fbpx

IZRAEL I JORDAN


PROGRAM PUTOVANJA

AMAN – DŽERAŠ – PETRA – VADI RUM – JERIHON – MASADA – KUMRAN – MRTVO MORE – JERUSALIM – BETLEHEM – TEL AVIV

Avion

8 dana / 7 noćenja
POLAZAK: , POVRATAK:

U zemlji, koja je po veličini na 143 mestu, postoji devet klimatskih zona. Tu su šume, pustinje, planine i dva veličanstvena grada Betlehem i Jerusalim, mesta gde je rodjen i vaskrsao Isus Hristos. I Jordan je drevna zemlja posebnog šarma i neverovatne istorije. Puna je legendi i tradicija, bogatog kulturnog nasledja i arhitektonskih atrakcija, predivnih plaža na Crvenom moru i lekovite vode Mrtvog mora. Sasvim zasluženo zauzima posebno mesto u razvoju svetskih civilizacija i religija.. U Jordanu je kršten Isus a Mojsije je baš tu video „obećanu zemlju“. Zamak El Karnak je simbol riterskog perioda a citadela u Amanu vremena Omajada. Ujedno, Aman je najveći grad i prestonica zemlje. Ovim dvema zemljama je zajednička najniža tačka planete Mrtvo more. Posećujući svetski poznate svetinje, u Izraelu i Jordanu se može zaustaviti vreme, udahnuti čist, jodom ispunjen vazduh i ozbiljno razmisliti o večnosti.

PROGRAM PUTOVANJA

1.DAN BEOGRAD – TEL AVIV – AMAN

Sastanak putnika na beogradskom aerodromu Nikola Tesla u 05.40 časova kod šaltera 201. Poletanje aviona za Tel Aviv u 07.40 h (Let JU 810). NAPOMENA: U avionima Air Serbie ne servira se hrana niti piće. Sletanje na aerodrom Ben Gurion u Tel Avivu u 11.30 h. Po završetku aerodromskih formalnosti transfer do Amana. Prelazak granice kod mesta Allenby. Nastavak vožnje do Amana (oko 150 km). Po dolasku smeštaj u hotelu. Slobodno vreme, večera i noćenje.

2.DAN AMAN – ADŽLUN TVRDJAVA – DŽERAŠ – AMAN

Doručak. Polazak na razgledanje. Put od Džeraša ka zapadu vodi kroz borove šume i plantaže maslina prema gradiću Adžlunu u blizini koga je važan istorijski spomenik. To je istoimeni zamak, jedno od najbolje očuvanih zdanja arapskog i muslimanskog srednjeg veka. Nalazi se na vrhu uzvišenja a sagradio ga je jedan od Saladinovih generala u 12. veku kao zaštitu rudnika gvoždja od napada Franaka. Uzdiže se iznad tri glavna puta koja vode ka jordanskoj dolini. Vekovima je bio glavna veza u lancu odbrambnih objekata osmišljenih za zaštitu od krstaša koji su decenijama bezuspešno pokušavali da ga zauzmu. Vožnja do Džeraša, jednog od tri rimska grada u Sirijskoj pustinji. Iako je u 4. veku na tom mestu bio helenski grad, Džersaš je pripadao rimskom periodu i ušao u sastav Dekapolisa. Razgledanje: Hadrijanovih vrata, Artemidinog hrama i Nimfeuma. Odlazak autobusom do Um Kaisa grčkorimskog naselja u jugozapadnom uglu zemlje odakle se otvara panorama prema Galilejskom jezeru i Golanskoj visoravni. Radgledanje ostataka dva pozorišta, bazilike i rimskih termi. Povratak u Aman. Slobodno vreme. Večera i noćenje.

3.DAN AMAN – PETRA

Doručak. Vožnja autobusom do Petre (236 km). Po dolasku obilazak Petre, nesumnjivo najveće znamenitosti Jordana, drevne prestonice Nabatejskog carstva, uklesane u kamenoj litici pre 2000 godina. Zahvaljujući svojoj bogatoj istoriji, neverovatnoj lepoti i odličnoj očuvanosti, krajem prošlog veka je uvrštena u spisak svetskog nasledja Uneskoa a 2007. godine u sedam novih „čuda sveta“. Do danas je sačuvano oko 800 gradjevina i žrtvenika. Od turističkog centra do dama i ulaza u najdramatičniji i najinspirativniji prirodni prolaz na svetu, stiže se jašući na konjima ili pešice. „Vrata Petre“ – je dugačak nekoliko kilometara i krivudav prolaz Sik (ide se pešice). Ukrašavaju ga prirodne skulpture, ostaci starih mostova i nekoliko bareljefa. Na izlazu iz Sika je veličanstveni dvorac El Hazna. Obilazak dvorca, trga fasada, hramova, grobnica, amfiteatra, riznica i pozorišta. Odlazak u hotel i smeštaj. Večera i noćenje.

4.DAN PETRA – VADI RUM – AMAN

Doručak. Polazak autobusa prema pustinji (106 km). Vadi Rum je, vanvremenska i netaknuta od strane civilizacije, pustinja u Jordanu, neveovatne lepote. Vetar i sunce su hiljadama godina uticali na tu teritoriju i kao rezultat su formirane jedinstvene stene, tesnaci, kanjoni i izvori vode. U pustinji se mogu naći i planinari i ljubitelji istorije jer je tu i najviša tačka zemlje Džebel Rum (1754 metra). Neki crteži na stenama su stari više od četiri hiljade godina pa nije ni čudo da je Vadi Rum od 2011 godine na spisku svetske baštine UNESCO. Tamo i danas žive beduinska plemena sa kamilama koja imaju specifičan način života prilagodjen lokalnim uslovima i stalnom potragom za vodom. Zapadnom svetu je postala poznata posle Prvog svetskog rata jer je u njoj od 1916 – 1918 boravio poznati britnski arheolog i pustolov Tomas Edvard Lorens, poznatiji u svetu kao Lorens od Arabije. Po završetku razgledanja polazak prema Amanu (311 km). Smeštaj u hotelu, večera i noćenje.

5.DAN AMAN – KUMRAN – MASADA – MRTVO MORE

Doručak. Povratak u Izrael. Prelazak granice i reke Jordan kod gradića Allenby. Nastavak vožnje do Mrtvog mora i Kumrana u blizini njegovih obala.Tu su pronadjeni čuveni „Kumranskin rukopisi“ ili „Svici s Mrtvog mora“. U nastavku odlazak do Masade (žičarom), tvrdjave na steni za koju su vezane herojske stranice istorije od pre 2000 godina. Da stanovnici ne bi pali u ropstvo, odlučili su se na kolektivno ubistvo pa je od tada Masada simbol slobode. Odlazak do hotela na samoj obali mora i smeštaj. Mrtvo more leži u niziji na visini od 398 metara ispod nivoa Sredozemnog mora. Dobilo je ime „mrtvo“ jer u njemu nema nikakvog života a salinitet mu je skoro 8 puta veći nego u drugim morima. Jedna je od najneobičnijih vodenih površina sveta, nešto nalik na paket „tri u jedan“ – letovalište, lečilište i atrakcija. Na njegovoj površini se može opustiti utonuvši u omiljenu knjigu, zalečiti gomila bolesti od dermatitisa do lumbaga, izvaljati u lekovitom blatu a pomaže i u oporavku posle težih bolesti. Ujedno je i granica izmedju dve države Jordana i Izraela. Mogućnost kupanja u Mrtvom moru i odmora kraj bazena. Večera i noćenje.

6.DAN MRTVO MORE – JERUSALIM

Doručak.Vožnja autobusom do mesta Kaser el Jahud, jednog od tri najsvetijih za hrišćane. Po predanju upravo na tom mestu je kršten Isus Hristos u vodama reke Jordan. Odlazak do Jerusalima (oko 80 km). Polazak na prvi deo razgledanja grada: Maslinove Gore koja se u Starom zavetu pominje kao mesto kuda je bežao kralj David od svog buntovnog sina Avesaloma. To je danas sveto mesto za sve Jevreje, hrišćane i muslimane. Na Maslinovoj gori ima mnogo crkava a najveći deo zauzimaju stara groblja. Prolazak pešice putem kojim je i Isus ušao u Jerusalim. Po predanju je dočekan cvećem i lišćem palme koje su mu ljudi bacali pred noge. U podnožju gore su Gecimanski vrtovi u kom rastu stare masline. Za tri stabla je utvrdjeno da su stara više od 900 godina. Odlazak do Starog grada. Kroz muslimanski kvart prolazi Via Dolorosa – Put krsta Isusa Hrista. Počinje od mesta gde je osudjen, ima 14 stanica i završava se na mestu gde je sahranjen. Dan se završava ulaskom (u 16.30 h) u Hram groba gospodnjeg, gde je, po crkvenim predanjima, razapet, sahranjen i vaskrsao Isus Hrist. U sastavu ove velike crkve je još jedna manja, Kapela groba Hrisrtovog. Ispod velike kupole je nekoliko crkvica, galerija, prostorija i kripti koje su podeljene na: pravoslavne (njih je najviše), katoličke, jermenske, koptske i etiopske. Odlazak u hotel. Smeštaj, Slobodno vreme, večera i noćenje.

7.DAN JERUSALIM – BETLEHEM – TEL AVIV

Doručak. Polazak na drugi deo rzgledanja Jerusalima. Odlazak do Jevrejske četvrti i Zapadnog zida (Zida plača) dugačkog 485 metara, najsvetijeg mesta molitvi Jevreja. Odlazak do Davidovog grada, jedne od najmonumentalnijih gradjevina. Jerusalim je počeo da gradi drugi jevrejski car David na vrhu brega. Do danas su sačuvani samo ostaci Dvidove palate, kuća i kupatila. Razgledanje podzemnih tunela i sistema vodovoda. U nastavku obilazak Izraelskog muzeja u kom je izloženo oko 500.000 eksponata medju kojima su rukopisi iz Kumrana i maketa Jerusalima iz perioda Drugog hrama. Nastavak vožnje do Betlehema. Razgledanje crkve Hristovog rodjenja, velike petobrodne bazilike. Glavni deo crkve je Pećina rodjenja ili „Jasle“. Iznad mesta na kom je Isus rodjen, izgradjen je presto a ispod njega, na podu, je zvezda sa 14 krakova (simbolično broj stanica na Via Dolorosi) sa latinskim natpisom: „Ovde je Devica Marija rodila Isusa Hrista“. Odlazak do Tel Aviva. Smeštaj. Slobodno vreme, večera i noćenje.

U CENU PUTOVANJA JE UKLJUČENO

prevoz avionom na relaciji Beograd – Istanbul – Aman – Istanbul – Beograd

transferi aerodrom – hotel – aerodrom

vožnja autobusom po turi

smeštaj u dvokrevetnim standardnim sobama na bazi polupansiona u hotelima sa 3* i 4*

usluge vodiča agencije i lokalnog vodiča

razgledanja prema programu

troškovi organizacije i realizacije putovanja

troškovi vize

aerodromske takse u Beogradu i inostranstvu

U CENU PUTOVANJA NIJE UKLJUČENO

međunarodno putno zdravstveno osiguranje

napojnice za lokalne vozače i vodiče (€ 20)

usluge koje nisu naznačene u programu putovanja

uoplata za jednokrevetnu sobu ( na upit) uz doplatu.

MEDJUNARODNO PUTNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

U cenu putovanja nije uračunato medjunarodno putno zdravstveno osiguranje. Predlažemo osiguranje kod osiguravajuće kuće TRIGLAV do 30.000 eur osigurane sume. Za iznos uplate možete se informisati u svim poslovnicama OLYMPIC TRAVEL-a, jer ona varira u zavisnosti od dužine boravaka kao i vrste polise (individualna ili porodična).

NAČIN I USLOVI PLAĆANJA

Cene putovanja su iskazane u evrima. Plaćanje je isključivo u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate. Plaćanje se može vršiti u gotovini, platnim karticama (Dina,Master Card,Visa,Visa Electron, Maestro i American express), čekovima gradjana, kreditima poslovnih banaka ili avansnim računom (profakturom) sa rokom uplate od dva dana od datuma izdavanja profakture. U slučaju promene kursa dinara nenaplaćeni deo podleže promeni (valutna klauzula). Rezervacija se potvrdjuje uplatom akontacije u iznosu od 40% od cene putovanja. Ostatak od 60% uplaćuje se najkasnije 15 dana pre polaska na putovanje, osim ako nije drugačije naglašeno (Ranibooking, akcije…).

PLAĆANJE ČEKOVIMA GRADJANA

Čekovi se mogu koristiti kao način plaćanja sa realizacijom odmah.

PLAĆANJE KREDITNIM KARTICAMA BEZ KAMATE
Visa, Master i American Express kreditnom karticom Banke Intesa do 6 rata.
TURISTIČKI KREDITI

Aranžmani se mogu uplatiti turističkim kreditima poslovnih banaka sa rokom otplate od 6 do 24 meseca.
Ovaj program je u skladu sa posebno štampanim OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA naše agencije, koje molimo da tražite na našim prodajnim mestima. OPŠTI USLOVI PUTOVANJA Olympic Travela su usklađeni sa Zakonom o turizmu Republike Srbije i standardima Udruženja turističkih agencija Srbije (YUTA). Mole se putnici da ih pažljivo pročitaju pre polaska na putovanje. Olympic travel smatra da je putnik upoznat sa Opštim uslovima putovanja, potpisivanjem prijave (ugovora) za putovanje i uplatom akontacije.

Za ovo putovanje je potrebno minimum 15 putnika.
DRŽAVLJANIMA REPUBLIKE SRBIJE JE POTREBNA VIZA ZA OVO PUTOVANJE! (CENA VIZE uključena u cenu aranžmana). Dostavljnje kopije pasoša – najkasnije 10 dana pre puta!

Važne napomene za putovanje

● Rok za prijavljivanje za ovo putovanje je 20 dana pre polaska na put ili do popune mesta.
● Postoji mogućnost smeštaja u jednokrevetnim sobama – uz blagovremeni upit i doplatu.
● Organizator zadržava pravo promene hotela za drugi iste ili više kategorije na sličnoj lokaciji, kao i avio kompanije
● Uobičajeno je da se u hotele ulazi oko 14.00 sati, a napuštaju poslednjeg dana boravka oko 09.00 sati
● Hoteli su kategorisani od strane Nacionalne turističke asocijacije zemlje u kojoj se nalaze.
● Organizator putovanja zadržava pravo da promeni hotel za drugi, iste ili više kategorije na sličnoj lokaciji.
● Putnici koji poseduju inostrani pasoš treba sami da se informišu kod nadležnih ambasada (konzulata) o graničnim, viznim i svim ostalim propisima koji važe za zemlje u koje se putuje i obezbede odgovarajuće isprave.
● Organizator putovanja preporučuje putnicima da pre polaska na putovanje pribave polisu međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja. U poslovnicama Olympic Travel-a moguće je obezbediti polisu TRIGLAV OSIGURANJA. Ukoliko u roku od 48 sati od napravljene rezervacije putnici ne dostave kopiju pasoša, smatra se da putnici ne žele putno osiguranje.

Opšte napomene:

● U okviru razgledanja gradova navedenih u programu putovanja, nisu predviđene posete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture , osim kada je to predviđeno programom putovanja.
● Organizator zadržava pravo izmene redosleda realizacije programa u zavisnosti od drugih objektivnih okolnosti (poremećaja u avio saobraćaju, vremenskih prilika, ograničenja vezanih za otvaranje i zatvaranje određenih objekata…).
● Organizator putovanja zadržava pravo da u slučaju promene cene prevoza, izmene deviznog kursa, nedovoljnog broja putnika i slično izmeni cenu putovanja za odgovarajući iznos ili da otkaže putovanje.
● U slučaju nedovoljnog broja putnika agencija će biti primorana da otkaže putovanje i to najkasnije 5 dana pre polaska na put.
● Olympic Travel ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće ulazak putnika na teritoriju EU ili zemlje u tranzitu zbog učinjenog prekršaja ili nepoštovanja viznih i carinskih propisa
● Mole se putnici da se brižljivo staraju o svojim putnim ispravama, dokumentima, novcu, vrednim stvarima, prtljagu. Olympic travel ne snosi odgovornost za njihov eventualni gubitak, krađu ili nestanak tokom putovanja iz bilo kog razloga.
● Opšti uslovi putovanja Olympic Travela su usklađeni sa Zakonom o turizmu Republike Srbije i standardima Udruženja turističkih agencija Srbije (YUTA ). Mole se putnici da ih pažljivo pročitaju pre polaska na putovanje. Olympic Travel smatra da je putnik upoznat sa Opštim uslovima putovanja, potpisivanjem prijave (ugovora) za putovanje i uplatom akontacije.