NASLOVNA

ZIMOVANJE

NOVA GODINA 2021

PROLEĆNA PUTOVANJA 2021

SRBIJA

WELLNESS & SPA

LETOVANJE 2021

EVROPA

PUTUJTE DALEKO

INDIVIDUALNA PUTOVANJA

FIRST MINUTE

LAST MINUTE

JESENJA PUTOVANJA

TOP PONUDE - AKCIJE

BLACK FRIDAY

AVIO KARTE ZA CEO SVET

IRAN

ISFAHAN – NAIEN - JAZD – PASARGADA – PERSEPOLIS - ŠIRAZ

7 dana / 5 noćenja

ZATVORENA PRODAJA

Naslednik nekadašnje raskošne persijske imperije Iran, smatra se jednom od kolevki svetske civilizacije. Kontrtaverzan ali atraktivan, gostoljubiv a surov,  već dugo intrigira naša srca i umove. Neprocenjivi istorijski spomenici, stari oronuli gradovi, statue, bogata kultura, gostoljubivi ljudi, odlična kuhinja – samo su neki od razloga koji motivišu da se poseti ova prelepa zemlja. Na teritoriji Irana je masa istorijskih ruševina: njihov dragulj Persepolis, prestonica dinastije Ahemenida; Pasargada i legendarna Suza, a iskopine antičkog Meimanda potvrdjuju dugu tradiciju življenja na tom području. U ovoj zemlji je greh ne odati počast velikanima ljudskog uma: čuvenom lekaru i matematičaru Ibn Sini (ili Aviceni) sahranjenom u Hamedanu, imperatoru Kiru Velikom u Pasargadi ili pesnicima Omaru Kajamu, Sadi i Hafizu. Ljubitelje arhitekture će svakako zaintrigirati džamije i njihove tirkizne kupole prekrivene pločicama od fajansa, neverovatne u svojoj lepoti, luksuzu i originalnim rešenjima. A gradovi Isfahan i Širaz staviće poseban pečat na ovo putovanje i ostaviće trag u svakom srcu.

Program putovanja:

1. dan BEOGRAD – ISTANBUL

Sastanak putnika na beogradskom aerodromu Nikola Tesla u 18.20 časova. Poletanje aviona za Istanbul u 20.20 h (Let TK 1084). Obrok u avionu. Sletanje na aerodrom Ataturk u 23.05 h.

2. dan ISTANBUL - ISFAHAN

Nastavak putovanja za Isfahan u 02.10 (Let TK 892). Obroci za vreme leta. Sletanje na aerodrom u Isfahanu u 07.05 h. Po završetku aerodromskih formalnosti, polazak na prvi deo razgledanja grada. Obilazak Jermenske četvrti i najčuvenije crkve Irana – Vank. Na mestu nekadašnjeg anahitskog hrama Šah Abas Veliki je 1605 godine počeo da gradi Crkvu Svetog Spasa (Vank) sa izvanrednim zidnim slikarstvom i ikonostasom. Odlazak do Petak džamije, jedinstvenog primera persijskog umeća gradnje sakralnih objekata, sa divnim mozaicima i drvenim portalima. Razgledanje „Ljuljajućih minareta“, visokih 17 metara, koji su 1941. godine proglašeni nacionalnim arhitektonskim spomenicima.Oko 14.00 h odlazak u hotel i smeštaj. Uveče odlazak do reke Zajandeh i njenih mostova.  Najstariji Šahrestan je izgradjen u 11. veku  a najpoznatiji  Hadžu ili Si o Se, biser svetskog graditeljstva sa dva reda lukova, u 17. veku.  Slobodno vreme. Večera i noćenje.

 

3. dan ISFAHAN

Doručak. Polazak na celodnevno razgledanje Isfahana. Tirkizne pločice islamskih zdanja i veličanstveni mostovi su ono što se nikada ne zaboravlja. Džamije, dvorci, bazari i javni parkovi gradjeni su u vreme tridesetogodišnje  vladavine Šaha Abasa I (1587 – 1629). Srce Isfahana je Trg Imama („obraz sveta“)kao i istoimena džamija iz 17 veka. Ceo trg se sastoji iz javnih zgrada, džamija i velikog kompleksa bazara. Deo su kulturnog nasledja Unesco. Najmonumentalnije zdanje trga je Imamova džamija, savršen primer arhitekture tog vremena. Na suprotnoj strani je, ništa manje poznata Lotfalah džamija koja daruje čitavom trgu svežinu iz svojih fontana. Unutrašnjost gradskih zidina krije mnogobrojne tajne: bivšu carsku rezidenciju Aligapo, dvorac Šah Benešt gde je nekada bio smešten carski harem i sama palata i  Šehel Sotun sa 40 zadivljujućih stubova.  Povratak u hotel. Večera i noćenje.

 

4. dan ISFAHAN - NAIEN - JAZD

 Posle doručka polazak autobusom za Jazd (oko 265 km). Na putu razgledanje grada Naiena poznatog po ručnom tkanju najfinijih iranskih tepiha. Obilazak Mejboda  i u njemu Narian citadele od ilovače i stare „ledene kuće“, mesta gde se čuvala lako kvarljiva hrana. Dolazak u Jazd, jedan od najstarijih gradova Irana. Poznat je i van granica zemlje po svojoj unikatnoj arhitekturi, „kulama vetrova“ i starim bazarima na kojima se i danas mogu kupiti svila, kašmir, brokat i taft. Od kraja 20. veka je pod zaštitom Unesco. Jazd je danas poznat po velikom broju žitelja zaratustrijanaca. Ta se religija razvijala od 13 veka i  jedino je mesto u Islamskoj Republici gde se ona ispoljava.   Obilazak Hrama Vatre. 1483. godine Sveti Oganj je stigao u Jazd i od tada se, više od 500 godina, nije gasio. Odlazak do Kule Tišine, gde se i danas sahranjuje u skladu sa zaratustrijanskim obredima. Smeštaj u hotelu. Večera i noćenje.

 

5. dan JAZD - PASARGADA - ŠIRAZ

Doručak. Odlazak u kvart  Jazda gde su sačuvane mnogobrojne kule vetrova. To su konstrukcije u obliku dimnjaka koje su nekada služile za ventilaciju. Polazak autobusom prema Širazu (485 km). Na polovini puta obilazak arheološkog prostora Pasargade, drevnog grada i prve prestonice imperije Ahemenida. Grad je počeo da gradi Kir Veliki koji nije dočekao završetak gradnje jer je u medjuvremenu umro. Njegov naslednik Darije je kasnije izgradio Persepolis i tamo prebacio prestonicu.  Obilazak mauzoleja Kira i ostataka dveju carskih palata. Nastavak putovanja prema Širazu. Po dolasku, smeštaj, večera i noćenje.

 

6. dan ŠIRAZ

Doručak. Polazak na razgledanje Širaza, središta provincije Fars koja se smatrala centrom drevnog Irana. Jedan od najznačajnijih spomeničkih kompleksa grada je Vakil koji uključuje bazar, stari hamam i istoimenu džamiju – jedino sačuvano zdanje iz imperatorskog perioda Zand sa velelepnom unutrašnjošću i nizom mermernih stubova. Širaz je i grad vrtova a najpoznatiji je Nerandžestan iz 19. veka sa kućom Zinat o Molk u svojoj unutrašnjosti, koja je dobila ime po ćerki poslednjeg kana porodice Gavam. Posle podne odlazak do groba Ali ibn Hamze, strica proroka Muhameda, koji je širio islam a ubijen je u bici 625. godine. Medjutim, za ogromnu većinu poznavalaca ovog grada, Širaz je grad pesnika jer su dvojica medju najvećim Hafiz i Sadi,  ponikla u njemu. Rodni grad im je podigao mauzoleje i to su mesta koja posećuju ljubitelji njihove poezije.  Povratak u hotel. Slobodno vreme, večera i noćenje.

 

7. dan ŠIRAZ - PERSEPOLIS - ŠIRAZ

Posle doručka polazak na razgledanje grada „Parsa“ (Persijanaca) – Persepolisa kako glasi njegovo grčko ime, prestonice kraljeva iz dinastije Ahemenida (140 km). Persepolis i danas na posetioce ostavlja upečatljiv utisak iako je 330 godine p.n.e. Aleksandar Veliki dao nalog da se  razori. Razgledanje monumentalnih ostataka prestone dvorane „Dvorane pet stotina stubova“ (Apadane) od kojih je do danas sačuvano svega 16 stubova, nekoliko stepeništa i niz figura u reljefu na osnovama terase. U nastavku obilazak Tripolone (većnice), Hadiša (rezidencije Kserksa I), Darijeve Tahare (prijemne dvorane) i Dvorane ogledala koja je dobila ime po glatkoći kamena kojim je obložena.  Darijeva prestonica otkrivena je 1932. godine u suvoj i sunčanoj dolini oko 60 kilometara severoistočno od Širaza. Odlazak do Nekropolisa, grobova ahemenidske dinastije i Nakše Radžiba administrativnog ulaza u provinciju Fars. Dolazak u Širaz u večernjim časovima.  Večera u restoranu. Transfer do aerodroma oko ponoći.

8. dan ŠIRAZ - ISTANBUL - BEOGRAD

Poletanje aviona za Istanbul u 02.55 (let TK 885).Obrok tokom leta. Sletanje u Istanbul u 05.40 h. Nastavak puta za Beograd u 07.40 h (let TK 1081). Obrok u avionu. Sletanje na beogradski aerodrom Nikola Tesla u 08.20 časova.

CENA ARANŽMANA : € 

Aerodromska taksa: € 

Doplata za jednokrevetnu sobu: € 

DRŽAVLJANIMA REPUBLIKE SRBIJE JE POTREBNA VIZA ZA OVO PUTOVANJE!

Za pribavljanje iranske vize potrebna su sledeća dokumenta: fotokopija prve strane pasoša, ispunjen formular (dobija se u agenciji)  i dve fotografije veličine 5x5 cm. Dokumenta moraju biti u agenciji najkasnije 15 dana pre polaska na put.

 

SMEŠTAJ:

Hotel: PIROOZY  4*  Isfahan                        http://booking.ir/default/pirozy-hotel.html

Hotel je smešten na najboljem mestu u Isfahanu, na pešačkoj distanci od svih znamenitosti i čuvenog Imam skvera. Uredjen je u tradicionalnom persijskom stilu. U sklopu hotela su dva restorana, bar,  teretana, menjačnica, šoping arkada i wi fi u svim javnim delovima objekta. Sobe su vrlo elegantne i poseduju: kupatolo, terasu klima uredjaj, mini-bar, sef, fen, aparat za kafu/čaj i papuče.

Hotel: LALEH 4* Yazd                            http://booking.ir/default/yazd-laleh-hotel.html

Hotel se nalazi u vrlo frekventnom delu grada, pored Golšana istorijskog rezervoara vode  i dostupnom pešice svim znamenitostima. U blizini je i stanica javnog prevoza sa koje se brzo i lako dolazi do svih ostalih gradskih zona. Uredjen je u tradicionalnom i autentičnom stilu. U sklopu hotela su: kafeterija, restoran, nacionalni restoran,zatvoren bazen,  prodavnica i taxi stanica. Sve sobe imaju kupatilo, klimatizaciju, tv, mini-bar, sef i wi fi priključak.

Hotel: ELYSEE  4*  Shiraz                                                         http://www.elysee.ir/en/

Hotel je smešten u srcu grada u neposrednoj blizini istoimenog sportskog centra i stanice metroa. Potpuno nova zgrada je uredjena kao moderan hotel otvoren 2014 godine i omogućava turistima atraktivan boravak. U sastavu hotela su: tri restorana, kafeterija, internet kutak, zatvoreni bazen, džakuzi, masažu, teretanu, prodavnicu i taksi stanicu. Sobe su vrlo prostrane i sve poseduju kupatilo, terasu, mini-bar i fen.

TAČNA IMENA HOTELA ĆE SE ZNATI 7 DANA PRE POLASKA NA PUT!

U cenu putovanja je uračunato:

 •  Prevoz avionom na relaciji Beograd – Istanbul – Isfahan i Širaz – Istanbul - Beograd
 •  Transferi aerodrom – hotel – aerodrom
 •  Vožnja autobusom po turi
 •  Smeštaj u dvokrevetnim standardnim sobama na bazi polupansiona u hotelima  sa 4*
 •  Razgledanja prema programu
 •  Iranska viza
 •  Usluge vodiča agencije i lokalnog vodiča
 •  Troškovi organizacije i realizacije putovanja

U cenu putovanja nije uračunato:

 •  Aerodromske takse u Beogradu i inostranstvu ( 207 €) u trenutku objavljivanja programa,  iznos je  podložan promeni i plaća se  u dinarima u agenciji
 •  Fakultativni izleti
 •  Međunarodno putno zdravstveno osiguranje
 •  Napojnice za lokalne vozače i vodiče (€ 20)
 •  Usluge koje nisu naznačene u programu putovanja
 •  Doplata za jednokrevetnu sobu  ( na upit)

KLIMA: Varira od suve na severu do subtropske na obalama Kaspijskog mora. U aprilu je prosečna dnevna temperatura oko 27 – 28 C stepeni. Često se danju, naročito u podnevnim satima podiže do 31 – 32 C stepena. Noći su znatno svežije i prosečna noćna temperatura je oko 15 – 16 C stepeni. Padavina u tom periodu gotovo i nema.

NAČIN OBLAČENJA: po lokalnim običajima koji imaju snagu zakona

 ŽENE: Glava obavezno mora biti pokrivena šalom ili maramom tokom čitavog putovanja. Zabranjeno je nositi šorc, kratke suknje, dekoltovane majice i suviše pripijenu i providnu odeću.

PREPORUKA: Pripremiti maramu koja se mora staviti na glavu već u avionu prilikom sletanju u Isfahan. Najbolje je obući široke letnje pantalone ili dugačku suknju (gležnjevi moraju biti pokriveni) i dužu tuniku dugačkih rukava ili bar ispod lakata.

 MUŠKARCI:  Zabranjeno je nositi šorceve, kratke pantalone i bermude. U Iran je zabranjen unos alkoholnih pića kao i njihova konzumacija

Cene putovanja su iskazane u evrima. Plaćanje je isključivo u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu za efektivu Banke Intesa na dan uplate. Plaćanje se može vršiti u gotovini, platnim karticama (Dina, Master Card, Visa, Visa Electron, Maestro i American express), čekovima građana, kreditima poslovnih banaka ili avansnim računom (profakturom) sa rokom uplate od dva dana od datuma izdavanja profakture. U slučaju promene kursa dinara nenaplaćeni deo podleže promeni (valutna klauzula). Rezervacija se potvrđuje uplatom akontacije u iznosu od 40% od cene putovanja. Ostatak od 60% uplaćuje se najkasnije 20 dana pre polaska na putovanje.

GARANTOVANE CENE Prilikom prijave putnik može uplatiti celokupan iznos putovanja, čime se garantuje cena, bez obzira na datum polaska.

PLAĆANJE ČEKOVIMA GRADJANAna 3 rate bez kamate.VISA MASTER CARD

PLAĆANJE KREDITNIM KARTICAMA BEZ KAMATE Visa, Master i American Express kreditnim karticama Banke Intese do 6 rata.

Aranžmani se mogu uplatiti turističkim kreditima poslovnih banaka sa rokom otplate od 6 do 24 meseca. U cenu putovanja nije uračunato međunarodno putno zdravstveno osiguranje. Predlažemo osiguranje kod osiguravajuće kuće UNIQA OSIGURANJE. OPTIMUM na 30.000 € osigurane sume. Za iznos uplate možete se informisati u svim poslovnicama OLYMPIC TRAVEL-a, jer ona varira u zavisnosti od dužine boravaka kao i vrste polise (individualna ili porodična).

Važne napomene za putovanje:

● Rok za prijavljivanje za ovo putovanje je do 30 dana do polaska na putovanje
● Potrebno je najmanje 13 putnika za realizaciju putovanja.
● Postoji mogućnost smeštaja u jednokrevetnim sobama – uz blagovremeni upit i doplatu.
● Uobičajeno je da se u hotele ulazi oko 14.00 sati, a napuštaju poslednjeg dana boravka oko 09.00 sati
● Hoteli su kategorisani od strane Nacionalne turističke asocijacije zemlje u kojoj se nalaze.
● Organizator putovanja zadržava pravo da promeni hotel za drugi, iste ili više kategorije na sličnoj lokaciji
● Za putnike koji poseduju vazeći biometrijski pasoš je potrebna viza. Putnici koji poseduju inostrani pasoš moraju sami da se informišu kod nadležnih ambasada (konzulata) o graničnim, viznim i svim ostalim propisima koji važe za zemlje u koje se putuje i obezbede odgovarajuće isprave.
● Organizator putovanja preporučuje putnicima da pre polaska na putovanje pribave polisu međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja. U poslovnicama Olympic Travel-a moguće je obezbediti polisu  Uniqa osiguranja. Ukoliko u roku od 48 sati od napravljene rezervacije putnici ne dostave kopiju pasoša, smatra se da putnici ne žele putno osiguranje.

Opšte napomene:

● U okviru razgledanja gradova navedenih u programu putovanja, nisu predviđene posete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture , osim kada je to predviđeno programom putovanja.
● Organizator zadržava pravo izmene redosleda realizacije programa u zavisnosti od drugih objektivnih okolnosti (vremenskih prilika, ograničenja vezana za otvaranje i zatvaranje određenih objekata…).
● Organizator putovanja zadržava pravo da u slučaju promene cene prevoza, izmene deviznog kursa, nedovoljnog broja putnika i slično izmeni cenu putovanja za odgovarajući iznos ili da otkaže putovanje.
● U slučaju nedovoljnog broja putnika agencija će biti primorana da otkaže putovanje i to najkasnije 5 dana pre polaska na put.
● Olympic Travel ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće ulazak putnika na teritoriju EU ili zemlje u tranzitu zbog učinjenog prekršaja ili nepoštovanja viznih i carinskih propisa
● Mole se putnici da se brižljivo staraju o svojim putnim ispravama, dokumentima, novcu, vrednim stvarima, prtljagu. Olympic travel ne snosi odgovornost za njihov eventualni gubitak, krađu ili nestanak tokom putovanja iz bilo kog razloga.
● Opšti uslovi putovanja Olympic Travela su usklađeni sa Zakonom o turizmu Republike Srbije i standardima Udruženja turističkih agencija Srbije (YUTA ). Mole se putnici da ih pažljivo pročitaju pre polaska na putovanje. Olympic Travel smatra da je putnik upoznat sa Opštim uslovima putovanja, potpisivanjem prijave (ugovora) za putovanje i uplatom akontacije.

Želimo Vam prijatno i ugodno putovanje.


Prijava na mailing listu

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
web: www.olympic.rs

Sve informacije na sajtu su informativnog karaktera.
U cilju potpune informisanosti molimo da sve informacije proverite direktno u agenciji.