fbpx

UGANDA


PROGRAM PUTOVANJA

ENTEBE – KAMPALA – KIBALE – FORT PORTAL – NACIONALNI PARK KRALJICE ELIZABETE – IŠAŠA – BVINDI

Avion

10 dana / 8 noćenja
POLAZAK: , POVRATAK:

Svojevremeno je Ugandu Čerčil nazvao „biserom Afrike“. I bio je u pravu. Njena jedinstvena i još uvek ne sasvim istražena flora i fauna izdvajaju je od ostalih zemalja istoka „crnog kontinenta“. Neki od naučnika veruju da je kod izvorišta Nila proizašlo i rodjenje civilizacije i da su se baš tamo pojavili prvi ljudi na planeti. Putovanje po Ugandi daje mogućnost susreta sa divljom prirodom, tako retko sačuvanom u izvornom obliku, sa živopisnim planinama, jezerima, pećinama i vodopadima. Iz jezera Viktorija ističe najduža reka sveta Nil. I, ukoliko se po dolinama Nil smatra mirnom i širokom rekom, ovde je vrlo brza i burna planinska. Prestonica zemlje je Kampala i leži u blizini severne obale Viktorije, na visini 1300 metara iznad mora. Iako je u zoni ekvatora, u njoj je tokom čitave godine veoma prijatna klima.

PROGRAM PUTOVANJA

1.DAN BEOGRAD – ISTANBUL – ENTEBE…

Sastanak putnika na beogradskom aerodromu Nikola Tesla u 07.30 h. Poletanje aviona za Istanbul u 09.30 h (Let TK 1082). Obrok u avionu. Sletanje na istanbulski aerodrom Ataturk u 12.25 h. Nastavak putovanja za Entebe u 18.15 h (Let TK 606). Obroci tokom leta.

2.DAN ENTEBE

Sletanje na aerodrom u Entebeu u 03.55 h. Po završetku pasoške kontrole transfer do hotela. Smeštaj. Kasniji doručak. Polazak na razgledanje prestonice Ugande – Kampale, koja je udaljena oko 35 km. To je grad večnog leta sa najprijatnijom klimom na svetu.Temperatura je cele godine ista, od + 16 do + 30 C°. Spada u red najzelenijih metropola. Uske i brdovite ulice su ukrašene egzotičnim drvećem a vazduh je pun arome cveća. Izvorni žitelji su predstavnici plemena Baganda ali se mogu sresti i ostale afričke narodnosti. Razgledanje: parlamenta, Muzeja Ugande sa opširnim zbirkama iz oblasti arheologije, etnografije, nauke i muzike, brda Luboga na kom je smeštena glavna katedrala zemlje, džamija Ahmadija i Bahajskog hrama koji pripada vernicima istoimene religije pristiglim u Ugandu iz Irana. Tokom razgledanje ručak u restoranu. Odlazak u hotel. Večera. Noćenje.

3.DAN ENTEBE – KAMPALA – KIBALE – FORT PORTAL

Doručak. Polazak u 08.00 h terenskim vozilima prema gradu Fort Portalu i Nacionalnom parku Kibale. Vožnja kroz prelepe predele ispod planine Ruvenzori, prostorom prekrivenim plantažama čaja (317 km). Vlažne tropske šume parka Kibale su dom 13 vrsta majmuna, 335 ptičijih vrsta, neobičnog cveća i 60 vrsta raznovrsnog drveća. U njemu žive i mnoge retke i ugrožene vrste: šimpanze, crveni kolobus, šumski slon i neobična ptica – mali drozd. Kroz park protiče i istoimena reka a njena okolina je najveće na svetu stanište šimpanza. Nešto dalje od nacionalnog parka je grad Port Fortal (ne obilazi se), jedan od najrazvijenijih u Africi u kom se može osetiti sva egzotika i kolorit ovog podneblja. Grad je dobio ime u čast ser Džeralda Portala, engleskog komesara u vreme kolonijalizma. Nekoliko desetina kilometara pre Port Fortala, obilazak plantaža čaja. Mogućnost degustacije i kupovine. Noćenje u lodžu u parku na bazi punog pansiona.

4.DAN KIBALE – SAFARI NA ŠIMPANZE

Doručak. U 08.00 h polazak na prvi deo razgledanja parka Kibale. Pre polaska kratak dogovor sa rendžerom (vodičem kroz park i vrsnim poznavaocem majmuna). Postoji velika verovatnoća za susret sa šimpanzama pošto su u ovom parku najbrojnije na svetu. U parku se dolazi u direktan kontakt sa majmunima koji tu žive u svom prirodnom okruženju i koji su se navikli na ljude. Kroz park se ide vozilima i pešice, striktno prateći uputstva rendžera. Ceo prostor je prekriven gustom, vlažnom, tropskom šumom pa za pešačenje po njoj treba prilagoditi odeću a posebno obuću. Kada se pronadje mesto gde su tog trenutka šimpance, ostaje se oko 1 h u njihovom društvu. Povratak u kamp. Ručak i kraći odmor. Odlazak sa novim rendžerom, poznavaocem ptica, u selo Bigodi, najveći centar ptičijeg sveta u Ugandi. Boravak u selu do sumraka. Povratak u kamp, večera i doček Nove Godine u kampu. Noćenje

5.DAN KIBALE – NACIONALNI PARK KRALJICE ELIZABETE

Doručak. U 08.30 polazak prema Nacionalnom parku kraljice Elizabete (vožnja traje oko 5 sati). Na toj ruti je put planinski sa dosta serpentina i visoravni i sa njega se dobro vidi najviši vrh Ugande i Mesečeve planine – Ruvenzori (5110 m). Istorija Nacionalnog parka kraljice Elizabete počinje 1925. godine, kada je stvorena teritorija za kontrolu ugroženih slonova. Godine 1952. taj prostor od 2500 km² dobija naziv – nacionalni park. S obzirom da je smešten na velikom afričkom tektonskom rascepu, u njemu postoje različite zone: šumska, rečna, jezerska i velika savana sa raznovrsnom florom i faunom. Po završetku razgledanja ručak i nastavak putovanja od 3 sata po divnim predelima prepunim vulkanskih jezera, do poluostrva Mveja, odakle počinje dvočasovno krstarenje brodićem po kanalu Kazinga. Obilazak naseobina nilskih konja, krokodila i mnogobrojnih vodenih ptica. Odlazak u lodž u blizini grada Kasese. Večera i noćenje.

6.DAN NACIONALNI PARK KRALJICE ELIZABETE (severni deo)

Rano ujutru (u 06.00 h) polazak na razgledanje severnog dela parka smeštenog u blizini granice sa Kongom. Kafa i lanč paketi se nose na safari. U jutarnjim satima većina životinja ide na pojilo pa je stoga u to vreme njihov broj najveći. Obilazak mesta gde se najčešće kreću lavovi i slonovi. U sastavu parka je velika zona pod savanom sa nekoliko prelepih kraterskih jezera. U savani žive skoro svi predstavnici afričke faune: nosorozi, crni bivoli, hijene, šakali i leopardi. Po završetku prepodnevnog safarija povratak u kamp. Ručak i kraći odmor. Tokom popodnevnog safarija obilazak jezerske zone gde žive brojni nilski konji, krokodili i drugo. Odlazak do jezera Katve, najvećeg staništa roze flamingosa. Na teritoriji parka se nalazi fantastično i vrlo duboko jezero koje je napunilo vodom krater ugašenog vulkana. Povratak u kamp pre sumraka. Večera i noćenje.

7.DAN NACIONALNI PARK KRALJICE ELIZABETE – IŠAŠA

Doručak. Polazak u 08.00 h prema sektoru Išaša, najudaljenijem, jugozapadnom uglu parka kraljice Elizabete koji se graniči sa Nacionalnim parkom Bvindi. Osobenost ovog predela je velika populacija lavova koji spavaju u krošnjama ogromnih stabala smokava. Osim njih tu još žive i retke vrste antilopa, bufala i nilski konji koji se odmaraju na rečnim obalama. Ručak. Posle podne tročasovna vožnja do Nacionalnog parka Bvindi. Tokom puta se smenjuju seoski predeli sa tradicionalnim kućama lokalnog stanovništva, čiji su krovovi prekriveni zemljom. Smeštaj u lodž, večera i noćenje.

8.DAN BVINDI – SAFARI NA GORILE

Doručak. Polazak na jedan od najzanimljivijih safarija u pratnji rendžera od koga se dobijaju stručna objašnjenja o životu gorila i posebno o načinu ophodjenja s njima. Nacionalni park Bvindi je dom velikih planinskih gorila kojih ima oko 340, polovine od ukupnog broja na planeti. Zauzima površinu od 331 km² i prekriven je uglavnom neprohodnim šumama. Na spisku je kulturnog nasledja Unesco. U njemu živi oko 120 vrsta sisara, 346 vrsta ptica i 202 vrste leptirova. Umesto ručka dobija se lanč paket. Druženje sa gorilama može da potraje nekoliko sati a put kroz šumu da bude mokar i blatnjav. Obavezno odeću i obuću prilagoditi terenu. Najbolje je poneti gumene čizme, kišnu kabanicu i kapu. Povratak u kamp u popodnevnim satima. Odmor do večere. Noćenje.

9.DAN BVINDI – ENTEBE

Doručak. Polazak prema prestonici zemlje, Kampali. Putovanje sa pauzama traje oko 10 sati. Prva pauza je u drugom po veličini gradu Ugande – Mbarara za ručak. Nastavak vožnje prema jezeru Mboro, najvećem obitavalištu zebri, impala i antilopa koje se ne mogu videti po drugim parkovima. Sledeće zaustavljanje je kod mesta Kajabve kod kog Ugandu preseca nulta geografska širina ili ekvator. U Kampali obilazak „kontejner sitija“, mesta gde se mogu kupiti lepi suveniri. Nastavak vožnje do Entebea. Smeštaj, večera i noćenje.

10.DAN ENTEBE – ISTANBUL – BEOGRAD

U 02.00 h transfer na aerodrom u Entebeu. Poletanje aviona za Istanbul u 04.55 h (Let TK 612). Obroci u avionu. Sletanje na aerodrom Ataturk u Istanbulu u 10.30 h.

U CENU PUTOVANJA JE UKLJUČENO

prevoz avionom na relaciji Beograd – Istanbul– Entebe – Istanbul – Beograd

transferi aerodrom – hotel – aerodrom

vožnja autobusom/ džipovima po turi

smeštaj u dvokrevetnim standardnim sobama ili šatorima (srednje kategorije) na bazi punog pansiona

razgledanja prema programu

usluge vodiča agencije i lokalnog vodiča

troškovi organizacije i realizacije putovanja

aerodromske takse u Beogradu i inostranstvu

U CENU PUTOVANJA NIJE UKLJUČENO

fakultativni izleti

međunarodno putno zdravstveno osiguranje

napojnice za lokalne vozače i vodiče (€ 20)

usluge koje nisu naznačene u programu putovanja

doplata za jednokrevetnu sobu ( na upit)

ugandska viza ($ 50)

MEDJUNARODNO PUTNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

U cenu putovanja nije uračunato medjunarodno putno zdravstveno osiguranje. Predlažemo osiguranje kod osiguravajuće kuće UNIQA na 30.000 eur osigurane sume. Za iznos uplate možete se informisati u svim poslovnicama OLYMPIC TRAVEL-a, jer ona varira u zavisnosti od dužine boravaka kao i vrste polise (individualna ili porodična).

NAČIN I USLOVI PLAĆANJA

Cene putovanja su iskazane u evrima. Plaćanje je isključivo u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate. Plaćanje se može vršiti u gotovini, platnim karticama (Dina,Master Card,Visa,Visa Electron, Maestro i American express), čekovima gradjana, kreditima poslovnih banaka ili avansnim računom (profakturom) sa rokom uplate od dva dana od datuma izdavanja profakture. U slučaju promene kursa dinara nenaplaćeni deo podleže promeni (valutna klauzula). Rezervacija se potvrdjuje uplatom akontacije u iznosu od 40% od cene putovanja. Ostatak od 60% uplaćuje se najkasnije 15 dana pre polaska na putovanje, osim ako nije drugačije naglašeno (Ranibooking, akcije…).

PLAĆANJE ČEKOVIMA GRADJANA

Čekovi se mogu koristiti kao način plaćanja sa realizacijom odmah.

PLAĆANJE KREDITNIM KARTICAMA BEZ KAMATE
Visa, Master i American Express kreditnom karticom Banke Intesa do 6 rata.
TURISTIČKI KREDITI

Aranžmani se mogu uplatiti turističkim kreditima poslovnih banaka sa rokom otplate od 6 do 24 meseca.
Ovaj program je u skladu sa posebno štampanim OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA naše agencije, koje molimo da tražite na našim prodajnim mestima. OPŠTI USLOVI PUTOVANJA Olympic Travela su usklađeni sa Zakonom o turizmu Republike Srbije i standardima Udruženja turističkih agencija Srbije (YUTA). Mole se putnici da ih pažljivo pročitaju pre polaska na putovanje. Olympic travel smatra da je putnik upoznat sa Opštim uslovima putovanja, potpisivanjem prijave (ugovora) za putovanje i uplatom akontacije.

Za ovo putovanje je potrebno minimum 12 putnika.

DRŽAVLJANIMA REPUBLIKE SRBIJE JE POTREBNA VIZA ZA OVO PUTOVANJE! Viza se dobija preko agencije. Za dobijanje vize potrebno je posedovati „žuti karton“ Svetske zdravstvene organizacije (vakcina protiv žute groznice).Detaljnije informacije u agenciji.

Važne napomene za putovanje

● Rok za prijavljivanje za ovo putovanje je 20 dana pre polaska na put ili do popune mesta.
● Postoji mogućnost smeštaja u jednokrevetnim sobama – uz blagovremeni upit i doplatu.
● Organizator zadržava pravo promene hotela za drugi iste ili više kategorije na sličnoj lokaciji, kao i avio kompanije
● Uobičajeno je da se u hotele ulazi oko 14.00 sati, a napuštaju poslednjeg dana boravka oko 09.00 sati
● Hoteli su kategorisani od strane Nacionalne turističke asocijacije zemlje u kojoj se nalaze.
● Organizator putovanja zadržava pravo da promeni hotel za drugi, iste ili više kategorije na sličnoj lokaciji.
● Putnici koji poseduju inostrani pasoš treba sami da se informišu kod nadležnih ambasada (konzulata) o graničnim, viznim i svim ostalim propisima koji važe za zemlje u koje se putuje i obezbede odgovarajuće isprave.
● Organizator putovanja preporučuje putnicima da pre polaska na putovanje pribave polisu međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja. U poslovnicama Olympic Travel-a moguće je obezbediti polisu UNIQA OSIGURANJA. Ukoliko u roku od 48 sati od napravljene rezervacije putnici ne dostave kopiju pasoša, smatra se da putnici ne žele putno osiguranje.

Opšte napomene:

● U okviru razgledanja gradova navedenih u programu putovanja, nisu predviđene posete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture , osim kada je to predviđeno programom putovanja.
● Organizator zadržava pravo izmene redosleda realizacije programa u zavisnosti od drugih objektivnih okolnosti (poremećaja u avio saobraćaju, vremenskih prilika, ograničenja vezanih za otvaranje i zatvaranje određenih objekata…).
● Organizator putovanja zadržava pravo da u slučaju promene cene prevoza, izmene deviznog kursa, nedovoljnog broja putnika i slično izmeni cenu putovanja za odgovarajući iznos ili da otkaže putovanje.
● U slučaju nedovoljnog broja putnika agencija će biti primorana da otkaže putovanje i to najkasnije 5 dana pre polaska na put.
● Olympic Travel ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće ulazak putnika na teritoriju EU ili zemlje u tranzitu zbog učinjenog prekršaja ili nepoštovanja viznih i carinskih propisa
● Mole se putnici da se brižljivo staraju o svojim putnim ispravama, dokumentima, novcu, vrednim stvarima, prtljagu. Olympic travel ne snosi odgovornost za njihov eventualni gubitak, krađu ili nestanak tokom putovanja iz bilo kog razloga.
● Opšti uslovi putovanja Olympic Travela su usklađeni sa Zakonom o turizmu Republike Srbije i standardima Udruženja turističkih agencija Srbije (YUTA ). Mole se putnici da ih pažljivo pročitaju pre polaska na putovanje. Olympic Travel smatra da je putnik upoznat sa Opštim uslovima putovanja, potpisivanjem prijave (ugovora) za putovanje i uplatom akontacije.