fbpx

ALŽIR


PROGRAM PUTOVANJA

ALŽIR – ŠERŠEL – TIPASA

Avion

7 dana / 6 noćenja
POLAZAK: , POVRATAK:

„La Blanš“ (beli) i „bandža“ (veseli) – pod ova dva naziva je grad Alžir poznat istočnom i zapadnom svetu. Mnogomilionski, ali iznenadjujuće svetao, udoban i miran, pažljivo sledi izgled megapolisa, drugog po veličini na severu Afrike. Obilje skupih automobila dobro se uklapa u mistiku starog grada a drevne ruševine proteklih epoha umivaju vode Sredozemnog mora i vreli dah Sahare. Spomenici arhitekture su uglavnom u Kasbi i oni se mogu mirno razgledati u društvu lokalnih devojaka bez muške pratnje. U znamenitosti modernog grada spadaju i Monument palim za nezavisnost zemlje, zgrada Centralne pošte izgradjene u arapskom stilu kao i zdanje nove opere. Svakako treba obići Muzej antikviteta prepun drevnih artefakata a u šetnju se obično odlazi u park d’Ese ili na obližnje plaže Zeralda i Sidi Feruš. Zbog nestabilne političke situacije u prošlosti, nepravedno je od svih zaboravljen a ima toliko toga da ponudi.

PROGRAM PUTOVANJA

1.DAN BEOGRAD – ISTANBUL – ALŽIR

Sastanak putnika na beogradskom aerodromu Nikola Tesla u 07.15 h. Poletanje aviona za Istanbul u 09.15 h (Let TK 1082). Sletanje na istanbulski aerodrom u 12.00 h. Nastavak putovanja na Alžir u 13.10 h (Let TK 651). Obroci u avionu. Sletanje na aerodrom Houari Bumedijen u Alžiru u 15.00 h. Transfer do hotela i smeštaj. Slobodno posle podne. Večera. Noćenje.

2.DAN ALŽIR

Doručak. Polazak na razgledanje Alžira, najvećeg grada i prestonice zemlje. Osnovan je u 10. veku na ostacima nekadašnjeg rimskog naselja. Prvobitno je pripadao Arapima, zatim Turcima, kratko Špancima a od 1830. godine Francuzima koji su ga i proglasili glavnim gradom kolonije. Savremeni deo se prostire duž obale mora a Kasba (stari deo) se penje prema obroncima strmog brda, 140 metara iznad mora, gde se završava Citadelom, utvrdjenim gradaom. Razgledanje novog grada, nad kojim se uzdiže katolička bazilika Notr Dam d’Afrik sa kupolom koja se vidi daleko sa pučine. U spomenike modernog dela spada i zdanje glavne pošte sagradjeno 1910. godine u neomavarskom stilu, Nacionalni teatar iz 1853. godine delo francuskog arhitekte Šaserija u neobaroknom stilu i Nacionalna biblioteka koja se terasasto spušta od Parlamenta prema moru. U bulevaru Če Gevara, primorske promenade je prelep kompleks zgrada iz 1840. godine koji čine Narodna banka, Senat, hotel Aleti i Narodna skupština. Zaštitni znak grada je „Makam šahid“ koji žitelji popularno zovu „Ajfelova kula“. Spomenik je otvoren u znak dvedesetogodišnjice od sticanja nezavisnosti i posvećen je svim palim za slobodu. Ispred njega je večni plamen. Povratak u hotel. Slobodno posle podne, večera i noćenje.

3.DAN ALŽIR

Doručak. Polazak na drugi deo razgledanja grada. Stari grad, Kasba, je lice Alžira i njegova istinita duša. To je i neprocenljiva riznica istorijskih i arhitektonskih spomenika i nije slučajno od 1992. godine pod zaštitom Unesco. Njen prvobitni izgled je sačuvan do današnjih dana. Medju najpoznatije spomenike spada džamija i mauzolej velikog filozofa i bogoslova Sid Abdarahmana, najveća i glavna džamija Al Džadid iz 17. veka, džamija Džema Kečaua izgradjena još u drugoj polovini 18. veka u mešavini mauritanskog i vizantijskog stila kao i najstarija džamija grada Al Kebir koja potiče iz 11. veka. U vreme okupacije, francuski vojnici generala De Gola su se bojali da zalaze u Kasbu jer iz lavirinta krivudavih ulica nisu nalazili izlaz. Tu je lakše izgubiti se nego popiti šolju čaja. U njoj je bezbroj bezbedno sakrivenih prolaza, raskrsnica, hodnika i krovnih prelaza koji su poznati samo starijim žiteljima koji brižno čuvaju tu tajnu. U vreme borbi su na taj način mnogi stanovnici uspeli da izvuku živu glavu. Na vrhu brda, na visini od 140 metara iznad mora je Citadela okružena zidinama koje su izgradili Turci. U tvrdjavi je dvorski kompleks Dar as Sultan, nekadašnja rezidencija visokih vojnih zvaničnika. U dotrajalim kućama Kasbe danas žive uglavnom Arapi. Nekada su tu živeli bogataši a sada siromasi, niža klasa što utiče i na kriminalnu situaciju. Ako se tamo sami šetate danju, neće biti nikakvih problema. Povratak u hotel. Slobodno vreme. Večera i noćenje.

4.DAN ALŽIR – ŠERŠEL – TIPASA – ALŽIR

Doručak. Polazak autobusom prema Tipasi, drevnom gradu udaljenom 68 km zapadno od prestonice. To je jedan od najneobičnijih arheoloških prostora koji predstavlja i deo svetskog kulturnog nasledja Unesco, kao „jedino svedočanstvo isčezlih civilizacija“. Na putu za Tipasu, zaustavljanje u gradiću Šeršel. Pri vladavini cara Džuba II (prvi vek p.n.e.) preimenovali su ga u Cezarija i proglasili ga prestonicom Mauritanije. Džuba II je bio oženjen Kleopatrom Selenom kćerkom egipatske kraljice Kleopatre VII i rimskog vojskovodje Marka Antonija. Oboje ih je u detinjstvu vaspitavala Oktavija mladja, sestra prvog rimskog imperatora Oktavijana Avgusta i žena Marka Antonija sa kojim se razvela kada je on upoznao Kleopatru. Obilazak muzeja. Nastavak vožnje do Tipase koju su osnovali Feničani u 6. veku p.n.e. na tri uzvišenja iznad mora, na vrlo važnom strateškom položaju. Kasnije je postala rimska kolonija i doživela najveći procvat. Iz tog perioda je malo toga ostalo. Sačuvani su ostaci triju crkava, Velike bazilike, bazilike Aleksandra i Svetog Salse, dva groblja, pozorišta, termi i amfiteatra. U starim rimskim kućama izvanredno su očuvani podni mozaici. U nastavku obilazak jednog od najznačajnijih spomenika Alžira, velikog mauzoleja careva Mauritanije. Povratak u Alžir. Večera i noćenje.

5.DAN ALŽIR

Doručak. Polazak prema Nacionalnom muzeju antike, najstarijem u zemlji, otvorenom 1897. godine. Osnovao ga je francuski arheolog Andrian Berbruger. Muzej je podeljen na dva dela. Prvi deo uključuje arheološke predmete sa cele teritorije zemlje, mozaike, skulpture i bronzu. Drugi deo je posvećen islamskoj umetnosti koju predstavljaju kolekcije moneta, tepiha, keramike i drvenih predmeta. Vožnja do parka d’Ese koji je smešten u predgradju prestonice. Osnovan je 1832. godine i u njemu trenutno raste oko 3000 različitih biljnih vrsta. Tu agronomski institut vrši ispitivanja aklimatizazije biljaka jer je temperatura vazduha tokom cele godine izmedju +5 i +35 stepeni. U parku su davno snimljeni i kadrovi filma „Tarzan“. Povratak u hotel. Slobodno vreme, večera i noćenje.

6.DAN ALŽIR

Doručak. Slobodan dan za individualne šetnje i razgledanja. Mogućnost kupanja u Sredozemnom moru. Večera i noćenje.

7.DAN ALŽIR – ISTANBUL – BEOGRAD

Doručak. Transfer na aerodrom u 09.00 h. Poletanje aviona za Istanbul u 11.55 h (Let TK 654). Sletanje na aerodrom Ataturk u Istanbulu u 17.20 h. Nastavak putovanja za Beograd u 18.45 (Let TK 1083). Obroci u avionu. Sletanje na beogradski aerodrom Nikola Tesla u 19.25 časova.

U CENU PUTOVANJA JE UKLJUČENO

prevoz avionom na relaciji: Beograd – Istanbul – Alžir – Istanbul – Beograd

transferi i sve vožnje autobusom

sve neophodne ulaznice za objekte koji se posećuju

smeštaj u hotelu sa 3* na bazi H/B (doručak/večera)u dvokrevetnim sobama

razgledanja prema programu

usluge lokalnog vodiča

usluge vodiča agencije

troškovi organizacije i realizacije putovanja

aerodromske takse u Beogradu i inostranstvu

U CENU PUTOVANJA NIJE UKLJUČENO

pića tokom obroka

doplata za jednokrevetnu sobu

napojnice za lokalne vodiče i vozače € 20 po osobi

medjunarodno zdravstveno osiguranje

individualni troškovi

usluge koje nisu naznačene u programu

troškovi vize

MEDJUNARODNO PUTNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

U cenu putovanja nije uračunato medjunarodno putno zdravstveno osiguranje. Predlažemo osiguranje kod osiguravajuće kuće TRIGLAV do 30.000 eur osigurane sume. Za iznos uplate možete se informisati u svim poslovnicama OLYMPIC TRAVEL-a, jer ona varira u zavisnosti od dužine boravaka kao i vrste polise (individualna ili porodična).

NAČIN I USLOVI PLAĆANJA

Cene putovanja su iskazane u evrima. Plaćanje je isključivo u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate. Plaćanje se može vršiti u gotovini, platnim karticama (Dina,Master Card,Visa,Visa Electron, Maestro i American express), čekovima gradjana, kreditima poslovnih banaka ili avansnim računom (profakturom) sa rokom uplate od dva dana od datuma izdavanja profakture. U slučaju promene kursa dinara nenaplaćeni deo podleže promeni (valutna klauzula). Rezervacija se potvrdjuje uplatom akontacije u iznosu od 40% od cene putovanja. Ostatak od 60% uplaćuje se najkasnije 15 dana pre polaska na putovanje, osim ako nije drugačije naglašeno (Ranibooking, akcije…).

PLAĆANJE ČEKOVIMA GRADJANA

Čekovi se mogu koristiti kao način plaćanja sa realizacijom odmah.

PLAĆANJE KREDITNIM KARTICAMA BEZ KAMATE
Visa i Master kreditnom karticom Banke Intesa do 6 rata.
TURISTIČKI KREDITI

Aranžmani se mogu uplatiti turističkim kreditima poslovnih banaka sa rokom otplate od 6 do 24 meseca.
Ovaj program je u skladu sa posebno štampanim OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA naše agencije, koje molimo da tražite na našim prodajnim mestima. OPŠTI USLOVI PUTOVANJA Olympic Travela su usklađeni sa Zakonom o turizmu Republike Srbije i standardima Udruženja turističkih agencija Srbije (YUTA). Mole se putnici da ih pažljivo pročitaju pre polaska na putovanje. Olympic travel smatra da je putnik upoznat sa Opštim uslovima putovanja, potpisivanjem prijave (ugovora) za putovanje i uplatom akontacije.

ZA OVO PUTOVANJE JE POTREBNO MINIMUM 12 PUTNIKA.
Za putnike koji poseduju vazeći biometrijski pasoš je potrebna viza.

Važne napomene za putovanje

● Rok za prijavljivanje za ovo putovanje je 20 dana pre polaska na put ili do popune mesta.
● Postoji mogućnost smeštaja u jednokrevetnim sobama – uz blagovremeni upit i doplatu.
● Organizator zadržava pravo promene hotela za drugi iste ili više kategorije na sličnoj lokaciji, kao i avio kompanije
● Uobičajeno je da se u hotele ulazi oko 14.00 sati, a napuštaju poslednjeg dana boravka oko 09.00 sati
● Hoteli su kategorisani od strane Nacionalne turističke asocijacije zemlje u kojoj se nalaze.
● Organizator putovanja zadržava pravo da promeni hotel za drugi, iste ili više kategorije na sličnoj lokaciji.
● Putnici koji poseduju inostrani pasoš treba sami da se informišu kod nadležnih ambasada (konzulata) o graničnim, viznim i svim ostalim propisima koji važe za zemlje u koje se putuje i obezbede odgovarajuće isprave.
● Organizator putovanja preporučuje putnicima da pre polaska na putovanje pribave polisu međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja. U poslovnicama Olympic Travel-a moguće je obezbediti polisu TRIGLAV OSIGURANJA. Ukoliko u roku od 48 sati od napravljene rezervacije putnici ne dostave kopiju pasoša, smatra se da putnici ne žele putno osiguranje.

Opšte napomene:

● U okviru razgledanja gradova navedenih u programu putovanja, nisu predviđene posete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture , osim kada je to predviđeno programom putovanja.
● Organizator zadržava pravo izmene redosleda realizacije programa u zavisnosti od drugih objektivnih okolnosti (poremećaja u avio saobraćaju, vremenskih prilika, ograničenja vezanih za otvaranje i zatvaranje određenih objekata…).
● Organizator putovanja zadržava pravo da u slučaju promene cene prevoza, izmene deviznog kursa, nedovoljnog broja putnika i slično izmeni cenu putovanja za odgovarajući iznos ili da otkaže putovanje.
● U slučaju nedovoljnog broja putnika agencija će biti primorana da otkaže putovanje i to najkasnije 5 dana pre polaska na put.
● Olympic Travel ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće ulazak putnika na teritoriju EU ili zemlje u tranzitu zbog učinjenog prekršaja ili nepoštovanja viznih i carinskih propisa
● Mole se putnici da se brižljivo staraju o svojim putnim ispravama, dokumentima, novcu, vrednim stvarima, prtljagu. Olympic travel ne snosi odgovornost za njihov eventualni gubitak, krađu ili nestanak tokom putovanja iz bilo kog razloga.
● Opšti uslovi putovanja Olympic Travela su usklađeni sa Zakonom o turizmu Republike Srbije i standardima Udruženja turističkih agencija Srbije (YUTA ). Mole se putnici da ih pažljivo pročitaju pre polaska na putovanje. Olympic Travel smatra da je putnik upoznat sa Opštim uslovima putovanja, potpisivanjem prijave (ugovora) za putovanje i uplatom akontacije.