fbpx

ARGENTINA I ČILE SA PATAGONIJOM


PROGRAM PUTOVANJA

BUENOS AJRES – IGUASU – KALAFATE – PERITO MORENO – PORTO NATALES – TORES EL PAINE – SANTIJAGO

Avion

13 dana / 10 noćenja
POLAZAK: , POVRATAK:

Još južnije od četrdesete paralele, u dalekim krajevima Južne Amerike, prostire se Patagonija na više od 2000 kvadratnih kilometara. To je prostranstvo otkriveno svim vetrovima sveta, sa oskudnim rastinjem i surovom klimom, koje se proteže od obala Atlantika pa sve do zapadnog podnožja Anda. Čega tu sve nema? Na peščanim sprudovima se mogu videti kosti morskih slonova, ogromni skeleti kraba i školjki i sresti u obalskoj šetnji morski lavovi ili živahni pingvini. Putovanje po Patagoniji je beskonačan niz lednika, smaragdnih jezera, neprohodnih šuma, zamrznute zemlje i krševitih planinskih visova. Tu se priroda prikazuje bez ograničenja u svojoj iskonskoj lepoti. Danas ova zemlja pripada Argentini i Čileu. Argentini – provincije Rio Negro, Čubut i Santa Kruz a Čileu – Los Lagos, Ajsen i Magaljanes.

PROGRAM PUTOVANJA

1.DAN BEOGRAD – RIM – BUENOS AJRES

Sastanak putnika na beogradskom aerodromu Nikola Tesla u 16.00 h. Poletanje aviona za Rim u 18.10 h (Let AZ 7173). Obrok u avionu. Sletanje na rimski aerodrom u 19.40 h. Nastavak putovanja za Buenos Ajres u 21.45 h (Let AZ 680) Obroci tokom leta

2.DAN BUENOS AJRES

Sletanje u Buenos Ajres u 07.55 h na aerodrom Pistarini. Po završetku aerodromskih formalnosti, transfer do hotela. Kraća šetnja po gradu pešice i upoznavanje kvarta u kom se nalazi hotel. U 14 h smeštaj po sobama. Slobodno posle podne. Noćenje.

3.DAN BUENOS AJRES

Doručak. Polazak na panoramsko, četvoročasovno razgledanje grada. To je najbolji način da se gost upozna sa kulturom i stilom života stanovnika. Glavni trg, istorijski i politički centar je Plaza de Mayo sa čuvenom predsedničkom palatom sa čijeg balkona su se nekada obraćali narodu Huan i Eva Peron. Na trgu su još i katedrala, gradska većnica i zdanje nacionalne banke Argentine. Najšira ulica grada je avenija 9 de Julio u čijem je centru beli obelisk, simbol Buenos Ajresa. Centar političkog života je rejon kongresa i njegov trg. Najstariji delovi prestonice su La Boca i San Telmo gde se prepliću stogodišnja istorija i savremena realnost. Puerto Madero je luksuzna lučka četvrt a zeleni kvart mladih Palermo. Na kraju programa obilazak četvrti Rekoleta sa istoimenim poznatim grobljem kao i elitnim zgradama u francuskom stilu. Povratak u hotel. Slobodno posle podne. Noćenje.

4.DAN BUENOS AJRES – IGUASU

Doručak. Transfer na aerodrom i let za Iguasu u 11.15 h. Po dolasku u Puerto Iguasu, u 13.05 h, vožnja do hotela i smeštaj. Odlazak na prvi deo programa. Više nego dvostruko širi od Nijagarinih, vodopadi Iguasu, u formi potkovice sa 275 kaskada, su rasprostrti na više od dve milje toka reke Iguasu. Smatraju se čudom savremenog sveta i smešteni su u nacionalnom parku na granici izmedju Brazila, Argentine i Paragvaja. Razgledanje vodopada i parka sa argentinske strane. Na jeziku plemena Guarana Indijanaca koji vekovima obitavaju na obalama reke Iguasu, ime vodopada znači „velika voda“. Na tom mestu reka se širi do 2,7 kilometara obrazujući kaskade odvojenih vodopada od kojih je najveći „djavolje grotlo“, visine 75 metara. Svaka od zemalja je na tom mestu stvorila svoj nacionalni park. Egzotična vožnja brzim čamcima po reci, povratak u park i nastavak vožnje otvorenim džipovima kroz džunglu. Vožnja autobusom u hotel. Noćenje.

5.DAN IGUASU

Posle doručka polazak na razgledanje vodopada sa brazilske strane. Vožnja kroz park specijalnim autobusom a zatim lagana šetnja stazom. Veći deo parka je sa argentinske strane ali je pogled bolji sa brazilske. Godine 1986 park je uvršten u prirodna nasledja Unesco i izmedju ostalog, štiti retke biljne i životinjske vrste od odumiranja. Razgledanje vodopada sa vidikovca a potom i šetnja mostom preko „djavoljeg grotla“. Na samom kraju postoji lift kojim se može popeti na vrh i odgledati cela panorama reke Iguasu iz koje se slivaju milioni kubika vode u beskrajni ponor. Povratak u hotel u Puerto Iguasu sa argentinske strane. Slobodno vreme i noćenje.

6.DAN IGUASU – KALAFATE

Doručak.Transfer do aerodroma. Poletanje aviona za El Kalafate u 07.35 h. Sletanje na aerodrom u Kalafateu u 14.20. Transfer do hotela i smeštaj. Gradić Kalafate sam po sebi je vrlo interesantan i neobičan. Čarobna priroda, vodena površina jezera Arhentino na čijim je obalama sam grad, neveliki barovi, prijatni restorani, stanovnici medju kojima su mnogobrojni Indijanci, prodavnice suvenira… A nacionalni park „Lednik“ broji 13 glečera koji se sa planine spuštaju u prozračne jezerske vode. El Kalafate, gde se visoravan Santa Kruz sreće sa Andima, prolaz je do jednog od najvećih – Perito Morena. Slobodno vreme. Povratak u hotel. Noćenje.

7.DAN KALAFATE – PERITO MORENO – KALAFATE

Doručak. Polazak autobusom prema nacionalnom parku. Pobesnele rečne bujice i ogromni blokovi leda koji se urušavaju u podivljalom haosu predstavljaju deo ledene kataklizme koja se dogadja jednom u dve ili tri godine u nacionalnom parku Los Glasijares na jugu Patagonije. Drama se odigrava na jezeru Arhentino a glavni glumac je glečer Moreno koji se povremeno otkida od ledene kape i klizi prema jezeru. U zapadnom delu jezera ledena masa ponekad blokira put dok ga uzvodno ne probije u jednoj od najspektakularnijih prirodnih pojava. Perito Moreno je udaljen od El Kalafatea 78 kilometara i smešten je u argentinskoj provinciji Santa Kruz. Predstavlja jedan od 48 lednika Patagonije. Zauzima površinu od 250 km². Po završetku razgledanja nacionalnog parka, povratak u El kalafate. Slobodno vreme. Noćenje.

8.DAN KALAFATE – PUERTO NATALES

Doručak. Transfer do autobuske stanice. Polazak javnim autobusom iz El Kalafatea za Puerto Natales. Vožnja i prelazak argentinskočileanske granice traje oko 6 sati. Po dolasku, od bus terminala do hotela transfer i smeštaj u hotelu. Puerto Natales je tihi mali grad, smešten na obali zaliva Ultima Esperansa („poslednja nada“) u čileanskoj Patagoniji. Nekadašnje ribarsko selo je preraslo u naselje koje danas privlači milione turista. Ne zbog svoje lepote već kao polaznu tačku za otkrivanje čileanskih bisera: nacionalnog parka Tores del Paine, parka Bernardo O Higins i pećine Milodon. Gradu je ovo ime dao Huan Fernades Landriljero, kapetan ekspedicije, koja je 1557. godine krenula u pronalaženje Magelanovog prolaza. Slobodno vreme. Noćenje.

9.DAN PUERTO NATALES – TORES EL PAINNE – PUERTO NATALES

Doručak. Polazak autobusom na celodnevni izlet u nacionalni park Tores del Paine koji privlači turiste nestvarnim pejzažima. Jedno je od najživopisnijih planinskih mesta na planeti. U njemu se mogu videti masivi čudnih formi koje nazivaju tvrdjavama ili rogovima. Ovaj park biosfere pod zaštitom Unesco je jedan od malog broja prostora gde žive guanake, preci domaće lame, nandu, andski kondor, flamingosi i pume. Još neki od stalnih žitelja su turisti koji dolaze ovamo u ogromnom broju da se dive svim ovim čudima i da sve to vide sopstvenim očima. U sastavu Tores del Paine su tri velika granitna monolita oblika igle, svi visine preko 2500 metara, koje nazivaju tvrdjavama. Ručak.Na povratku obilazak pećine Milodon u kojoj je naučnik Eberhard 1895. godine pronašao ostatke gigantske praistorijske životinje. Kasnije se ispostavilo da je to ogroman lenjivac (sisar srodan mravojedu) koji je bio veličine medveda. Proučeni arheološki nalazi iz pećine su izloženi u muzeju pored pećine. Povratak u hotel. Slobodno vreme i noćenje.

10.DAN PUERTO NATALES – PUNTA ARENAS – SANTIJAGO

Doručak. Transfer autobusom do aerodroma u Punta Arenasu udaljenom 248 km (oko 3 sata vožnje). Let avionom do Santijaga u 14.00. Sletanje aviona na aerodrom u Santijagu u 17.20 h.Transfer do hotela, smeštaj. Slobodno vreme. Noćenje.

11.DAN SANTIJAGO

Doručak. Šestomilionski Santijago de Čile je prestonica zemlje. Centralni deo grada se presijava od novih staklenih fasada, istočno su beskrajni pampasi Argentine, na zapadu Tihi okeana sa severa na jug se proteže neprekidan lanac veličanstvenih Anda sa najvišim vrhom Akonkagvom (6959 metara). S juga i istoka centar je okružen zelenilom stambenih četvrti a privatne kuće su smeštene i na obroncima brda. Dva uzvišenja narušavaju četvorougaonu, simetričnu gradnju: Sero San Kristobal i Sero Santa Lusija. Medju njima vijuga reka Maločo koja stremi prema Tihom okeanu. U starom gradu se ljudi i vozila kreću medju istorijskim spomenicima,lepim galerijama i pijacama.Tročasovno razgledanje: predsedničke palate, panorame grada sa vidikovca San Kristobal, glavnog gradskog trga, katedrale, glavne pošte i zdanja većnice. Odlazak u istočni, moderan deo sa mnogo barova, restorana i tržnih centara. Povratak u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.

12.DAN SANTIJAGO – PARIZ

Doručak. Slobodno vreme do polaska. Transfer do aerodroma. Poletanje aviona za Pariz u 14.24 h (Let AF 401) Obroci tokom leta.

13.DAN PARIZ – BEOGRAD

Sletanje na pariski aerodrom u 08.15 h. Nastavak putovanja za Beograd u 10.00 h (Let AF 6290). Obrok u avionu. Sletanje na beogradski aerodrom Nikola Tesla u 12.20 časova.

U CENU PUTOVANJA JE UKLJUČENO

prevoz avionom na relaciji Beograd – Rim – Buenos Ajres – Iguasu – Kalafate – Santijago – Pariz – Beograd

transferi aerodrom – hotel – aerodrom

vožnja autobusom po turi

smeštaj u dvokrevetnim standardnim sobama na bazi noćenje sa doručkom u hotelima sa 4*

razgledanja prema program sa ulaznicama

usluge vodiča agencije i lokalnog vodiča

troškovi organizacije i realizacije putovanja.

aerodromske takse u Beogradu i inostranstvu

U CENU PUTOVANJA NIJE UKLJUČENO

fakultativni izleti

međunarodno putno zdravstveno osiguranje

napojnice za lokalne vozače i vodiče (€ 40)

individualni troškovi

usluge koje nisu navedene u programu

MEDJUNARODNO PUTNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

U cenu putovanja nije uračunato medjunarodno putno zdravstveno osiguranje. Predlažemo osiguranje kod osiguravajuće kuće TRIGLAV do 30.000 eur osigurane sume. Za iznos uplate možete se informisati u svim poslovnicama OLYMPIC TRAVEL-a, jer ona varira u zavisnosti od dužine boravaka kao i vrste polise (individualna ili porodična).

NAČIN I USLOVI PLAĆANJA

Cene putovanja su iskazane u evrima. Plaćanje je isključivo u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate. Plaćanje se može vršiti u gotovini, platnim karticama (Dina,Master Card,Visa,Visa Electron, Maestro i American express), čekovima gradjana, kreditima poslovnih banaka ili avansnim računom (profakturom) sa rokom uplate od dva dana od datuma izdavanja profakture. U slučaju promene kursa dinara nenaplaćeni deo podleže promeni (valutna klauzula). Rezervacija se potvrdjuje uplatom akontacije u iznosu od 40% od cene putovanja. Ostatak od 60% uplaćuje se najkasnije 15 dana pre polaska na putovanje, osim ako nije drugačije naglašeno (Ranibooking, akcije…).

PLAĆANJE ČEKOVIMA GRADJANA

Čekovi se mogu koristiti kao način plaćanja sa realizacijom odmah.

PLAĆANJE KREDITNIM KARTICAMA BEZ KAMATE
Visa i Master kreditnom karticom Banke Intesa do 6 rata.
TURISTIČKI KREDITI

Aranžmani se mogu uplatiti turističkim kreditima poslovnih banaka sa rokom otplate od 6 do 24 meseca.
Ovaj program je u skladu sa posebno štampanim OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA naše agencije, koje molimo da tražite na našim prodajnim mestima. OPŠTI USLOVI PUTOVANJA Olympic Travela su usklađeni sa Zakonom o turizmu Republike Srbije i standardima Udruženja turističkih agencija Srbije (YUTA). Mole se putnici da ih pažljivo pročitaju pre polaska na putovanje. Olympic travel smatra da je putnik upoznat sa Opštim uslovima putovanja, potpisivanjem prijave (ugovora) za putovanje i uplatom akontacije.

ZA OVO PUTOVANJE JE POTREBNO MINIMUM 10 OSOBA!
DRŽAVLJANIMA REPUBLIKE SRBIJE NIJE POTREBNA VIZA !

Važne napomene za putovanje

● Rok za prijavljivanje za ovo putovanje je 20 dana pre polaska na put ili do popune mesta.
● Postoji mogućnost smeštaja u jednokrevetnim sobama – uz blagovremeni upit i doplatu.
● Organizator zadržava pravo promene hotela za drugi iste ili više kategorije na sličnoj lokaciji, kao i avio kompanije
● Uobičajeno je da se u hotele ulazi oko 14.00 sati, a napuštaju poslednjeg dana boravka oko 09.00 sati
● Hoteli su kategorisani od strane Nacionalne turističke asocijacije zemlje u kojoj se nalaze.
● Organizator putovanja zadržava pravo da promeni hotel za drugi, iste ili više kategorije na sličnoj lokaciji.
● Putnici koji poseduju inostrani pasoš treba sami da se informišu kod nadležnih ambasada (konzulata) o graničnim, viznim i svim ostalim propisima koji važe za zemlje u koje se putuje i obezbede odgovarajuće isprave.
● Organizator putovanja preporučuje putnicima da pre polaska na putovanje pribave polisu međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja. U poslovnicama Olympic Travel-a moguće je obezbediti polisu TRIGLAV OSIGURANJA. Ukoliko u roku od 48 sati od napravljene rezervacije putnici ne dostave kopiju pasoša, smatra se da putnici ne žele putno osiguranje.

Opšte napomene:

● U okviru razgledanja gradova navedenih u programu putovanja, nisu predviđene posete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture , osim kada je to predviđeno programom putovanja.
● Organizator zadržava pravo izmene redosleda realizacije programa u zavisnosti od drugih objektivnih okolnosti (poremećaja u avio saobraćaju, vremenskih prilika, ograničenja vezanih za otvaranje i zatvaranje određenih objekata…).
● Organizator putovanja zadržava pravo da u slučaju promene cene prevoza, izmene deviznog kursa, nedovoljnog broja putnika i slično izmeni cenu putovanja za odgovarajući iznos ili da otkaže putovanje.
● U slučaju nedovoljnog broja putnika agencija će biti primorana da otkaže putovanje i to najkasnije 5 dana pre polaska na put.
● Olympic Travel ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće ulazak putnika na teritoriju EU ili zemlje u tranzitu zbog učinjenog prekršaja ili nepoštovanja viznih i carinskih propisa
● Mole se putnici da se brižljivo staraju o svojim putnim ispravama, dokumentima, novcu, vrednim stvarima, prtljagu. Olympic travel ne snosi odgovornost za njihov eventualni gubitak, krađu ili nestanak tokom putovanja iz bilo kog razloga.
● Opšti uslovi putovanja Olympic Travela su usklađeni sa Zakonom o turizmu Republike Srbije i standardima Udruženja turističkih agencija Srbije (YUTA ). Mole se putnici da ih pažljivo pročitaju pre polaska na putovanje. Olympic Travel smatra da je putnik upoznat sa Opštim uslovima putovanja, potpisivanjem prijave (ugovora) za putovanje i uplatom akontacije.