fbpx

SRBIJA – LEPENSKI VIR

LETOVANJE RANI BOOKING 2023.

SRBIJA REKE

KLADOVO – LEPENSKI VIR

SRBIJA – PLANINE – BANJE – JEZERA – REKE – GRADOVI

Povezujući Zapad i Istok vekovima, Srbija je zemlja u kojoj se susreću i prepliću civilizacije, kulture, vere, klime i reljefi.

LEPENSKI VIR

Po mnogima, Đerdapska klisura predstavlja najlepšu rečnu klisuru u Evropi. Njeni najuži delovi, Veliki i Mali kazan gde više stotina metara visoke stene obronaka Karpata i Miroča stvaraju „kazan“ i gde divlje vode Dunava prosto vriju u svojoj obesnosti, kopajući dno do dubine od više od 150 metara, time od klisure stvaraju dvostrukog rekordera – po najmanjoj širini Dunava i po najvećoj rečnoj dubini u Evropi. Iako je izgradnjom hidroelektrane „Đerdap“ umnogome smanjen ovaj vizuelni efekat i danas se u vreme visokih voda Dunava može prisustvovati ovoj čarobnoj predstavi. Uzev u obzir da Đerdapska klisura obiluje bogatstvom flore i faune, posebno retkim primercima životinjskog i biljnog sveta a Dunav brojnim vrstama riba, država je zaštitila ove predele dajući im status Nacionalnog parka.

Na ovim su se prostorima milenijumima lomila koplja naroda, jer Dunav – tu nepokornu reku – nije bilo lako ukrotiti. Taj Limes, ta prirodna granica je svedok uzdizanja i padova imperija, od kojih je svaka ukrašavala njegove obale novim gradovima i utvrđenjima. Neki od tih gradova su i do danas sačuvani i privlače svake godine reke turista. I Dunav je ukroćen, i posle prevođenja brodova rimskim kanalima snagom robova i – u novije doba – lokomotivskom vučom i tegljačima, danas plovni sistem „Đerdap“ sistemom prevodnica i brana omogućava sigurnu i atraktivnu plovidbu Dunavom, sa izvrsnim pogledom na artifakte prethodnih civilizacija. Tokom boravka u Donjem Milanovcu, poznatom kao „grad ruža“, treba posetiti okolne interesne lokalitete. Pre svega, arheološki lokalitet Lepenski Vir, zatim Karataš odakle je moguće krstariti Dunavom i razgledati rimske lokalitete Pontes i čuvenu Trajanovu tablu. Svakako treba posetiti grad Kladovo u kojem se nalazi velelepna srednjovekovna tvrđava Fetislam.