fbpx

Tanzanija je jedna od najatraktivnijih zemalja sveta. Najveća je na istoku „crnog kontinenta“. Sa zapada je zapljuskuju slatke vode najdubljeg afričkog jezera Tanganjika a sa istoka morska voda Indijskog okeana. Safari se s pravom smatra najvećim turističkim „mamcem“ ove zemlje. I stoga nije ništa neobično što na svahili jeziku safari znači put i ni jedna druga reč Tanzaniju ne opisuje tako dobro. Putnici sa svih meridijana prvenstveno dolaze da bi posmatrali život slonova, lavova, leoparda, nosoroga i drugih divljih zveri u svom prirodnom okruženju. Krater Ngorongoro je odličan ambijent i najbolje mjesto u Tanzaniji gde biste mogli da vidite Veliku peticu. Krater i njegova okolna zajedno čine jedan od najlepših regiona u Africi. Vulkanski krateri stvaraju zadivljujuće pozadine za neke od najplodnijih i najbogatijih pašnjaka u Africi. Najpoznatiji takav krater je bez sumnje Ngorongoro, najveća netaknuta vulkanska kaldera na svetu i dom najvećeg broja divljači u Africi. Ngorongoro je opravdano jedno od najpoznatijih safari destinacija na kontinentu.
Na ovom putovanju uživaćete u beskrajnim ravnicama svetski poznatog Nacionalnog Parka Serengeti, upoznati Masai pleme i naučiti dosta o njihovom nomadskom načinu života, kulturi, veri i tradiciji. Uživaćete u pričama oko logorske vatre i u divnim noćima pod Tanzanijskim nebom.

GOA je glavna letovališna zona Indije, sasvim različita od ostatka zemlje. Obala, ove najmanje indijske države, se prostire u dužini od 110 km duž zapadne obale Indijskog okeana, tačnije Arabijskog mora. Deli se na severnu i južnu Gou, granica medju njima je tvrdjava Aguada i prekrivena je sa oko 40 dugačkih peščanih plaža. Razvijen u turističkom smislu deo obale je smešten u južnom delu i on se smatra skupim, ne samo po indijskim merilima. Tamo su raskošni hoteli, luksuzni restorani i mnoštvo engleskih pabova. Taj deo služi pre svega za smeštaj Evropljana i bogatih Indusa. Sever je sasvim suprotan. Nije skup, bučan je i demokratskiji od juga. Tu uglavnom letuje omladina iz Engleske i Amerike. Najboljim plažama se smatraju Varka & Kavelosim (Varca & Cavelossim) i Madžordža (Majorda). Sa svojim portugalskim crkvama i kućama, hinduističkim hramovima, Goa predstavlja mešavinu indijske kulture i šarma portugalske tradicije. U svetu važi za rajsko mesto, u kome tipičan dan počinje uživanjem na plaži sa zlatnim peskom, kokosovim palmama, moćnim talasima i ceđenim sokovima od svežeg voća. U severnom delu države Stare Goe, nalaze se ostaci grada koji svedoče o bogatoj kolonijalnoj prošlosti Indije.

Jordan je drevna zemlja posebnog šarma i neverovatne istorije. Puna je legendi i tradicija, bogatog kulturnog nasleđa i arhitektonskih atrakcija, predivnih plaža na Crvenom moru i lekovitih voda Mrtvog mora. Sasvim zasluženo zauzima posebno mesto u razvoju svetskih civilizacija i religija. Jedna je od najzanimljivijih zemalja Bliskog istoka.
Akaba, poznato letovalište na Crvenom moru. Smešteno je na jugu zemlje, u turističkom trouglu koji čine grad Petra – grad uklesan u stenama, jedinstvena pojava u svetu, pustinja Vadi Ram i koralni greben Jamanieh. Predivne plaže, toplo more, čudesna flora i fauna privlači turiste iz celog sveta. Od bitnijih znamenitosti koje možete posetiti u Akabi izdvaja se Tvrđava grada – njen zaštitni znak. Izgrađena je u XIV veku, i jedan je od najstarijih spomenika ovog grada. Nekada je služila kao vojno utvrđenje al ii kao mesto za odmor za putnike i trgovce. Pored tvrđave nalazi se Arheološki muzej, u kome se mogu videti eksponati iz bronzanog doba. U okviru Morskog parka možete videti preko 500 vrsta riba, 300 različitih korala i mnoge druge bilje i životinje morskog sveta. Ovaj park rasprostranjen je na sedam kilometara morske obale i u sklopu njega se nalazi čak pet prelepih plaža. Zakoračite u nešto drugačiji svet, kulturu i običaje, a sve to u kombinaciji sa uživanjem na moru i prelepim plažama.

Dubai je jedan od dva najveća emirata u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Nalazi se na obali Persijskog zaliva i graniči se na severoistoku sa Šardžom, na jugu sa Abu Dabiem i na jugoistoku sa sutanatom Oman. Obzirom na to da se prostire u Arabijskoj pustinji, nadmorska visina je svega 16 metara. Glavni grad emirata se isto zove Dubai, a zvanična valuta je dirham.

Klima je suptropska i karakterišu je mala količina padavina oko 100mm godišnje i vlažnost vazduha od 60%, te je subjektivni osećaj toplote znatno manji. Najviše padavina ima od januara do marta. Najbolji period za posetu su decembar i januar kada su temperature vazduha oko 20°C, a vlažnost vazduha primerena. Kupališna sezona traje u periodu od sredine februara do sredine maja.

Najveću atrakcju predstavlja Burdž Kalifa, oblakoder visok 829,84 metara, bila je veoma dugo i najviša građevina koju je čovek ikada sagradio. Zgrada je okružena parkom koji se prostire na 11 hektara površine i ispred nje je fontana koja izbacuje vodu u visinu od 150 metara uz zvuke klasične i savremene arapske i svetske muzike. Svetski priznati dizajneri terena za golf su stovrili spektakularne klubove i terene, te je upravo Dubai mesto gde se održava šest evropskih PGA Tour prvenstava. Iz preko 250 hotela izdvaja se Burdž el Arab, na čijem su heliodromu igrali prijateljski meč Federer i Agasi. Dubai je takođe i mesto održavanja jednog od najprestižnijih grem slem teniskih turnira. Tu je i Zlatni Suk, najpopularnije mesto za kupovinu zlata i Tabriz izložba unikatnih tepiha…

Za sve one koji traže kulturu, zabavu, avanturu, lepe plaže, bezbedno okruženje, noć u oazi pod zvezdama ili u logoru beduina, smeštaj u najluksuznijim hotelima, Dubai predstavlja savršen izbor.

Filipini se nalaze u zapadnom delu Tihog okeana, istočno od Vijetnama i predstavljaju deo indonežanskog arhipelaga. Čine grupu od 7107 pretežno brdovitih ostrva sa razuđenim obalama i ravnicama u središtu. Glavni grad je Manila, a zvanična valuta je filipinski pezos.

Klima je pretežno tropska i odlikuju je relativno visoke temperature, visoka vlažnost vazduha i veća količina padavina. Srednja godišnja temperatura iznosi 26 ˚C, prosečna mesečna relativna vlažnost vazduha varira između 71% u martu i 85% u septembru, a srednja godišnja količina padavina varira između 965 do 4.064 milimetara. Na osnovu toga se izdvajaju kišna sezona, od juna do novembra i suva sezona od početka decembra. Sezona tajfuna traje od juna do početka decembra. Turistička sezona je u periodu od januara do maja.

Pažnju turista najviše privlači ostrvo Borokaj sa svojom dugačkom peščanom plažom, poznatom kao “plaža koja nikada ne spava”. Zatim je tu i ostrvo Kamigin nazvano i Vatreno ostrvo zbog velikog broja vulkana. Bohol je rangiran kao turistička destinacija broj jedan na Filipinima pre svega zbog tarzijera ili aveti, najmanjih živih sisara na svetu. Interesantne su i terase pirinčanih polja u provinciji Banaue koje se smatraju osmim svetskim čudom. Tri nacionalna parka su pod zaštitom UNESCO. To su Tubataha koralni greben,pomorski park sa preko 1000 vrsta morskih stvorenja i ptica; Nacionalni park podzemne reke, sa preko 800 vrsta biljaka i preko 300 vrsta životinja i nacionalni park Apo, drugi najveći sistem koralnog grebena na svetu.

Filipini čine jedinstven spoj evropskih tradicija, egzotičnih plaža, vulkana, jedinstvenih divljih zivotinja, interesantnih biljnih vrsta, raznolikog morskog sveta i tople dobrodošlice meštana.

 

Dominikanska Republika je smeštena u Karipskom moru, na istočnom delu ostrva Hispanjola i graniči se na zapadu sa Haitiem. U geografskom pogledu je najraznovrsnija država Kariba, jer ima tropske kišne šume, planine, močvare, mangrove i pustinjske predele. Glavni grad je Santo Domingo, a zvanična valuta je pezos.

Klima je tropska i temperature vazduha se ne razlikuju mnogo tokom godine, osim u planinskim predelima. Temperatura varira između 28°C i 31°C. Zbog tropske vlažnosti vazduha, nekada se stiče subjektivni osećaj da je temperatura nešto viša, međutim povetarac sa obale ublažava taj osećaj. Kišna sezona traje od maja do oktobra, a od avgusta do septembra je sezona uragana.Turistička sezona traje od decembra do februara i od jula do avgusta.

Jedno od najpopularnijih turističkih područija je Punta Cana sa lepim peščanim plažama, na istočnoj obali, dok je na severu Puerto Plata, prva valorizovana destinacija na ostrvu. Najlepše plaže su Limon, Fronton, i plaže u oblasti La Romana odlične za ronjenje. La Vega je oblast u središtu poznata kao Olimpiski grad zbog velikog broja sportskih velikana i takođe je centar karnevala. Posebno je interesantan Antropološki rezervat El Pomier. Predstavlja niz od 57 isprepletanih pećina koje čuvaju zbirku od preko 4000 slika i 5000 najznačajnijih crteža na stenama. Smatra se da su ih stvarali Tiano Indijanci, a starost se procenjuje na 2000 godina. Tu je i Istočni nacionalni park čiji obalni ekosistem predstavlja primarno stanište stotinama vrsta riba, ptica, biljaka i drugih morskih životinja. Pod zaštitom je UNESCO.

Kristofer Kolumbo se iskrcao 1492. godine na obalu današnjeg Santo Dominga i tada je rekao “Ne postoji lepše ostrvo na svetu”, za brojne posetioce i danas, Dominikanska Republika to i predstavlja.

 

Sejšeli se nalaze u zapadnom delu indijskog okeana, severoistočno od Madagaskara. Čine arhipelag koji se sastoji od oko 115 ostrva,pretežno vulkanskog porekla sa tropskim šumama u unutrašnjosti. Glavni grad je Viktorija smešten na ostrvu Mahe, a zvanična valuta je sejšelska rupija (SCR).

Klima je tropska, okeanska i periodično vlažna. Godišnja doba su definisana pasatima. Oni donose topliji i vlažniji vazduh sa severozapada, od oktobra do aprila. Od maja do septembra, jugoistočni pasati donose hladnije i suvlje vreme, ali vetrovi stvaraju talase. Periodi od marta do aprila i od oktobra do novembra, obično su mirni i bez vetra. Kiša uglavnom dolazi iznenada, uz jake pljuskove. Januar je najkišovitiji mesec, a jul i avgust su najsuvlji. Temperature se kreću između 24°C i 32°C tokom cele godine. Iako su izvan zone ciklona, ciklonske aktivnosti u drugim delovima Indijskog okeana mogu da donesu suvo, vetrovito vreme između decembra i marta. Turistička sezona traje od decembra do januara i od jula do avgusta.

Neka od turistički najatraktivnijih ostrva su Mahe, Praslin, La Dig, Deroš i Siluet. Anse Intendance je najlepša plaža u celom okeanu. Nalazi se na južnoj obali ostrva Mahe i poznata je po tome što džinovske kornjače polažu svoja jaja u belom pesku na obali dugačkoj 800 metara. Ostrvo Praslin je znano po prirodnom rezervatu Vale de Mai. Tu se mogu videti sejšelska palma sa najvećim semenom na svetu (do 20kg) i retki crni papagaji. Plaža Anse Source d’Argent, na ostrvu La Dig predstavlja omiljeno mesto za fotografisanje modela i snimanje filmova. U sklopu Sejšela je 14 morskih rezervata od kojih su šest morski nacionalni parkovi sa jedinstvenom florom i faunom.

Sejšeli nude raznovrsne mogućnosti za uživanje u plavetnilu okeana, dugim peščanim plažama, jedrenju, istraživanju podvodnog sveta i tropskim avanturama u unutrašnjosti ostrva.

Maldivi, destinacija iz snova… Tropski raj, idealan za odmor i uživanje u zimskim mesecima,poznat je po netaknutoj prirodi, biserno belim peščanim plažama, skrivenim lagunama prepunim živih korala, tropskoj vegetaciji…

Bajkovita priroda, ostrva s palmama i prelepim belim plazama svrstavaju Maldive u top destinacije svetskog dzet seta. U miru tropske vegetacije i klime večitog leta, uz toplo azurno plavo more turistima se nude izuzetni uslovi za nezaboravan odmor tokom čitave godine.

U zavisnosti od izabranog hotela gosti ovog tropskog raja mogu uzivati u mnogobrojnim aktivnostima. Nabrajamo samo neke: jedernje katamarinom, surfovanje, jet skijanje, skijanje na vodi, parasailing, ronjenje, fotografisanje ostrva iz aviona, noćni ribolov, druzenje sa delfinima, putovanje podmornicom u obilazak podvodnog sveta… Odmor na ovom arhipelagu u Indijskom okeanom (preko 2000 malih i niskih ostrva – Atolla) pravi je izbor za zaljubljenike u netaknutu prirodu i jedinstvenu floru i faunu.

 

Kakve se asocijacije stvaraju u glavi pri pomenu reči Meksiko? Neki opšti obrazac je izvesni Rodrigo sa sombrerom na glavi i gitarom u rukama i sa flašom tekile zadenutom za pojas, kako širi radost po susednim selima. Ili, kako on na konju juri kroz pustinju, dok tamnooke Meksikanke pripremaju takos i burito. Može još mnogo da se nabraja ali sve je to stereotip. Pre svega, Meksiko je bezumno lepa i interesantna zemlja na čijoj je teritoriji masa istorijskih i prirodnih lepota. Zamislite sebe u tropskom gustišu, kako uz krike šarenih papagaja gledate hijeroglife Maja na zidovima hramova Palenke. Ili, kako u podvodnoj pećini Jukatana, plivate u okruženju šarenih ribica. Meksiko ima drevnu, malo izučenu istoriju, no dovoljno poznatu da se ovaj komadić Novog Sveta može nazvati „kolevkom civilizacije“. Stoga ne iznenadjuje, da su u njemu sačuvani centri nekada moćnih naroda, Maja i Asteka, gde je i nekada život ključao kao i danas.

Acapulco (Akapulko) – Prepoznatljiv po svom glamuru, Akapulko je dugo bio i ostao miljenik džet seta. Ovu destinaciju večnog leta otkrili su američki turisti. Akapulko je smešten u prelepom zalivu oblika polumeseca. A okružen visokim planinama koje ga dele od unutrašnjosti. Danas je Akapulko pravi magnet za sve turiste koji vole bogat I dinamičan noćni život, netaknutu prirodu i prelepe peščane plaže.

Cancun (Kankun) – Kao Las Vegas, Ibica ili Dubai, Kankun je grad zabave i dobrog provoda. Kada se svemu tome dodaju i veoma dobre plaže dobija se izuzetna turističkih destinacija zapadne hemisfere, koja godišnje privlači čak 4 miliona posetilaca. Nekada je bilo teško poverovati da će ovo malo ribarsko mesto postati svetski fenomen. Ambiciozni meksički planeri su sedamdesetih godina prošlog veka odlučili da nadmaše Acapulco (Akapulko) potpuno novim letovalištem svetske klase, smeštenim na poluostrvu Yucatan (Jukatan). Tako je rođen Kankun. Ovde se može uživati u širokom izboru sportova na vodi, igrati golf, obilaziti neki od renomiranih svetskih eko parkova ili samo ležati i uživati u jednom od luksiznih spa centara. Ono što ne treba da se propusti je jedinstven podvodni muzej, koji pruža roniocima priliku da se dive brojnim originalnim skulpturama (čak preko 400) na dubini od 3-6 m. Za one koji žele da se „vežu“ za ceo život, može se isplanirati jedinstveno venčanje na ovom romantičnom mestu.

Tajland je kraljevina u jugoistočnoj Aziji i graniči se sa Laosom na severu i istoku, Mianmarom na zapadu, Kambodžom na istoku i Malezijom na jugu. Takođe na zapadu izlazi na Andamansko more, a na jugoistoku ga zapljuskuju vode Tajlandskog zaliva. Glavni grad je Bangkok, a zvanična valuta bat.

Klima je tropsko monsunska te je tokom većeg dela godine uglavnom toplo i vlažno. Generalno su definisana tri godišnja doba: sveža sezona i najpogodnije vreme za putovanje (od novembra do februara), vrela sezona (od marta do juna) i kišna sezona (od jula do oktobra). Dve tajlandske obale imaju nešto drugačiji raspored kišne sezone, što omogućava posetiocima da pronađu sunčane plaže gotovo tokom čitave godine. Na Andamanskoj ili zapadnoj obali, gde se nalaze Puket, Krabi i Pi Pi ostrva, jugozapadni monsun donosi obilne padavine od aprila do oktobra, dok u Tajlandskom zalivu, odnosno na istočnoj obali, gde su Ko Samui, Ko Pangan i Ko Tao, najviše kiše pada između septembra i decembra.

Najpoznatiju atrakciju redstavlja Velika palata i muzej Vat Pra Keo. Tu su i nezaobilazna kineska četvrt, noćni bazar, brojni budistički hramovi u Čiang Maju i čuveni hram Vat Pra Tat Doi Sutep i nacionalni park na planini Doi Sutep. Omiljena su i Pi Pi ostrva i Puket zbog predivnih pečanih plaža i savršeno bistre vode. Za ljubitelje dobre zabave najpopularnija je Pataja sa gomilom klubova, pabova i barova sa go-go igračicama.

Svi koji dodju, zaljubljuju se u ovu zemlju jednom i zauvek. Na Tajland se dolazi i da bi se divilo neponovljivoj lepoti pejzaža izatkanih od zlatastog peska, bujnog zelenila, kao i tirkiznog neba koje se preslikava u moru… Takodje i da bi se spoznao nekadašnji život drevnih gradova ali i razotkrila zavesa tajske tradicije. Tamo vas čeka istinito istočnjačko gostoprimstvo, hiljadu osmeha, egzotika, neprohodne džungle i mnogo drugog što se nikada ne zaboravlja.

Sejšeli nude raznovrsne mogućnosti za uživanje u plavetnilu okeana, dugim peščanim plažama, jedrenju, istraživanju podvodnog sveta i tropskim avanturama u unutrašnjosti ostrva.