fbpx

Rovaniemi, grad koji je poznat kao mesto u kome živi Deda Mraz se nalazi na severu Finske, i najveći je grad Finskog okruga Laponija. Selo Deda Mraza je bajkoviti krajolik koji se nalazi na kraju grada Rovaniemi. U njemu zaista živi Deda Mraz. U ovom čarobnom selu postoji i hotel od snega, kao i pošta u kojoj se snovi ostvaruju. Ovde možete videti Deda Mraza kako sa svojim pomoćnicima vilenjacima čita pisma dece koja pristižu iz svih krajeva sveta. Na sva pisma odgovara, a ovu poštu možete posetiti svakog dana u toku godine. Kao što je poznato, omiljeno prevozno sredstvo Deda Mraza su Irvasi i haskiji, a posetioci ovog čarobnog sela imaju mogućnost da polažu vozački ispit, kao i da dobiju vozačku dozvolu za vožnju zaprege. Ovo selo možete posetiti u zimskim danima, od septembra do januara, a za one koje ipak ne veruju u Deda Mraza, tu je tematski Santa park.

Atina je grad posvećen boginji Atini po kojoj je i dobio ime a koja je vekovima bila njegova zaštitnica. Ova, danas, višemilionska metropola, od svog postojanja preživela je uspone i padove kao malo koji megapolis na svetu. Za istoriju čovečanstva značajna je jer su u njoj postavljene osnove parlamentarne demokratije i slobodnih izbora. Ipak, prva asocijacija pri pomenu Atine je Akropolj sa Partenonom kao najvećim i najznačajnijim hramom koji dominira Atinom već dve i po hiljade godina. Grad istorije ali i prestonica dobrog provoda. Atina je uvek doživljaj. Posebno noću. Zato Vam i nudimo mogućnost da grčku prestonicu doživite i obasjanu večernjom iluminacijom. Šarm i folklor, tradicija i gostoljubivost uz ritam Mediterana, učiniće vaš boravak u ovom gradu nezaboravnim.

Veličanstveni Solun, jedinstven u svojoj originalnosti, arhitekturi i duhu. Drugi najveći po veličini grad u Grčkoj. Grad je smešten između mora, tj. zaliva Thermaikos i planine Hortiatis. Ova moderna metropola nosi u sebi značajne istoriske tragove a njegov kosmopolitski karatker daje mu posebnu lepotu i šarm. Pored toga što ovaj grad obiluje mnogobrojnim ostacima rimske i vizantijske istorije, umetnosti i religije, on ima i izuzetno bogat kulturno zabavni život. U razgledanje Soluna obično se kreće od vrha, odnosno iz gornjeg grada (Ano Poli), odakle se pruža veličanstveni panoramski pogled na grad i zaliv Thremaikos. Odavde se dalje spustite do bazilike Svetog Dimitrija, zaštitnika grada. Nemojte propustiti da obiđete i sledeće znamenitosti i atrakcije: Antički amfiteatar, Agora – antička pijaca, Forum, Kamara – Galerijeva kapija, Slavoluk, Rotonda, crkve Aja Sofija i Panagia, plato Dikastrion sa kamenom statua Elefterios Venizelosa, najdužu ulicu Egnatia, Aristotelov trg, Tzimiski ulicu – šoping zona, Bela kula – simbol grada, konjanička statua Aleksandra Velikog, srpsko vojničko groblje – Zejtinlik. Pauzu za kafu napravite na Aveniji Nikis uz obalu mora. Uživajte uz more, u gradu burne istorije, dobre hrane i najboljeg šopinga.

Beč je jedan od najprometnijih manjih gradova Evrope i prava riznica u kulturnom smislu. Habsburgovci su u svojoj prestonici sakupili najveća umetnička dostignuća i stvorili najveća dela klasične muzike. Nije ni čudo, njihovo carstvo se protezalo od Južne Amerike do istočne Evrope. Hladni rat je gurnuo austrijski glavni grad u stranu ali posle pada gvozdene zavese Beč se ponovo vratio u centar zbivanja. Da bi se osetila atmosfera savremenog grada, potrebno je otići u muzejsku četvrt. To je jedan od najvećih i najpopularnijih kvartova savremene umetnosti sveta koji stoji u istom rangu sa Metropoliten mezejem u Nju Jorku ili Centrom Pompidu u Parizu. Beč je veoma intrigantan i u arhitektonskom smislu. Iza gotskih zvonika, baroknih kupola i palata iz 19. veka, oformljen je ultramoderan pejzaž, na čijem su stvaranju radili vodeći arhitekti iz sveta. Može se učiniti da je današnji trend oslobodjenje od prošlosti ali to Austrijance ne sprečava da i dalje uče da igraju valcer ili da provode više vremena po staromodnim kafićima. Isto se preporučuje i strancima: da svrate u starinsku poslastičarnicu gde, uz samo jednu šoljicu dobre bečke kafe i nekog čuvenog kolača, mogu sedeti čitav dan. Svaki kafe ima svoju istoriju i svoju atmosferu. I svi posetioci mogu biti sigurni da će biti tretirani kao da su kraljevske krvi.

Opisivati Pariz u detalje je potpuno besmisleno. Ne zato što nema o čemu da se piše – ne daj Bože! Naprotiv, upravo ovaj grad do te mere je poseban da se čak i u laičkom opisu ne može poistovetiti ni sa jednim drugim. Naravno da su svi čuli za jutarnju kafu i kroasane, večernje sedeljke po bučnim bistroima, miris pečenih kestena na pariskim bulevarima… Za neke je Pariz duga šetnja u polumraku Notr Dama, tihi šapat turista u salama Luvra ili gotovo puste palate na ostrvu Sent Luis. Za nekoga je prestonica Francuske, pre svega, Ajfelova kula, spomenik iz epohe „pare i električne energije“ a savremeni graditelji tu dolaze da bi se inspirisali linijama kvartova Defans i kulom Monparnas. Monmartr je kvart boema i umetnika i najviša tačka iznad grada. Nema potrebe žutiti prema žičari. Lepše je popeti se stepenicama i popiti kafu na mestima koja pamte vremena Pikasa i Van Goga ili proći pored „Mulen Ruža“, Muzeja Dalija ili Pigala… Jelisejska polja su kultno mesto i jedan od najlepših bulevara sveta, mesto koje mami kao magnet da se troši novac. Pariz je neverovatan i raznovrstan, sposoban da se uvuče u dušu za sva vremena. Jedino je mesto na planeti gde se u samoći može satima besciljno šetati i uživati u romantici Sene i njenih mostova

Prag je glavni grad Češke. Smatra se jednim od najlepših gradova Evrope. “Zlatni grad” , “Kruna sveta”, “Grad stotinu tornjeva” ili “Zlatnih krovova” , samo su neki od naziva kojima se opisuje ovaj veličanstveni grad, često smatran sedištem kulturne elite i srcem Evrope. Sagrađen pokraj reke Vltave, sa bogatom istorijom i mnogo godina starom arhitekturom, koje je ostala netaknuta čak i tokom ratova, nikada nije prestao da očarava posetioce. U njemu su živeli i radili Smetana, Dvoržak, Kafka, Mocart, Betoven, koji su ovde lako nalazili inspiraciju za svoja remek dela. Glavni grad Češke je evropska metropola, grad pun života, spoj kontrasta širokih ulica i malih kaldrmisanih sokaka, prepun mogućnosti za kvalitetan provod, važi za razvijen grad sa luksuznim hotelima, dobrim restoranima koji pružaju tradicionalnu Češku, i internacionalnu kuhinju.

Barcelona je drugi po veličini grad Španije i velika morska luka. Komadić je Iberijskog poluostrva sa vrlo bogatom istorijom. Na prostoru današnjeg grada su nekada boravili različiti zavojevači a danas je jedna od najpopularnijih destinacija sveta.U Barseloni turiste zadivljuje sve, od čuvenih dela velikog Gaudija do obične gradske pijace prepune neobičnih morskih delikatesa. Desetine muzeja, istorijskih kvartova sa svim mogućim spomenicima i arhitektonskim novotarijama, elegantno su se izmešali sa noćnim klubovima i modernim buticima. Osim toga, savremeni grad je i otelotvorenje tolerancije gde se, jedan pored drugog, održavaju katolički praznici i „otkačene“ gej parade.Razgledanje grada treba početi od gotičkog kvarta (Barri Gotic). Njegovi hramovi, dvorci i muzeji proširili si slavu Katalonije za sva vremena. Devedesetih godina prošlog veka taj deo je obnovljen. Od lavirinta mračnih i zapuštenih uličica, pretvoren je u savremenu „morsku kapiju“ nove kulture i mediteranske gastronomije. Glavna arterija je postala La Rambla, dugačak bulevar koji se proteže od Trga Katalonija pa sve do statue Kristifora Kolumba u pristaništu. A potom se treba popeti na terasasti masiv Monserat odakle se pruža pogled bez kraja na raskošan grad, more i horizont…

Berlin je glavni i najveći grad Nemačke i drugi po redu najveći grad Evropske unije, posle Londona. Od 1949. do 1990. godine, za vreme Hladnog rata, bio je podeljen na Istočni Berlin i Zapadni Berlin.Berlin je grad kontrasta. Nekada centar Hitlerovog rajha, a danas poznat po svom kosmopolitskom duhu i toleranciji. Znamenitosti Berlina pričaju istoriju cele jedne nacije od Brandenburške kapije pa do sedišta saveznog kancelara. U glavnom gradu Nemačke nalaze se sve najznačajnije zgrade Vlade, a među njima i istorijski Rajhstag koji je sedište nemačkog parlamentaBerlin je grad muzeja, sa oko 170 muzeja i galerija koji svake godine prime na stotine hiljade posetilaca.

Budimpešta je prestonica Mađarske, njen industrijski, ekonomski, kulturni, obrazovni i turistički centar. Grad broji dva miliona stanovnika. Podeljena je na tri oblasti – Buda, Obuda i Pešta –koje su 1873. godine ujedinjeni u Budimpeštu. Dunav razdvaja grad na Budim i Peštu. Budim je starija oblast grada, sa kaldrmisanim ulicama, srdnjevekovnom kulturom, i prijatnom atmosferom. Pešta je noviji deo grada, karakteristična je po modnim radnjama i širokim bulevarima. Budimpešta je jedan od najlepših gradova Evrope. Kroz čitav grad struji duh istorije koji je oličen, pre svega u arhitekturi. Preko Dunava se prostire 9 mostova i 6 glavnih ostrva. Budimpešta ima puno termalnih izvora, zbog čega neguje kulturu kupanja još iz rimskog i turskog doba

RIM

Rim – Srce Italije, grad na sedam brežuljaka, kuda, kao što je poznato vode svi putevi je oduvek bio izazov za turiste iz svih krajeva sveta. U savremenom životu grada prepliću se istorija i arhitektura stare preko tri hiljade godina pa je on jedinstven, neponovljiv i ne liči ni na jednu prestonicu sveta. Istoriju grada su stvarali imperatori, pape, kraljevi i konzuli a oblik su mu dale arhitekte i veliki umetnici. Rim opčinjava veličanstvenim antičkim monumentima, znamenitim dvorcima, trgovima, stubovima, fasadama i fontanama a mi ćemo učiniti sve da u njemu i uživate. Rim je glavni grad Italije i regije Lacio, centar bogate antičke kulture, od koje je ostalo mnogo spomenika do današnjih dana, a jedan od najvećih je Koloseum. Grad se nalazi u donjem toku reke Tibar, u neposrednoj blizini Tirenskog mora i jedan je od najvećih centara Mediterana. Prestonica Italije od 1870. godine, Rim je ujedno i grad sa najviše stanovnika, broji ih oko tri miliona.

Venecija– Jedan od najlepših i najromantičnijih gradova sveta. Poznate gondole koje plove kroz kanale, veliki broj mostova, veličanstvene palate i crkve, šetnja kroz specifične, prepoznatljive ulice, golubovi, cvetni balkoni su simboli ovog grada koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Venecija se nalazi u severnoj Italiji. Glavni je grad oblasti Veneto. Ime grada i oblasti potiče od plemena Veneto koje je naselilo ovu oblast još u rimsko doba. Jedan od najpoznatijih karnevala na svetu se održava upravo u Veneciji. Venecijanski karneval je vreme kada grad postaje grad maski, kostima, boja, dobre atmosfere pozitivnog raspoloženja. Venecija i njeni kanali proglašeni su spomenikom Svetske baštine Uneska. Grad ima brojne nadimke poput: „Serenisima“, „Kraljica Jadrana“, „Nevesta mora“, „Grad mostova“, „Grad vode“.

Milano je prestonica Lombardije. Grad koji važi za Italijanski centar mode- dizajnera, umetnika, fotografa, manekena. Ovde su svoje luksuzne radnje smestili Armani, Versaće, Prada, Guči, Dolče&Gabana i brojni drugi, svetski poznati dizajneri. Grad je, takođe, i svetska prestonica nameštaja i kućnih potrepština. Pored toga što ga mnogi smatraju modnom prestonicom i centrom glamura i fudbala, Milano pruža i mnoštvo istorijskog sadržaja, ulice u kojima možete videti katedrale sa prelepom arhitekturom, brojne muzeje, parkove prirode, zbog čega privlači brojne turiste sirom Evrope i sveta koji posećuju ovaj divan grad.

Tenerife je poznato kao ostrvo večitog proleća. Najveće je od sedam Kanarskih ostrva, koja pripadaju Španiji. Leti prosečna temeratura retko kada se podiže iznad 28 stepeni, a zimi se gotovo nikada ne spušta ispod 18 stepeni. Nalazi se na istoj geografskoj širini kao i pustinja Sahara. Ostrvo Tenerife je raj za sve ljubitelje prirode jer skoro polovinu njegove površine čine zaštićene prirodne oblasti. Posebno se izdvaja Nacionalni park Teide. Južna obala ostrva je toplija od severne i ima manje padavina. Najvažniji turistički centri su Playa de las America i Los Cristianos na južnoj strani ostrva i Puerto de la Cruz na severnoj. Glavni grad ostrva je Santa Cruz de Tenerife, koji je poznat po velikom karnevalu, drugom po veličini na svetu, koji se održava svakog februara. Oblast Costa Adeje u južnom delu ostrva, pored lepih plaza turistima nudi i dobar šoping, brojne restorane, zabavne parkove i golf terene.

Lanzarote nije samo mesto na kom se nalaze bizarni, ali ipak fantastični prizori, već i divne plaže koje mogu da pariraju najlepšim tropskim plažama sveta. Najlepše plaže nalaze se na južnom delu ostrva. Najpopularnija je Playa Blanca kao i Playa Papagajo ili Costa Tequise. Glavni grad ostrva je Aresife. Pripremite se na prizore kao sa druge planete, jer je ovo ostrvo sa preko 300 vulkana. Poslednje vulkanske erupcije desile su se u 18. I 19. veku, kada je oko 200 kvadratnih kilometara spaljeno i pretvoreno u pepeo. Deo gde se lava skamenila je pretvoren u Nacionalni park Timanfaja, zajedno sa Vatrenim planinama. Zbog jedinstvene atmosfere, stavljen je pod zaštitu UNESCO-a i predstavlja jedan od najimpresivnijih prirodnih parkova u celoj Španiji. Ostrvo je relativno malo i može se veoma lako obići. Na severnom delu ostrva nalazi se Cueva de los Verdes (Pećina zelenih) nastala pre oko 3000 godina, kao pukotina u lavi nakon vulkanske erupcije. Takođe, u tom delu se nalazi i Jameos de Aqua, mreža podzemnih pećina i jezera u kojima žive retke vrste slepih rakova. Na najsevernijem delu ostrva, nalazi se Mirador del Rio, vidikovac sa kog se pruža veličanstveni pogled na odean i susedno ostrvo La Graciosa.

Tromso je živopisan grad i luka severno od polarnog kruga, orkužen fjordovima, ostrvima i planinama. Često ga nazivaju i “vratima Arktika”. Glavni deo grada je na istoimenom ostrvu a ostali delovi na ostrvu Kvalzej i na kopnu. Stari deo grada se lako može obići pešice, a kroz istorijski centar grada vodi i glavna ulica Storgat. Najznačajnija gradjevina je Arktička katedrala čiji neobičan izgled podseća na sneg i led a u opservatoriji polarne svetlosti ona se može veštački doživeti. Polarna svetlost može da se vidi iz mnogih severnih oblasti na Zemlji, ali sever Norveške važi za najbolje mesto kada je u pitanju ovaj jedinstveni doživljaj. Aurora Borealis se najlepše vidi u zoni iznad Arktičkog kruga. U Tromsu koji je omiljena destinacija za turiste, možete je videti svake vedre noći. Tromso se nalazi na oko 300 milja unutar Arktičkog kruga. Januar je najbolji mesec za posetu ovog grada, jer je tada mrak u potpunom mraku. Takođe, tada se održava festival polarne svetlosti. U Tromsu je izuzetno hladno, pa se dobro opremite zimskom odećom.

Ako je Ankara srce Turske onda je Istanbul neosporno njena duša. Drevno grčka kolonija Vizantija, imperatorski Konstatinopolj, osmanska prestonica Stambol i legendarni Carigrad, sve je to isti grad koji danas čuva nekadašnje tradicije, samouvereno gleda u budućnost i razvija se ubrzanim tempom. Jedan je od malobrojnih smeštenih na dva kontinenta. Rasprostrt je na brežuljcima sa obe strane bosforskog moreuza i ima mnogo lica. Svečani trgovi se u njemu dodiruju sa nevidljivim na prvi pogled ali udobnim dvorištima, isprepletani sokaci sa svetlim avenijama a srednjevekovne džamije sa savremenim dvorcima. U ovom gradu koji se nekada nazivao „drugim Rimom“, takav je broj istorijskih spomenika da se ne mogu posetiti ni za mesec dana. Ipak neki se ne smeju izostaviti: Aja Sofija, Plava džamija, hipodrom, Sulejmanija ili palate Topkapi, Dolmabahče… Raskoš i lepota stoje na svakom koraku. Mnogoljudni i užurbani Istanbul je uvek otvoren za razmišljanje, za neuronjeno uranjanje u neverovatan svet u kome se mešaju vremena i kulture.