fbpx

MAROKO


PROGRAM PUTOVANJA

MARAKEŠ – BENI MELAL – IFRAN – FES – VOLUBILIS – MEKNES – RABAT – KAZABLANKA

Avion

8 dana / 7 noćenja
POLAZAK: , POVRATAK:

S jedne strane je veoma evropeiziran sa nizom modernih hotela, restorana i noćnih klubova, a sa druge sa savršeno očuvanim starim zdanjima i jedinstvenim spomenicima kulture. Teško uporediv, smešten u istočnu bajku sa dvorcima, parkovima, baštama i jezerima. Sačinjem je od planinskih masiva pokrivenih večnim snegom, vodopada, reka koje dodiruju pustinju, ravnica sa stablima mandarina i nara i drevnih gradova sa bezbroj istorijskih mesta. Stare medine čini splet sokaka, arapskih kućica, koloritnih pijaca i veličanstvenih džamija po kojima šetaju žene otkrivenog lica i u mini suknjama. Blaženstvo i raskoš istoka, egzotična marokanska kultura, evropski komfor i savremena poslovnost – sve je to Maroko koja uspeva da impresionira svakog posetioca.

PROGRAM PUTOVANJA

1.DAN BEOGRAD – FRANKFURT – MARAKEŠ

Sastanak učesnika putovanja na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ u 04.45 sati. Poletanje aviona (let LH 1411) za Frankfurt u 06.45. h. Obrok u avionu. Sletanje na aerodrom u Frankfurtu u 08.40 h. Nastavak putovanja za Marakeš u 10.45 h (Let LH 1332). Sletanje u Marakeš u 13.25 h.Transfer do hotela i smeštaj. Slobodno posle podne. Noćenje.

2.DAN MARAKEŠ

Doručak. Polazak na razgledanje grada. Marakeš je biser Maroka koji je preživeo vladavinu četiri dinastije. Svaka od njih je u gradu ostavila tragove svoje vlasti. Marakeš je prava priča „iz 1001 noći“ gde se po tajanstvenim lavirintima starog grada (medine) može danima šetati ili uživati u senovitim alejama mnogobrojnih parkova. U starom gradu su i tradicionalne kuće marokanaca, zanatske radnje, kafeterije i fontane. Razgledanje: Zidina, Kutubija džamije iz 12. veka, veličanstvenog mauzoleja dinastije Saadi sa čuvenom salom „ 12 stubova“ draguljem špansko – mauritanske umetnosti, dvorca Bahia pravog spleta kuloara i stepeništa, romantičnih vrtova Agdal i Menara i na kraju najznačajnijeg trga Džema el Fna gde se danonoćno može lutati medju tezgama prepunim voća i poslastica a uveče slušati priče orijentalnih pripovedača i gledati čuda fakira… Povratak u hotel. Večera i noćenje.

3.DAN MARAKEŠ

Doručak. Slobodan dan za individualne šetnje i razgledanja. Marakeš je srce marokanskog istoka i berberska prestonica. U podnožju Atlaskih planina, ovaj treći po veličini grad je užurban, bučan i mnogoljudan i iz sve snage se trudi da sačuva duh i lepotu istočne bajke koja je toliko privlačna turistima. Središte grada je trg Džema el Fna, upisan u spisak svetskog nasledja UNESCO, koji od ranog jutra do večeri predstavlja pravu pozornicu za dresere zmija koje igraju uz muziku frule, marokance istetovirane kanom, nerazumljive pevače okružene beličastim dimom nargila… Marakeški bazar i najveći trg dozvoljavaju da se na njima upoznaju naravi i običaji zemlje i uz to da se od lokalnih zanatlija kupe prekrasni suveniri. Na trgu Džema el Fna berberi sa Visokog Atlasa igraju nacionalni ples „auaš“, na ruševinama nekadašnjih palata se gnezde rode. Večera. Noćenje.

4.DAN MARAKEŠ – BENI MELAL – IFRAN – FES

Doručak. Polazak autobusom prema Beni Melalu, gradu smeštenom u podnožju planine Tasemit. Daleko je od mora pa ima veoma topla leta i hladne zime i okružen je masivima Srednjeg Atlasa. Danas je poljoprivredni centar Maroka. Stare zidine iz 1688. godine, podsećaju na vreme vladavine Mule Ismaila ibn Šerifa. Nastavak vožnje autobusom prema Ifranu, gradiću na padinama Srednjeg Atlasa. On ne liči ni na jedan marokanski grad jer je izgradjen u alpskom stilu pa ga stoga i nazivaju „mala Švajcarska“. Uveče dolazak u najizazovniji i najmisteriozniji grad Maroka, Fes. Smeštaj, večera i noćenje.

5.DAN FES

Doručak. Fes nije samo najstariji od četiri imperatorska grada, već je i četvrti po veličini u Maroku. Ujedno je i spomenik trima epohama koje su se odrazile u arhitekturi i obliku starog grada koji je upisan u spisak kulturne baštine UNESCO. Celodnevno razgledanje: mauzoleja Idrisa II, sina osnivača prve dinastije (Idrisida) u Fesu; Islamskog univerziteta Al-Karun; kvarta prerade i bojenja kože; Dvorca emira; medrese u kojoj su Kraljevski dvorac, Evropsko groblje, vrtovi Buželud, 14 vrata, 6000 ulica, 200 džamija i 180 hamama. Slobodno vreme u medini. Večera i noćenje

6. DAN FES – VOLUBILIS – MEKNES – RABAT

Doručak. Polazak prema ostacima Volubilisa, najzapadnijeg grada Rimske imperije. Početokom naše ere postao je veliki centar jelinističke kulture mauritanskog carstva. Godine 40 naše ere ulazi u sastav rimskog carstva. Uništen je u zemljotresu. Od 1997. godine je na spisku kulturne baštine UNESCO. Odlazak do Meknesa, grada izniklog još u 9. veku. Njegova najveća znamenitost je drevna tvrdjava i masivna gradska vrata ukrašena bogatom ornamentikom. Jedan je od imperijalnih gradova i do sada je uspeo da sačuva atmosferu carske lenjosti. Medina Meksnesa kao i ostaci kraljevskog dvorca su takodje na spisku UNESCO. Nastavak vožnje do glavnog grada Maroka – Rabata. Dolazak u kasnijim popodnevnim satima. Smeštaj, večera i noćenje.

7.DAN RABAT – KAZABLANKA

Doručak. Rabat nije samo prestonica Maroka već i ogromna riznica znamenitosti koja rado prikazuje svoju arhitektonsku mešavinu stilova. Iako je danas savremeni poslovni centar u punoj meri je sačuvao svoj istočni kolorit. Panoramsko razgledanje kraljevske palate, glavne gradske tvrdjave Kasba Udaja, mauzoleja Mohameda V, Hasanove kule kao i mesta gde je pre 800 godina trebala da bude najveća džamija sveta. Odlazak autobusom za Kazablanku. Ovaj lučki grad je ostavljao tužne utiske sve do trenutka dok ga nisu preuzeli Francuzi i stvorili unikat Afrike u mauritanskom stilu. Na grad asocira i holivudsko remek delo o ljubavi snimljeno u njemu 40-ih godina pročlog veka. Razgledanje veličanstvene džamije Hasana II (ulazak), skvera Mohameda V, rezidencijalnog dela Anfa kao i promenade Ain Diab. Odlazak u hotel. Smeštaj, večera i noćenje.

8.DAN KAZABLANKA – MARAKEŠ – FRANKFURT – BEOGRAD

Doručak. Transfer do Marakeša, do aerodroma. Poletanje aviona za Frankfurt u 15.20 h (Let LH 1333). Sletanje u Frankfurt u 20.05 h. Nastavak putovanja za Beograd u 22.05 h (Let LH 1410). Obroci tokom letova. Sletanje na beogradski aerodrom Nikola Tesla u 23.50 časova.

U CENU PUTOVANJA JE UKLJUČENO

prevoz avionom na relaciji Beograd – Frankfurt – Marakeš – Frankfurt – Beograd

smeštaj u dvokrevetnim sobama u hotelika sa 4* na bazi 7 H/B (doručak i večera)

svi transferi i neophodne ulaznice na razgledanju

prevoz luksuznim autobusom po turi prema programu

usluge lokalnog vodiča

usluge vodiča agencije

troškovi organizacije i realizacije putovanja

aerodromske takse u Beogradu i inostranstvu

U CENU PUTOVANJA NIJE UKLJUČENO

medjunarodro putno zdravstveno osiguranje

troškovi viziranja € 25

usluge koje nisu naznačene u programu putovanja

individualni troškovi

doplata za jednokrevetnu sobu

napojnica za vozače i lokalnog vodiča (€ 20)

MEDJUNARODNO PUTNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

U cenu putovanja nije uračunato medjunarodno putno zdravstveno osiguranje. Predlažemo osiguranje kod osiguravajuće kuće UNIQA na 30.000 eur osigurane sume. Za iznos uplate možete se informisati u svim poslovnicama OLYMPIC TRAVEL-a, jer ona varira u zavisnosti od dužine boravaka kao i vrste polise (individualna ili porodična).

NAČIN I USLOVI PLAĆANJA

Cene putovanja su iskazane u evrima. Plaćanje je isključivo u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate. Plaćanje se može vršiti u gotovini, platnim karticama (Dina,Master Card,Visa,Visa Electron, Maestro i American express), čekovima gradjana, kreditima poslovnih banaka ili avansnim računom (profakturom) sa rokom uplate od dva dana od datuma izdavanja profakture. U slučaju promene kursa dinara nenaplaćeni deo podleže promeni (valutna klauzula). Rezervacija se potvrdjuje uplatom akontacije u iznosu od 40% od cene putovanja. Ostatak od 60% uplaćuje se najkasnije 15 dana pre polaska na putovanje, osim ako nije drugačije naglašeno (Ranibooking, akcije…).

PLAĆANJE ČEKOVIMA GRADJANA

Čekovi se mogu koristiti kao način plaćanja sa realizacijom odmah.

PLAĆANJE KREDITNIM KARTICAMA BEZ KAMATE
Visa, Master i American Express kreditnom karticom Banke Intesa do 6 rata.
TURISTIČKI KREDITI

Aranžmani se mogu uplatiti turističkim kreditima poslovnih banaka sa rokom otplate od 6 do 24 meseca.
Ovaj program je u skladu sa posebno štampanim OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA naše agencije, koje molimo da tražite na našim prodajnim mestima. OPŠTI USLOVI PUTOVANJA Olympic Travela su usklađeni sa Zakonom o turizmu Republike Srbije i standardima Udruženja turističkih agencija Srbije (YUTA). Mole se putnici da ih pažljivo pročitaju pre polaska na putovanje. Olympic travel smatra da je putnik upoznat sa Opštim uslovima putovanja, potpisivanjem prijave (ugovora) za putovanje i uplatom akontacije.

Potrebno je najmanje 20 putnika za realizaciju putovanja.

Za državljane Republike Srbije, koji poseduju važeći biometrijski pasos potrebna je viza za Maroko. Najkasnije 10 dana pre putovanja potrebno je dostaviti važeći pasoš, 1 noviju fotografiju (dimenzije 3,5×4,5cm na beloj pozadini), popunjen marokanski formular koji se dobija u agenciji i potvrdu o stalnom radnom odnosu sa naznačenim primanjima, radnim mestom, dužinom staža i odobrenim godišnjim odmorom (za penzionere poslednji ček od penzije). Cena vize sa troškovima viziranja 25 evra.Putnici koji poseduju inostrani pasoš moraju sami da se informišu kod nadležnih ambasada (konzulata) o graničnim, viznim i svim ostalim propisima koji važe za zemlje u koje se putuje i obezbede odgovarajuće isprave.

Važne napomene za putovanje

● Rok za prijavljivanje za ovo putovanje je 20 dana pre polaska na put ili do popune mesta.
● Postoji mogućnost smeštaja u jednokrevetnim sobama – uz blagovremeni upit i doplatu.
● Organizator zadržava pravo promene hotela za drugi iste ili više kategorije na sličnoj lokaciji, kao i avio kompanije
● Uobičajeno je da se u hotele ulazi oko 14.00 sati, a napuštaju poslednjeg dana boravka oko 09.00 sati
● Hoteli su kategorisani od strane Nacionalne turističke asocijacije zemlje u kojoj se nalaze.
● Organizator putovanja zadržava pravo da promeni hotel za drugi, iste ili više kategorije na sličnoj lokaciji.
● Putnici koji poseduju inostrani pasoš treba sami da se informišu kod nadležnih ambasada (konzulata) o graničnim, viznim i svim ostalim propisima koji važe za zemlje u koje se putuje i obezbede odgovarajuće isprave.
● Organizator putovanja preporučuje putnicima da pre polaska na putovanje pribave polisu međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja. U poslovnicama Olympic Travel-a moguće je obezbediti polisu UNIQA OSIGURANJA. Ukoliko u roku od 48 sati od napravljene rezervacije putnici ne dostave kopiju pasoša, smatra se da putnici ne žele putno osiguranje.

Opšte napomene:

● U okviru razgledanja gradova navedenih u programu putovanja, nisu predviđene posete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture , osim kada je to predviđeno programom putovanja.
● Organizator zadržava pravo izmene redosleda realizacije programa u zavisnosti od drugih objektivnih okolnosti (poremećaja u avio saobraćaju, vremenskih prilika, ograničenja vezanih za otvaranje i zatvaranje određenih objekata…).
● Organizator putovanja zadržava pravo da u slučaju promene cene prevoza, izmene deviznog kursa, nedovoljnog broja putnika i slično izmeni cenu putovanja za odgovarajući iznos ili da otkaže putovanje.
● U slučaju nedovoljnog broja putnika agencija će biti primorana da otkaže putovanje i to najkasnije 5 dana pre polaska na put.
● Olympic Travel ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće ulazak putnika na teritoriju EU ili zemlje u tranzitu zbog učinjenog prekršaja ili nepoštovanja viznih i carinskih propisa
● Mole se putnici da se brižljivo staraju o svojim putnim ispravama, dokumentima, novcu, vrednim stvarima, prtljagu. Olympic travel ne snosi odgovornost za njihov eventualni gubitak, krađu ili nestanak tokom putovanja iz bilo kog razloga.
● Opšti uslovi putovanja Olympic Travela su usklađeni sa Zakonom o turizmu Republike Srbije i standardima Udruženja turističkih agencija Srbije (YUTA ). Mole se putnici da ih pažljivo pročitaju pre polaska na putovanje. Olympic Travel smatra da je putnik upoznat sa Opštim uslovima putovanja, potpisivanjem prijave (ugovora) za putovanje i uplatom akontacije.