fbpx
Makarska je srce Dalmacije i jedno od najatraktivnijih turističkih odredišta Hrvatske. Smeštena je ispod parka prirode Biokovo u morskoj uvali između rta Osejave i poluostrva Sv. Petra. Biokovo je specifična stenovita planina u unutrašnjosti obale i poznata je po bogatoj flori i fauni (osobito divokozama) i prelepom krajoliku. To je ujedno i najviša planina u Dalmaciji s više od trideset pešačkih staza . Pored ostataka antičkog naselja i nekolicine pećina planinari svoju oazu mogu potražiti i u biokovskom botaničkom vrtu.Pored Makarske u dužini 15km obale pod planinom Biokovo nalazi se 5 manjih naselja s dugogodišnjom turističkom tradicijom. To su Gradac, Drvenik, Zaostrog , Podaca i Brist.

Split je glavno urbano, kulturno i prometno središte Dalmacije iz koga vode putevi kopnom i morem u brojna letovališta širom Dalmacije. Grad s 1700 godina postojanja uz mnoštvo arheoloških, istorisjkih i kulturnih spomenika, među kojima posebno mesto svakako zauzima čuvena Dioklecijanova palata, deo svetske baštine UNESCO-a. Ispred Splita proteže se Brački kanal, a iza njega uzdižu se planine Kozjak i Mosor i pogled na ostrva redom, Brač, Hvar, Paklenjake, Šoltu, Korčulu, sve poznate dalmatinske ostrva.

 

Šibenik, grad na ušću reke Krke, središnji je grad centralne Dalmacije, nalazi se između Zadra i Splita, a smešten je na kamenitim obroncima krševite Dalmacije. Grad kamenih kuća i ulica, grad s jednim od najrazvijenijih arhipelaga, ispred kojeg su mnogobrojna ostrva i ostrvca, uvale, bistro plavo more. Šibenik je takođe i grad koji je među prvima u Europi imao vodovod, a javnu gradsku električnu rasvetu čak i pre Beča ili Pariza. Danas je Šibenik grad s puno dalmatinskog duha, pesme, vina, s puno autothonog kako na osrvima tako i u zaleđu, svakako destinacija vredna poseta. Plavo more, koje čini najveći turistički resurs Šibenske rivijere, mediteranska klima, slikoviti pejzaži brojnih ottva, i blizina dva nacionalna parka, slapovi reke Krke , čine Šibensku rivijeru posebno atraktivnu turističku destinaciju.

 

Omiš je slikoviti gradić s pravim mediteranskim ugođajem, smešten na ušću reke Cetine. Omiš se nalazi u srcu Dalmacije, između dva vrlo važna turistička središta, Splita i Makarske. Reka Cetina sa svojim veličanstvenim kanjonom, koji je doslovno odsekao put do mora kroz planinu i duga peščana plaža, čine ovaj deo Jadranske obale jedinstvenim i nezaboravnim. Omiš je okružen liticama, nalazi se pod stenovitim brežuljkom u blizini reke Cetine i Jadranskog mora što stvara krajolik retke lepote. Turističku ponudu Omiša obogaćuju i popularni sportovi kao rafting na reci Cetini, slobodno penjanje, jedrenje na dasci, plivanje i vaterpolo.

Biograd na moru je grad udaljen tridesetak kilometara južno od Zadra. Smešten je na malom poluostrvu i kopnu. Biograd na moru nalazi se u središtu hrvatske obale, koga okružuju čak pet Nacionalnih parkova i dva Parka prirode.
Ako postoji mesto na jadranskoj obali koje treba posetiti i istražiti zbog njegove lepote, idealnog položaja, sklada, srdačnih ljudi i blizine najvažnijih hrvatskih nacionalnih parkova, kao i zaštićenih područja prirode onda je to svakako Biograd na moru. Zbog svoje blizine Zadru, Šibeniku, parku prirode Vransko jezero kao i zbog odlične povezanosti s autoputem Zagreb – Split, Biograd na moru je jedan oz značajnijih turističkih središta srednje Dalmacije.

 

Zadar, tri vekova star grad u severnom delu Dalmacije okružen brojnim nacionalnim parkovima i parkovima prirode, od Paklenice i Vranskog jezera u zaleđu, Telaščice i Kornata ispred, i ne tako daleko slapova Krke, Plitvičkih jezera i Severnog Velebita. Osim što je idealna polazna destinacija za ta i mnoga druga ostrvska odredišta, Zadar je i sam atraktivno turističko odredište, ali i izuzetna bogata istorija i kulturna ostavština nalazi se u Zadru, od kojih su najpoznatiji :crkva Sv.Donata (mesto održavanja muzičkih večeri), antičke zidine starog grada kojima je okružen itd.