u kojoj se venčao Ričard Lavljeg Srca venčao sa Berengarijom od Navare, ostatke antičkiog grada Kurijuma, čuvene vizantijske manastire na planini Trodos, ikone, freske, mozaike, Otelovu trvdjavu u Famagusti, u turskom delu ostrva, kvart zabave i dobre hrane „Laiki Gitonja“ u Nikoziji… I još mnogo toga što čuvaju kiparski muzeji, zabačene tvrdjave ili ono što le još uvek zakopano u srcu zemlje…

Slovenija je leti raskošni zeleni svet šuma, recnih dolina i pašnjaka koji se sa istočnih obronaka Alpa spušta ka Panonskoj niziji i obalama severnog Jadrana.Samo nekoliko desetina kilometara deli večni sneg alpskih vrhova od bujne mediteranske vegetacije slovenackog primorja. Na tom malom prostoru, povezani odličnim putevima, smešteni su renomirani, besprekorno uređeni primorski, banjskii planinski centri.

Povezujući Zapad i Istok vekovima, Srbija je zemlja u kojoj se susreću i prepliću civilizacije, kulture, vere, klime i reljefi.Nalazi se u centralnom delu Balkanskog poluostrva, u jugoistočnoj Evropi. Severni deo pripada srednjoj Evropi, a geografski i klimatski delom je i mediteranska zemlja. Srbija je kontinentalna zemlja, ali kao zemlja na Dunavu ima vezu i sa udaljenim morima. Srbija je raskrsnica Evrope i geopolitički važna teritorija. Međunarodni putevi i železničke pruge, koji prolaze dolinama njenih reka, čine najkraću vezu između zapadne Evrope i Bliskog istoka. Od poljoprivrednih predela Panonske nizije na severu, preko plodnih rečnih dolina i brda pod voćnjacima u Šumadiji, reljef Srbije dalje prema jugu postepeno prelazi u planinski, bogat kanjonima, klisurama i pećinama, kao i očuvanim šumama. Planinske lepotice, nacionalni parkovi, reke i jezera, pružaju odlične lokacije za aktivan odmor u prirodi – od lova i ribolova do ekstremnih sportova. Srbija je mnogo puta u svojoj viševekovnoj bogatoj istoriji bila u središtu svetske i evropske pažnje, potpuno nesrazmerno svojoj veličini, ekonomskoj moći i broju stanovnika. Mnoge lekcije o hrabrosti, rodoljublju i borbi za slobodi mogu da se nauče u Srbiji, na svakom koraku kroz njene gradove i predele. Kulturno-istorijska baština Srbije počinje praistorijskim arheološkim nalazištima i antičkim nasleđem, a najbogatija je srpskim srednjovekovnim crkvama i manastirima, od kojih su neki uvršćeni i u svetsku UNESCO kulturnu baštinu. U Srbiji se tokom cele godine organizuju mnogi kulturni, zabavni, tradicionalni i sportski događaji, pokazujući kreativnu snagu i duhovno zdravlje ove zemlje. Danas je Srbija savremena evropska demokratska država, na putu ka članstvu u Evropskoj Uniji, u kojoj svakodnevno borave raznolike grupe turista – od mladih bekpekera do učesnika kongresa i sajmova.

Makedonija – nezaboravno ime koje priziva slike antičkih vremena, velikih civilizacija i egzotične avanture. To je država koja toplinom i dobrodošlicom koja čini da se gosti u njoj osećaju kao kod kuće. Turistička ponuda Makedonije, jedne od bivših jugoslovenkih republika, veoma je raznovrsna: pored predivnih planina, jezera i reka, obilazak pravoslavnih manastira kojih ima u velikom broju nikoga neće ostaviti rovnodušnim. Ova država je na sredini – između Istoka i Zapada, granica hrišćanske Evrope i mističnog Orjenta, tako da se u njoj oseća fina kombinacija raznih kulturnih uticaja. Moderna Makedonija pruža gostoprimstvo raznim narodima, tako da se na ulicama Skoplja, Bitolja, Ohrida mogu čuti razni jezici radoznalih turista. Svako ko se nađe u ovom delu Evrope osetiće pravi šarm juga.

Bugarska – zauzima središnji deo istočne polovine Balkana. Svojim istočnim delom izlazi na Crno more, sa severa se graniči sa Rumunijom i najvećim delom granica je Dunav, sa zapada sa Srbijom i Makedonijom, a južnu granicu deli sa Grčkom i Turskom. Bugarska je jedinstvena zemlja po svojim prirodni i geografskim karakteristikama. Planine su više u odnosu na planine u drugim Balkanskim zemljama, hidrotermalnih i minerlanih izvora ima mnogo više nego u drugim zemljama, doline i kotline su pretvorene u velike cvećnjake, kakvi se retko sreću u Evropi. Međutim ono po čemu je Bugarska postala poslednjih godina je brzina kojom se turizam razvija u ovoj zemlji, kako duž obale Crnog mora tako i na planinama. Duž celog primorja smenjuju se peščane plaže, čisto more, kvalitetni hoteli i sadržaji, u atmosferi vekovne tradicije.

Smestena na obalama Jonskog i Jadranskog mora, ova mala mediteranska država pruza brojne mogucnosti za turisticka istrazivanja. Od polja maka u prolece, do snegom prekrivenih planina zimi, krajolik Albanije se stalno menja. Aktivan odmor u prirodi ili topli letnji odmori na plazi, samo su neke od prilika za uzivanje brojnih posetilaca. Čiste i netaknute plaže u primoriju, zivopisne doline reka, spektakularne planine i mnoga druga prirodna iznenadjenja deo su  turisticke  ponude.

Najinteresantniji turisticki centri su Drac, Ksamil, Saranda i Vlora – Valona.