fbpx

Opatija, često nazivana jadranskom Nicom, jedno je od najpoznatijih turističkih mesta u Hrvatskoj, kao i mesto s najdužom turističkom tradicijom na istočnoj obali Jadrana. Poslednjih godina vraća se na lestvice elitnih destinacija na Mediteranu. Uz peščane i šljunkovite plaže, kilometre šetališta, obilje zabave i kvalitetan smeštaj, Opatija ne ostavlja nikog ravnodušnim.

Turizam se u Lovranu počeo razvijati prie stotinak godina, podstaknut razvojem turizma susedne Opatije. Lovran je danas poznato turističko mesto, a poznat je i po velikoj klinici za ortopediju. Lovran se nalazi u podnožju planine Učka, a ime je dobio ime po mirisnoj biljci lovor, koja samoniklo raste na njegovom području. Lovran se nalazi 5 km od Opatije , na jugoistočnoj obali Istre. Zaštitnik Lovrana je Sv. Juraj, čije ime nosi crkva koja se nalazi na glavnom trgu. Na trgu se nalazi i toranj u kom se danas nalazi galerija. Turistički atraktivna dobro očuvana gradska vrata ‘Stubica’ i Lovranska Luka Mandrać. Grad je pun izuteznih parkova i vrtova. Lovran je ime dobio po Laurel Nobilis(lovor) u sedmom veku. Okružen je obrambenim zidinama i ima 3 vrata koja su noću zatvorena. Godine 1873. sagrađen je prvi turistički objekt u Lovranu: Villa Fernandea – depandanse Belvedere. Između Ike i Lovrana nalaze se mnoge vile, s elementima gotičkog i venecijanskog stila. Među njima su: Villa Santa Maria, Villa Frappart i Villa Nicola (sada nosi ime Villa Magnolia).

Novi Vinodolski je atraktivan turistički grad Kvarnera, smešten na glavnoj magistrali pored obale, 9 km južno od Crikvenice u smeru Zadra. Poznat po velikoj peščanoj plaži u uvali Lišanj okruženoj gustom borovom šumom i šetalištem uz obal, Novi Vinodolski je vrlo tražena destinacija za porodični odmor. Ovde će Vas dočekati plaže uređene po najvišim standardima, lako dostupne i za najmlađe članove porodice, čisto more, bujna mediteranska vegetacija, bogata kulturna baština, raznolik zabavni program i atraktivni sportski sadržaji.

 

Crikvenica, smeštena u istočnom delu Kvarnerskog zaliva, turistička destinacija Kvarnera koju u suštini čini kvarnerska rivjera koje su deo, osim Crikvenice, i mesta Selce, Dramalj i Jadranovo. Turistički je Crikvenica na interesantnoj lokaciji što je s jedne strane blizu najlepših kvarnerskih ostrva poput Krka i Raba, a s druge isto tako u blizini Like, dakle Parka prirode Severni Velebit i malo dalje izuzetnih Plitvičkih jezera. Crikvenica se razvila na mestu rimske puta Ad Tures, prirodnome izlazu puta na more; bila je luka starih vinodolskih gradova. Već u XIV. st. postojala je mala crkva sv. Marije, koju su Frankopani, gospodari toga kraja, obnovili 1412., uz nju sagradili samostan i naselili pavline. Samostanski sklop pojačan je ugaonom cilindričnom kulom (Kaštel).Crkva ima gotičko svetište, a dograđena je barokna lađa (1659., 1704.). Glavni oltar s kipovima Pavla Riedla (1776.), i dva bočna oltara i propoedaonica dela su pavlinskih kipara i drvorezbara. Iz prvotnog jezgra oko luke Crikvenica se širila prema Kraljevici i Selcu. Brz razvitak podstaknut je razvojem turizma. God. 1893. sagrađen je hotel Therapia i izrađen urbanistički plan (arhitekt S. Höfler); podižu se vile, hoteli i parkovi. Na mestu romaničke crkve sv. Antona, srušene 1933., sagrađena je istoimena neoromanička crkva. ( www.culturenet.hr ).

Selce je pitomi primorski gradić sa šljunkovitim plažama i bistrim morem a nalazi se 40km južnije od Rijeke. Nudi brojne mogućnosti kao što su izleti na Plitvička jezera kao i izleti brodom i autobusom po Kvarneru,Istri i Gorskom Kotru. Selce je grad s više od 110 godina tradicije u turizmu.Smešten je u maloj uvali u blizini Crikvenice. Pogodna klima čini Selce važnim rehabilitacijskim i lečilišnim centrom u kom se lieče osobe sa reumatskim,disajnim i fizičkim poteškoćama. Plaže Selca nose plavu zastavu i nude brojne mogućnosti rekreacije i sporta kao što su škola ronjenja, tenis,mini-golf,rukomet i boćanje. Kulturnu baštinu Selca čine različite crkve,zvonici i stara presa za masline sagrađena u 18.veku. U crkvi Sv.Katarine čuva se i relikvije ove svetice. Ova crkva nalazi se u malenom parku,sagrađenom u doba predromanike. Zvonik Svetog Jurja,sagrađen u 11.veku posvećen je najpoznatijem svecu srednjeg veka.