fbpx

Poreč je još jedan od istarskih gradića duge tradicije, tačnije 2000 godina. Smestio se na zapadnoj obali Istre, između reke Mirne na severu i Vrsara na jugu, u jednoj uvali naspram ostrva Sv.Nikola. Materijalni i duhovni tragovi velikih kultura vidljivi su na svakom koraku u uskim popločanim ulicama i trgovima starog gradskog jezgra.

MEDULIN – Nekada selo poljoprivrednika i ribara, danas spada među najbolje predstavnike istarskog turizma i jedno je od dvadesetak najpoznatijih imena na Jadranu. Medulin, mesto u kome svaki posetilac moze naći pravu oazu mira i tišine, ali isto tako i provesti vrlo dinamičan i sadržajima bogat odmor.

PULA – Na jugu istarskog poluostrva na kraju pulskog zaliva dominira grad starina, parkova i letnjih festivala. Pulu, najveći Istarski grad i luku, prometno privredno i administrativno središte, privlačno mesto odmora za mnogobrojne turiste, sunce godišnje obasjava 2350 sati. Tradicija grada zabeležena je u svakom kamenu, o čemu govori veliki broj kulturno istorijskih spomenika iz gotovo svih razdoblja njene prošlosti, od kojih su mnogi sastavni deo gradskog tkiva.

ROVINJ – U prošlosti ribarsko naselje i ribarska luka, Rovinj je i danas zadržao snažan duh ribarstva, gde na obali, u samom centru Rovinja i danas vidimo mnogobrojne ribarske brodove i brodice. Slikoviti istarski grad, predstavlja oazu u kojoj se sjedinila lepota prirode s izuzetnim klimatskim uslovima, što boravak u Rovinju, u bilo koje doba godine, čini ugodnim za sve one željne odmora.

Umag, prvi grad na ulasku u Istru sa severa osvaja svojim šarmom, raznolikošću i bogatstvom ponude. Umag je gradić koji kroz 45 km obale i zanimljivo zaleđe sadrži sve posebnosti čitave regije i možda je najbolji uvod u jedan drugačiji doživljaj Mediterana. Grad Umag ima izuzetno zanimljivu istoriju: otkrili su ga rimski plemići i odlučili prisvojiti kao svoju letnu rezidenciju. Sjaj, raskoš i glamur tih vremena preslikava se i danas u venecijanskim kućama starog gradskog jezgrda – sačuvani su delovi zidina i kula, ali i renesansne i barokne zgrade i crkve…

Novigrad je malo mesto na severozapadu Istre, nastalo još u rimsko doba. Stari deo grada, opasan zidinama kao i njegov noviji deo smešteni su na malom poluostrvu, na severnoj strani ulaza u prostrani zaliv luke Mirne na ušču reke Mirne, jedne od tri istarske reke. Danas je Novigrad prepoznatljivo mesto u Istri s izuzetno kvalitetnom turističkom i gastronomskom ponudom, a za smeštaj odaberite između hotela Laguna i hotela Maestral.

RABAC je najvažnije turističko središte na istočnoj obali Istre. Naslonjen na Kvarnerski zaliv, u podnožju Velebitskih padina brda koja štite mesto i održavaju ugodnu mediteranski klimu, Rabac s pravom slovi kao ‘biser s Kvarnera’. Prekrasna okolina, lepa šljunkovita plaža, ugodna klima i pogled na Kvarnerski zaliv. izletnike i putopisce ovde su privlačili još sredinom 19. veka kada je Rabac bio tek malo ribarsko selo. Uz bogatu ugostiteljsku, sportsku i zabavnu ponudu Rabac nudi i brojne izletničke mogućnosti posebno kada je reč o unutrašnjosti Istre gde možete pronaći i brojna seljačka domaćinstva. Uz planinarenje i pešačenje postoji mogućnost bavljenja i drugim sportovima poput sportskog penjanja, jahanja i vožnje biciklom.