fbpx

IRAN


PROGRAM PUTOVANJA

ISFAHAN – NAIEN – JAZD – PASARGADA – PERSEPOLIS – ŠIRAZ

Avion

8 dana / 5 noćenja
POLAZAK: , POVRATAK:

Kontrtaverzan ali atraktivan, gostoljubiv a surov, već dugo intrigira naša srca i umove. Neprocenjivi istorijski spomenici, stari oronuli gradovi, statue, bogata kultura, gostoljubivi ljudi, odlična kuhinja – samo su neki od razloga koji motivišu da se poseti ova prelepa zemlja. Na teritoriji Irana je masa istorijskih ruševina: njihov dragulj Persepolis, prestonica dinastije Ahemenida; Pasargada i legendarna Suza, a iskopine antičkog Meimanda potvrdjuju dugu tradiciju življenja na tom području. U ovoj zemlji je greh ne odati počast velikanima ljudskog uma: čuvenom lekaru i matematičaru Ibn Sini (ili Aviceni) sahranjenom u Hamedanu, imperatoru Kiru Velikom u Pasargadi ili pesnicima Omaru Kajamu, Sadi i Hafizu. Ljubitelje arhitekture će svakako zaintrigirati džamije i njihove tirkizne kupole prekrivene pločicama od fajansa, neverovatne u svojoj lepoti, luksuzu i originalnim rešenjima. A gradovi Isfahan i Širaz staviće poseban pečat na ovo putovanje i ostaviće trag u svakom srcu.

PROGRAM PUTOVANJA

1.DAN BEOGRAD – ISTANBUL

Sastanak putnika na beogradskom aerodromu Nikola Tesla u 18.20 časova. Poletanje aviona za Istanbul u 20.20 h (Let TK 1084). Obrok u avionu. Sletanje na aerodrom Ataturk u 23.05 h.

2.DAN ISTANBUL – ISFAHAN

Nastavak putovanja za Isfahan u 02.10 (Let TK 892). Obroci za vreme leta. Sletanje na aerodrom u Isfahanu u 07.05 h. Po završetku aerodromskih formalnosti, polazak na prvi deo razgledanja grada. Obilazak Jermenske četvrti i najčuvenije crkve Irana – Vank. Na mestu nekadašnjeg anahitskog hrama Šah Abas Veliki je 1605 godine počeo da gradi Crkvu Svetog Spasa (Vank) sa izvanrednim zidnim slikarstvom i ikonostasom. Odlazak do Petak džamije, jedinstvenog primera persijskog umeća gradnje sakralnih objekata, sa divnim mozaicima i drvenim portalima. Razgledanje „Ljuljajućih minareta“, visokih 17 metara, koji su 1941. godine proglašeni nacionalnim arhitektonskim spomenicima.Oko 14.00 h odlazak u hotel i smeštaj. Uveče odlazak do reke Zajandeh i njenih mostova. Najstariji Šahrestan je izgradjen u 11. veku a najpoznatiji Hadžu ili Si o Se, biser svetskog graditeljstva sa dva reda lukova, u 17. veku. Slobodno vreme. Večera i noćenje.

3.DAN ISFAHAN

Doručak. Polazak na celodnevno razgledanje Isfahana. Tirkizne pločice islamskih zdanja i veličanstveni mostovi su ono što se nikada ne zaboravlja. Džamije, dvorci, bazari i javni parkovi gradjeni su u vreme tridesetogodišnje vladavine Šaha Abasa I (1587 – 1629). Srce Isfahana je Trg Imama („obraz sveta“) kao i istoimena džamija iz 17 veka. Ceo trg se sastoji iz javnih zgrada, džamija i velikog kompleksa bazara. Deo su kulturnog nasledja Unesco. Najmonumentalnije zdanje trga je Imamova džamija, savršen primer arhitekture tog vremena. Na suprotnoj strani je, ništa manje poznata Lotfalah džamija koja daruje čitavom trgu svežinu iz svojih fontana. Unutrašnjost gradskih zidina krije mnogobrojne tajne: bivšu carsku rezidenciju Aligapo, dvorac Šah Benešt gde je nekada bio smešten carski harem i sama palata i Šehel Sotun sa 40 zadivljujućih stubova. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

4.DAN ISFAHAN – NAIEN – JAZD

Posle doručka polazak autobusom za Jazd (oko 265 km). Na putu razgledanje grada Naiena poznatog po ručnom tkanju najfinijih iranskih tepiha. Obilazak Mejboda i u njemu Narian citadele od ilovače i stare „ledene kuće“, mesta gde se čuvala lako kvarljiva hrana. Dolazak u Jazd, jedan od najstarijih gradova Irana. Poznat je i van granica zemlje po svojoj unikatnoj arhitekturi, „kulama vetrova“ i starim bazarima na kojima se i danas mogu kupiti svila, kašmir, brokat i taft. Od kraja 20. veka je pod zaštitom Unesco. Jazd je danas poznat po velikom broju žitelja zaratustrijanaca. Ta se religija razvijala od 13 veka i jedino je mesto u Islamskoj Republici gde se ona ispoljava. Obilazak Hrama Vatre. 1483. godine Sveti Oganj je stigao u Jazd i od tada se, više od 500 godina, nije gasio. Odlazak do Kule Tišine, gde se i danas sahranjuje u skladu sa zaratustrijanskim obredima. Smeštaj u hotelu. Večera i noćenje.

5.DAN JAZD – PASARGADA – ŠIRAZ

Doručak. Odlazak u kvart Jazda gde su sačuvane mnogobrojne kule vetrova. To su konstrukcije u obliku dimnjaka koje su nekada služile za ventilaciju. Polazak autobusom prema Širazu (485 km). Na polovini puta obilazak arheološkog prostora Pasargade, drevnog grada i prve prestonice imperije Ahemenida. Grad je počeo da gradi Kir Veliki koji nije dočekao završetak gradnje jer je u medjuvremenu umro. Njegov naslednik Darije je kasnije izgradio Persepolis i tamo prebacio prestonicu. Obilazak mauzoleja Kira i ostataka dveju carskih palata. Nastavak putovanja prema Širazu. Po dolasku, smeštaj, večera i noćenje.

6.DAN ŠIRAZ

Doručak. Polazak na razgledanje Širaza, središta provincije Fars koja se smatrala centrom drevnog Irana. Jedan od najznačajnijih spomeničkih kompleksa grada je Vakil koji uključuje bazar, stari hamam i istoimenu džamiju – jedino sačuvano zdanje iz imperatorskog perioda Zand sa velelepnom unutrašnjošću i nizom mermernih stubova. Širaz je i grad vrtova a najpoznatiji je Nerandžestan iz 19. veka sa kućom Zinat o Molk u svojoj unutrašnjosti, koja je dobila ime po ćerki poslednjeg kana porodice Gavam. Posle podne odlazak do groba Ali ibn Hamze, strica proroka Muhameda, koji je širio islam a ubijen je u bici 625. godine. Medjutim, za ogromnu većinu poznavalaca ovog grada, Širaz je grad pesnika jer su dvojica medju najvećim Hafiz i Sadi, ponikla u njemu. Rodni grad im je podigao mauzoleje i to su mesta koja posećuju ljubitelji njihove poezije. Povratak u hotel. Slobodno vreme, večera i noćenje.

7.DAN ŠIRAZ – PERSEPOLIS – ŠIRAZ

Posle doručka polazak na razgledanje grada „Parsa“ (Persijanaca) – Persepolisa kako glasi njegovo grčko ime, prestonice kraljeva iz dinastije Ahemenida (140 km). Persepolis i danas na posetioce ostavlja upečatljiv utisak iako je 330 godine p.n.e. Aleksandar Veliki dao nalog da se razori. Razgledanje monumentalnih ostataka prestone dvorane „Dvorane pet stotina stubova“ (Apadane) od kojih je do danas sačuvano svega 16 stubova, nekoliko stepeništa i niz figura u reljefu na osnovama terase. U nastavku obilazak Tripolone (većnice), Hadiša (rezidencije Kserksa I), Darijeve Tahare (prijemne dvorane) i Dvorane ogledala koja je dobila ime po glatkoći kamena kojim je obložena. Darijeva prestonica otkrivena je 1932. godine u suvoj i sunčanoj dolini oko 60 kilometara severoistočno od Širaza. Odlazak do Nekropolisa, grobova ahemenidske dinastije i Nakše Radžiba administrativnog ulaza u provinciju Fars. Dolazak u Širaz u večernjim časovima. Večera u restoranu. Transfer do aerodroma oko ponoći.

8.DAN ŠIRAZ – ISTANBUL – BEOGRAD

Poletanje aviona za Istanbul u 02.55 (let TK 885). Obrok tokom leta. Sletanje u Istanbul u 05.40 h. Nastavak puta za Beograd u 07.40 h (let TK 1081). Obrok u avionu. Sletanje na beogradski aerodrom Nikola Tesla u 08.20 časova.

U CENU PUTOVANJA JE UKLJUČENO

prevoz avionom na relaciji Beograd – Istanbul – Isfahan i Širaz – Istanbul – Beograd

transferi aerodrom – hotel – aerodrom

vožnja autobusom po turi

smeštaj u dvokrevetnim standardnim sobama na bazi polupansiona u hotelima sa 4*

razgledanja prema programu

iranska viza

usluge vodiča agencije i lokalnog vodiča

troškovi organizacije i realizacije putovanja

aerodromske takse u Beogradu i inostranstvu

U CENU PUTOVANJA NIJE UKLJUČENO

fakultativni izleti

međunarodno putno zdravstveno osiguranje

napojnice za lokalne vozače i vodiče (€ 20)

usluge koje nisu naznačene u programu putovanja

doplata za jednokrevetnu sobu ( na upit)

MEDJUNARODNO PUTNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

U cenu putovanja nije uračunato medjunarodno putno zdravstveno osiguranje. Predlažemo osiguranje kod osiguravajuće kuće UNIQA na 30.000 eur osigurane sume. Za iznos uplate možete se informisati u svim poslovnicama OLYMPIC TRAVEL-a, jer ona varira u zavisnosti od dužine boravaka kao i vrste polise (individualna ili porodična).

NAČIN I USLOVI PLAĆANJA

Cene putovanja su iskazane u evrima. Plaćanje je isključivo u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate. Plaćanje se može vršiti u gotovini, platnim karticama (Dina,Master Card,Visa,Visa Electron, Maestro i American express), čekovima gradjana, kreditima poslovnih banaka ili avansnim računom (profakturom) sa rokom uplate od dva dana od datuma izdavanja profakture. U slučaju promene kursa dinara nenaplaćeni deo podleže promeni (valutna klauzula). Rezervacija se potvrdjuje uplatom akontacije u iznosu od 40% od cene putovanja. Ostatak od 60% uplaćuje se najkasnije 15 dana pre polaska na putovanje, osim ako nije drugačije naglašeno (Ranibooking, akcije…).

PLAĆANJE ČEKOVIMA GRADJANA

Čekovi se mogu koristiti kao način plaćanja sa realizacijom odmah.

PLAĆANJE KREDITNIM KARTICAMA BEZ KAMATE
Visa, Master i American Express kreditnom karticom Banke Intesa do 6 rata.
TURISTIČKI KREDITI

Aranžmani se mogu uplatiti turističkim kreditima poslovnih banaka sa rokom otplate od 6 do 24 meseca.
Ovaj program je u skladu sa posebno štampanim OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA naše agencije, koje molimo da tražite na našim prodajnim mestima. OPŠTI USLOVI PUTOVANJA Olympic Travela su usklađeni sa Zakonom o turizmu Republike Srbije i standardima Udruženja turističkih agencija Srbije (YUTA). Mole se putnici da ih pažljivo pročitaju pre polaska na putovanje. Olympic travel smatra da je putnik upoznat sa Opštim uslovima putovanja, potpisivanjem prijave (ugovora) za putovanje i uplatom akontacije.

Potrebno je najmanje 13 putnika za realizaciju putovanja.
DRŽAVLJANIMA REPUBLIKE SRBIJE JE POTREBNA VIZA ZA OVO PUTOVANJE!
Za pribavljanje iranske vize potrebna su sledeća dokumenta: fotokopija prve strane pasoša, ispunjen formular (dobija se u agenciji) i dve fotografije veličine 5×5 cm. Dokumenta moraju biti u agenciji najkasnije 15 dana pre polaska na put.

Važne napomene za putovanje

● Rok za prijavljivanje za ovo putovanje je 20 dana pre polaska na put ili do popune mesta.
● Postoji mogućnost smeštaja u jednokrevetnim sobama – uz blagovremeni upit i doplatu.
● Organizator zadržava pravo promene hotela za drugi iste ili više kategorije na sličnoj lokaciji, kao i avio kompanije
● Uobičajeno je da se u hotele ulazi oko 14.00 sati, a napuštaju poslednjeg dana boravka oko 09.00 sati
● Hoteli su kategorisani od strane Nacionalne turističke asocijacije zemlje u kojoj se nalaze.
● Organizator putovanja zadržava pravo da promeni hotel za drugi, iste ili više kategorije na sličnoj lokaciji.
● Putnici koji poseduju inostrani pasoš treba sami da se informišu kod nadležnih ambasada (konzulata) o graničnim, viznim i svim ostalim propisima koji važe za zemlje u koje se putuje i obezbede odgovarajuće isprave.
● Organizator putovanja preporučuje putnicima da pre polaska na putovanje pribave polisu međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja. U poslovnicama Olympic Travel-a moguće je obezbediti polisu UNIQA OSIGURANJA. Ukoliko u roku od 48 sati od napravljene rezervacije putnici ne dostave kopiju pasoša, smatra se da putnici ne žele putno osiguranje.

Opšte napomene:

● U okviru razgledanja gradova navedenih u programu putovanja, nisu predviđene posete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture , osim kada je to predviđeno programom putovanja.
● Organizator zadržava pravo izmene redosleda realizacije programa u zavisnosti od drugih objektivnih okolnosti (poremećaja u avio saobraćaju, vremenskih prilika, ograničenja vezanih za otvaranje i zatvaranje određenih objekata…).
● Organizator putovanja zadržava pravo da u slučaju promene cene prevoza, izmene deviznog kursa, nedovoljnog broja putnika i slično izmeni cenu putovanja za odgovarajući iznos ili da otkaže putovanje.
● U slučaju nedovoljnog broja putnika agencija će biti primorana da otkaže putovanje i to najkasnije 5 dana pre polaska na put.
● Olympic Travel ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće ulazak putnika na teritoriju EU ili zemlje u tranzitu zbog učinjenog prekršaja ili nepoštovanja viznih i carinskih propisa
● Mole se putnici da se brižljivo staraju o svojim putnim ispravama, dokumentima, novcu, vrednim stvarima, prtljagu. Olympic travel ne snosi odgovornost za njihov eventualni gubitak, krađu ili nestanak tokom putovanja iz bilo kog razloga.
● Opšti uslovi putovanja Olympic Travela su usklađeni sa Zakonom o turizmu Republike Srbije i standardima Udruženja turističkih agencija Srbije (YUTA ). Mole se putnici da ih pažljivo pročitaju pre polaska na putovanje. Olympic Travel smatra da je putnik upoznat sa Opštim uslovima putovanja, potpisivanjem prijave (ugovora) za putovanje i uplatom akontacije.