fbpx
Makarska je srce Dalmacije i jedno od najatraktivnijih turističkih odredišta Hrvatske. Smeštena je ispod parka prirode Biokovo u morskoj uvali između rta Osejave i poluostrva Sv. Petra. Biokovo je specifična stenovita planina u unutrašnjosti obale i poznata je po bogatoj flori i fauni (osobito divokozama) i prelepom krajoliku. To je ujedno i najviša planina u Dalmaciji s više od trideset pešačkih staza . Pored ostataka antičkog naselja i nekolicine pećina planinari svoju oazu mogu potražiti i u biokovskom botaničkom vrtu.Pored Makarske u dužini 15km obale pod planinom Biokovo nalazi se 5 manjih naselja s dugogodišnjom turističkom tradicijom. To su Gradac, Drvenik, Zaostrog , Podaca i Brist. Gradac krasi jedna od najepših i najdužih šljunkovitih plaža na Jadranu. Drvenik je nešto manje ribarsko naselje kao i Zaostrog okupan oazom mira i lepote kojem doprinosi drevni franjevački samostan Podaca i Brist su mesta čiju se neiskvarenu lepotu svakim danom sve više turisti otkrivaju. Severozapadno od Makarske poznata su turistička naselja Baško Polje, Baška Voda, Donja Brela s prekrasnim plažama i gustim borovim šumama. Jugoistočno od Makarske popularna su letovališta i odmarališta Tučepi i Podgora.

Split je glavno urbano, kulturno i prometno središte Dalmacije iz koga vode putevi kopnom i morem u brojna letovališta širom Dalmacije. Grad s 1700 godina postojanja uz mnoštvo arheoloških, istorisjkih i kulturnih spomenika, među kojima posebno mesto svakako zauzima čuvena Dioklecijanova palata, deo svetske baštine UNESCO-a. Ispred Splita proteže se Brački kanal, a iza njega uzdižu se planine Kozjak i Mosor i pogled na ostrva redom, Brač, Hvar, Paklenjake, Šoltu, Korčulu, sve poznate dalmatinske ostrva.
Turistička ponuda Splita interesantna je, posebna i zanimljiva i zbog splitske zelene tržnice. To je srce grada Splita, motivi izobilja raznih vrsta, ukusa, mirisa, boja. Za one koji žele osetiti na neki način duh grada Splita, njegova zelena tržnica je svakako nezaobilazno mesto.
Danas posebno atraktivan, osim zbog Carske palate i Peristila (UNESCO), svakako i zbog jedinstvene rive ili šetališta uz more ispred Palače i Prokurativa, pa sve do Marjana.

Šibenik, grad na ušću reke Krke, središnji je grad centralne Dalmacije, nalazi se između Zadra i Splita, a smešten je na kamenitim obroncima krševite Dalmacije. Grad kamenih kuća i ulica, grad s jednim od najrazvijenijih arhipelaga, ispred kojeg su mnogobrojna ostrva i ostrvca, uvale, bistro plavo more. Šibenik je takođe i grad koji je među prvima u Europi imao vodovod, a javnu gradsku električnu rasvetu čak i pre Beča ili Pariza. Danas je Šibenik grad s puno dalmatinskog duha, pesme, vina, s puno autothonog kako na osrvima tako i u zaleđu, svakako destinacija vredna poseta. Plavo more, koje čini najveći turistički resurs Šibenske rivijere, mediteranska klima, slikoviti pejzaži brojnih ottva, i blizina dva nacionalna parka, slapovi reke Krke , čine Šibensku rivijeru posebno atraktivnu turističku destinaciju.
U središtu Šibenika nalazi se poznata katedrala Sv. Jakova, trobrodna bazilika iz XVst, izrađena od belog bračkog kamena po idejama i nacrtima Jurja Dalmatinca. Svakako i ovu je spomeničku baštinu prepoznao UNESCO. Takođe u neposrednoj blizini katedrale nalazi se i Šibenska gradska većnica, i Kneževa palata, dok se za najveći kulturni događaj u Šibeniku smatra Međunarodni dečji festival, koji se od 1960. godine održava, danas pod pokroviteljstvom UNICEF-a i UNESCO-a. Uz samu katedralu nalaze se 4 bunara, nekada velika spremišta vode, danas multimedijalni centar, gde oni radoznali mogu videti mnoge zanimljivosti o Šibeniku ispričane kroz njegovu istoriju.

Omiš je slikoviti gradić s pravim mediteranskim ugođajem, smešten na ušću reke Cetine. Omiš se nalazi u srcu Dalmacije, između dva vrlo važna turistička središta, Splita i Makarske. Reka Cetina sa svojim veličanstvenim kanjonom, koji je doslovno odsekao put do mora kroz planinu i duga peščana plaža, čine ovaj deo Jadranske obale jedinstvenim i nezaboravnim. Omiš je okružen liticama, nalazi se pod stenovitim brežuljkom u blizini reke Cetine i Jadranskog mora što stvara krajolik retke lepote. Turističku ponudu Omiša obogaćuju i popularni sportovi kao rafting na reci Cetini, slobodno penjanje, jedrenje na dasci, plivanje i vaterpolo. U osamljenim uvalama u okolini Omiša moći ćete pronaći svoj kutak u raju. Omiš ima vrlo burnu istoriju i vrlo zanimljivu kulturno – istorisjku baštinu. Na relativno malom prostoru možete videti crkve iz različitih razdoblja, a stara utvrdjenja svedoče o gusarskoj istoriji Omiša. Gastronomska ponuda ne zaostaje za prirodnim lepotama. Postoji širok izbor restorana i vinarija, kafića i barova koji nude dobru noćnu zabavu za mlade.

Biograd na moru je grad udaljen tridesetak kilometara južno od Zadra. Smešten je na malom poluostrvu i kopnu. Biograd na moru nalazi se u središtu hrvatske obale, koga okružuju čak pet Nacionalnih parkova i dva Parka prirode.
Ako postoji mesto na jadranskoj obali koje treba posetiti i istražiti zbog njegove lepote, idealnog položaja, sklada, srdačnih ljudi i blizine najvažnijih hrvatskih nacionalnih parkova, kao i zaštićenih područja prirode onda je to svakako Biograd na moru. Zbog svoje blizine Zadru, Šibeniku, parku prirode Vransko jezero kao i zbog odlične povezanosti s autoputem Zagreb – Split, Biograd na moru je jedan oz značajnijih turističkih središta srednje Dalmacije.
Biograd je najverovatnije nastao na ruševinama antičke Blandone. Biograd se prvi puta spominje u 10. veku, a u 11. veku Biograd postaje kraljevsko i biskupsko sedište. Od ostalih znamenitosti možete pogledati ostatke samostana Sv.Ivana, zatim je tu crkva Sv. Anastazije sa baroknim oltarima iz 1761 i dve male crkvice iz 1850. godine – crkve Sv. Roka i Sv. Antonije. Uz sve nabrojeno, na širem području Biograda nalaze se i ostatci antičkog akvadukta, kao i druga istorijska nalazišta.

Zadar, tri vekova star grad u severnom delu Dalmacije okružen brojnim nacionalnim parkovima i parkovima prirode, od Paklenice i Vranskog jezera u zaleđu, Telaščice i Kornata ispred, i ne tako daleko slapova Krke, Plitvičkih jezera i Severnog Velebita. Osim što je idealna polazna destinacija za ta i mnoga druga ostrvska odredišta, Zadar je i sam atraktivno turističko odredište, ali i izuzetna bogata istorija i kulturna ostavština nalazi se u Zadru, od kojih su najpoznatiji :crkva Sv.Donata (mesto održavanja muzičkih večeri), antičke zidine starog grada kojima je okružen itd.Zadar se može pohvaliti da je imao prvo sveučilište, davne 1396. godine, te su u Zadru štampane prve hrvatske novine i prvi roman (1536). Svakako, zanimljiv deo turističke ponude Zadra, predstavlja njegova zelena tržnica i ribarnica.ali zalivi.