fbpx

Alanja je grad na mediteranskoj strani Turske prepun živosti i atmosfere. Turiste privlače toplo more i lepe plaže označene „plavom zastavicom“ kao i prihvatljive cene za svačiji džep. Ljubitelji opuštenosti i osame mogu da se relaksiraju daleko od gužve a mladi da uživaju u klubovima i na bučnim zabavama u centru grada ili u blizini pristaništa.

Turska letovanje 2023

Sa aerodroma u Antaliji se stiže za oko 1.30 h vožnje (120 km). Plaže u Alanji spadaju medju najbolje u Turskoj. Voda je na njima prozračna i bistra, a infrastruktura dobro razvijena. Obala je podeljena na dva dela isturenom stenom. Svaka strana ima po dve graske plaže. Najpopularnijom se smatra „Kleopatra“ koja se proteže u zapadnom predgradju u dužini od oko 2 km. Na njoj je voda bistra čak i kada je voda uzburkana. Na nekim mestima je ulaz u vodu oštar i dubina počinje brzo pa te delove roditelji sa decom izbegavaju. Glavna trgovačka ulica je bulevar Ataturka a na tezgama na bazaru je moguće cenkanje. Glavna znamenitost Alanje je Crvena kula a u okolini su druge brojne gradjevine i nprirodne lepote koje se ne smeju zaobići.

Nekada neugledno ribarsko naselje Antalija, u poslednjih trideset godina se pretvorilo u ključni centar turske, mediteranske rivijere. Ali popularnost ovog grada nije zasluga globalnog turističkog ratvoja. Na svetkoj sceni se pojavila mnogo ranije, još u 2. veku p.n.e. Posećivali su je mnogi svetski putnici uključujući i apostola Pavla. Danas je dvomilionska Antalija brzo rastući grad koji godišnje posećuju milioni turista. U njoj postoji mreža modernih hotela, bezbroj restorana, kafe barova u nacionalnom stilu, brendiranih prodavnica, klasičan bazar, zabavni centri i akva parkovi.

Turska letovanje 2023

Plaže su posebna priča ; dugačke, uredjene, sa tirkiznom, prozračnom vodom. Jedna od njih, Lara, udaljena svega nekoliko kilometara od gradskih dešavanja je idealno rešenje za porodični odmor sa decom. Stenovitu obalu prekriva fini, meki pesak i postepen ulazak u vodu a potvrda njenog eko kvaliteta je „plava zastavica“. Antalija ja udaljena od internacionalnog aerodroma svega 12 km.

Kemer je poznato letovalište Antalijskog zaliva, udaljeno od aerodroma 42 km u istočnom pravcu. Nalazi se na obalskom pojasu izmedju mora i planina visokih oko 2000 metara ukrašene cvćem, bujnim zelenilom i gustim mediteranskim šumama. Stoga je i klima prijatnija i svežija. Njegovo područje obuhvataju i okolna naselja Beldibi, Kiriš, Tekirova, Gojnuk i Čanjuva. Sa severa i juga, letovališta okružuju ogromni hotelski kompleksi, posebno popularni kod ljubitelja sistema „sve uključeno“.

Turska letovanje 2023

Jedna od glavnih atrakcija Kemera je ulica Liman, centralna trgovačka tačka. U njoj su prodavnice svih vrsta, od uličnih tezgi do luksuznih butika. U gradu i okolnim mestima je veliki izbor restorana, barova i disko klubova. Najjeftiniji način prevoza su popularni „dolmuši“ – linijski taksiji koji cirkulišu od ranog jutra do duboko u noć i čija se usluga plaća direktno vozaču. U Kemeru su plaže široke i šljunkovite. Centralna gradska je dobro opremljena a „Moonlight“, šljunkovito-peščana, prilagodjena rekreaciji dece. Kod nekih luksuznih hotela, nasute su peskom ali je sam ulaz u vodu opet šljunkovit.

Toplo more, dugačke plaže prekrivene beličastim peskom i prijatan sredozemni vazduh. To je slika današnjeg Beleka, mladog ali uglednog letovališta, udaljenog 30 km istočno od Antalije. Do 1984. godine to je bila potpuno divlja obala Mediterana a danas neprekidni niz najluksuznijih hotela. Reputaciju najskupljeg turskog turističkog centra potvrdjuje i prisustvo ekskluzivnih golf terenakoje su projektovali i uredili vodeći svetski dizajneri. Ponos i glavna privlačnost Beleka su hoteli sa 5* izgradjeni na samoj obali mora. Svaki od njim liči na malu državu za sebe. Poseduju sopstvene teritorije, peščane plaže, spletove bazena i sve drugo neophodno za izolaciju od okružujućeg sveta.

Turska letovanje 2023

Ni hoteli sa 4* ne ustupaju mesto luksuznijoj sabraći. Nešto su udaljeniji od mora, imaju sopstvene plaže do kojih se stiže laganom šetnjom kroz aleje palmi i cveća. Posebnost Beleka su šume borova i eukaliptusa posadjene još pre 200 godina u kojima žive brojne kornjače. One velike po imenu „Kareta“ izabrale su pesak ovog mesta za polaganje jaja. Iako je Belek neosporno mlad grad, vrlo blizu, 15 – 20 km, su ostaci drevnih antičkih gradova, Perge, Siliona i Aspendosa.

Side je omiljeni turistički centar turskog dela Sredozemnog mora, smešten izmedju većih, poznatijih i popularnijih gradova Antalije i Alanje. Od aerodroma u Antaliji je udaljen 70 km, što iziskuje oko 1 sat vožnje. Sagradjen je na isturenem rtu a sa istočne i zapadne strane duž obale se protežu plaže i hoteli. Zapadna strana je prepoznatljiva po čistim i lepim plažama prekrivenim peskom, idealnim za potrebe dece. Na istočnoj strani je manje hotela i tu obično odsedaju ljubitelji aktivnog odmora.

Turska letovanje 2023

Grad su osnovali Grci a u blizini je arheološki prostor sa ostacima njihovog boravka, amfiteatar, hramovi, antička kupatila i fragmenti sačuvanih zidina. Zapadna plaža je u visokoj sezoni uglavnom puna i na njoj je uvek bučno i veselo. Duž plaže rastu četinari a nešto dalje su plantaže nara i pomorandži. U mnogobrojnim restoranima se serviraju jela nacionalne kuhinje kao i neobični specijaliteti od ribe i plodova mora.

Kušadasi je mali grad ali veliki turistički centar na obali Egejskog mora, udaljen oko 70 km južno od Izmira. Ime mu je nastalo od kombinacije reči „kuš“ i „ada“ – „ptičije ostrvo“. Mnogi vezuju naziv i sa susednim ostrvcetom povezanim nasipom sa kopnom, na koje su u prošlosti sletale ogromne količine ptica. Od 1413. godine, kada je pripao Osmanskom carstvu, postaje važna trgovačka luka. Od aerodroma u Bodrumu do Kušadasija transfer traje oko dva sata.

Turska letovanje 2023

Ono što najviše privlači turiste je prelepa priroda: razudjena obala sa brojnim živopisnim zalivima, brežuljci i stene koji se spuštaju sve do samog mora, bistra voda u svim nijansama plave, borove šume i prekrasni zalasci sunca. I naravno lepe, dugačke uglavnom peščane plaže. Najnovija je Pigal na samom ulasku u grad, vrlo popularna kod omladine zbog velikog izbora vodenih sportova i brojnih barova. Iz Kušadasija se brzo i lako može otići na izlete do Izmira, Efesa i Mileta kao i do obližnjeg grčkog ostrva Samos.

Bodrum je najbučnije letovalište i centar noćnog života Turske. U brojnim uvalama obližnjeg poluostrva su manja ribarska sela i hoteli a sam grad je u njegovom centru.Omiljeno je mesto odmora turskih boema, umetnika i biznismena. Najbliži aerodrom je udaljen 24 km što iziskuje oko 45 minuta vožnje. Grad je smešten na ostacima drevnog Halikarnasa u kom je u 4. veku p.n.e. izgradjen čuveni Mauzolej, jedno od sedam svetskih čuda antičkog sveta. Nažalost, stradao je u zemljotresu u srednjem veku a njegovi ostaci se danas mogu jedino videti u Britanskom muzeju u Londonu.

Turska letovanje 2023

Bodrum se sastoji iz dva dela: u istočnom je dugačka ali uska peščana plaža sa svim vrstama barova, restorana i klubova i zapadnom koji okružuje marinu i jaht klub. Najpopularnija plaža poluostrva je u letovalištu Bitez, udaljenom 7 km od centra. Prektivena je peskom, ulaz u vodu je postepen i stoga se preporučuje porodicama sa decom a uz samu obalu rastu borovi i mandarine. Većina hotela je u uvalama van grada i do njih se najbrže stiže linijskim taksijem po imenu „dolmuš“.

Na obali Sredozemnog mora, u podnožju planina prekrivenih četinarskim šumama, rasprostrt je stari „grad sunca“, živopisne Fetije. Ovo elegantno naselje je vrlo popularno kod turista koji vole da uživaju u mirnom odmoru, plavetnilu mora, čistom vazduhu i plažama poput Oludeniza ili Kleopatrine. Od aerodroma u Dalamanu do Fetija put traje oko devedeset minuta.

Turska letovanje 2023

Fetije su primorski grad ali najlepše plaže su van centra. Poznatom se smatra Čališ. Okružuje je niz hotela i prekrivena je peskom i šljunkom. Ipak vizit karta turske egejske obale je plaža Oludeniz, nestvarne lepote ili kako je još nazivaju „rajskim mestom“. Tirkizna voda, smaragdnozeleni borovi i meke beličaste plaže su još uvek najslikanije mesto turskog priobalja. U sklopu Oludeniza su još tri plaže: Laguna, Kidrak i Patara i sve su vrlo pogodne za sasvim malu decu. U zalivu je smešteno više od 30 hotela različitih veličina i kvaliteta. Do obližnjih izletišta, planine Babadag, doline leptirova, ostrva Kekova, ostataka drevne Mire kao i do likijskih grobnica u blizini Dalijana, se brzo i lako stiže.

Marmaris je jedno od najpoznatijih letovališta Turske i priznati centar jedrenja istočnog Sredozemlja. Smešten je na jugozapadu zemlje, u provinciji Mugla, na mestu gde se susreću Egejsko i Sredozemno more. Grad se prostire u dolini uramljenoj borovima i oleanderima koji se kaskadno spuštaju sa okolnih brda prema moru. Od otvorenog mora zaliv je sakriven ostrvom i poluostrvom. U produžetku Marmarisa je još jedno letovalište – Ičmeler. Deli ih samo strmi, prema moru okrenut breg.

Turska letovanje 2023

Marmaris nikada ne spava, u njemu je uvek bučno i živo. To je grad mladih, disko klubova, idealno mesto za sklapanje novih poznanstava. Najinteresantnije mesto je stri grad sa uskim, kaldrmisanim ulicama i niskim kućama a najživlje obala mora sa stotinama barova i noćnih klubova. Zaliv u kom je grad je dugačak i dosta širok a gradska plaža se proteže čak 8 km. Duž obale je i šetalište bez saobraćaja idealno za večernje šetnje. I plaža u Ičmeleru je slična, dugačka i peščana. Iz Marmarisa se može čamcen za 1 h stići do Kleopatrine plaže. Ne zna se kako je tu nastao taj rajski kutak. Po predanju to je poklon Antonija ljubljenoj Kleopatri. Da bi se egipatska kraljica osećala kao kod kuće, Antonije je dao nalog da se donese pesak sa severa Afrike i naspe ostrvo.

Turska letovanje 2023, Antalijska (Alanja, Lara, Kemer, Belek, Side)  i Egejska (Kušadasi, Bodrum, Fetije, Marmaris) regija. Veliki izbor hotela na atraktivnim lokacijama, na plaži. Avionom ili autobusom. Preporučeni hoteli.

Turska leto 2021

Turska leto 2023